Yukarı
335567

Fitch'ten Türkiye uyarısı: Riskleri arttırıyor...

27 Eylül 2021 12:34

Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in EMEA bankacılık sektörüne yönelik uzmanlığı ile tanınan Kıdemli Direktörü Lindsey Liddell, Foreks'in faiz indiriminin bankacılık sektörüne etkilerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası'nın faiz indiriminin Türk bankalarının net faiz marjlarını yakın vadede destekleyebileceğini belirten yönetici şöyle dedi:

"Yükümlülükler varlıklardan daha hızlı yeniden fiyatlama yapıyor, bu durum karlılıkları destekleyebilir. Azalan faiz oranları aynı zamanda TL bazında borçlananların borç servis kapasitesini (değişken faizlilerde) de arttırarak kısmen varlık kalitesi baskılarını azaltabilir. Bununla birlikte TL'de değer kaybı gibi ikincil etkiler bankaların kredi profillerine ilişkin aşağı yönlü riskleri arttırır. Bu durum bankaların döviz cinsi kredi portföylerinde döviz cinsi borçlananlar açısından (Temmuz ayı sonu itibarıyla toplam borçlanmaların yüzde 36'sı civarında) borç servis maliyetlerini yükseltir. Aynı zamanda bu durum bankaların sermaye yeterlilik oranlarında da (döviz riski ağırlıklı bazdaki varlıkların enflasyonu dikkate alındığında) regülasyon rahatlatma adımlarının uzatılmış olmasına rağmen erimeye neden olabilir. Rahatlatma adımlarının uzatılması ise etkiyi kısa vadede kısmen azaltabilir."

"Sektörün refinasnman risklerini artırıyor"

Liddell, TL'de karar sonrası yaşanan değer kaybının bankacılık sektörüne kısa vadeli etkileri konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"TL'de değer kaybı Türk bankacılık sektörünün yüksek döviz borçluluğu ve yatırımcı güvenine etkisi değerlendirildiğinde bankaların refinansman risklerini arttırıyor. Türkiye bankacılık sektöründe mevduatta dolarizasyon da ayrıca yüksek ve TL'de değer kaybı bunu daha da arttırarak mevduat tarafında istikrarsızlık halinde döviz likiditesi risklerini yükseltebilir. Bununla birlikte Türk bankaları son yıllarda TL'deki baskılara rağmen fonlama piyasalarına makul erişimlerini korudular. Bunun kanıtlarını sendikasyon kredileri ve eurobondlarda yüksek çevirme oranları olarak görülüyor. Bankaların seküritizasyon piyasalarına erişimi de devam etti."

"Sektörün döviz likiditesi ilk yarı sonunda 98 milyar dolar olacak"

Liddell konuşmasına şöyle devam etti:

"Bankacılık sektörünün kısa vadeli dış borcu ilk yarının sonunda 84 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Dış borçlanma piyasalarına erişimde kapanma durumunda bankaların kısa vadeli borç servis ihtiyacının 45-50 milyar dolar aralığında olacağını tahmin ediyoruz. Sektörün ilk yarı sonu itibarıyla döviz likiditesinin ise 98 milyar dolar civarında olduğunu hesaplıyoruz.

Bu durumda bankaların döviz likiditesinin kısa vadeli dış borç servisine ve döviz mevduatlarında ılımlı çıkış ihtimaline karşı yeterli olduğu görüşündeyiz. Ancak piyasalara erişimde uzayan bir kapanma, döviz mevduatı çıkışları ile birleşirse bankaların döviz likiditesi açısından ciddi bir test olabilir.

Ayrıca son 2 yılda Türk bankalarının döviz likiditesine erişimleri de TCMB'ye daha bağımlı hale geldi. Bu ortamda bankaların döviz likiditelerini piyasada baskı oluştuğu ortamda kullanmaları, Merkez Bankası'nın halihazırda zayıf olan döviz rezervlerini azaltarak dış finansman risklerini kötüleştireceğinden belirsiz diye düşünüyoruz."

Gerçek Gündem



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR