Yukarı
341830

Honduras'ın ilk kadın devlet başkanı olacak

01 Aralık 2021 15:25

En yakın rakibine 20 puan fark atan sol partinin adayı Castro'nun eşi, daha önce girdiği iki seçimi yenilgiyle bitirmişti. Anketlerin iktidardaki Milli Parti'nin kaybedeceğini tahmini tuttu.

Orta Amerika ülkesi Honduras'ın ilk kadın devlet başkanı, solcu Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi'nin adayı Xiomara Castro olacak. Ülkede Pazar günü yapılan seçimlerde Castro resmi olmayan ilk sonuçlara göre en yakın rakibi Nasry Asfura'ya 20 puan fark attı.

12 yıldır iktidarda olan, çeşitli skandallar ve yolsuzluk suçlamalarıyla sarsılan sağcı Milli Parti yenilgiyi kabul etti.

Castro, devlet başkanlığı görevini ülkede kutuplaşmaya yol açmakla suçlanan Juan Orlando Hernandez'den devralacak.

Juan Orlando Hernandez'in kardeşi Antonio Hernandez, ABD'de uyuşturucu madde kaçakçılığı suçlamasıyla hapis yapmıştı. Devlet Başkanı Hernandez de, uyuşturucu ticaretiyle ilişkili olmakla suçlanıyordu.

Castro, seçim kampanyasında Honduras'ı, "narko-diktatörlük ve yolsuzluğun uçurumundan çekip çıkarma" sözü verdi.

Castro'nun eşi Manuel Zelaya Honduras'ın 2006-2009 yılları arasında devlet başkanıydı ve darbeyle düşürülmüştü.

O dönemden sonra yapılan iki seçimde de Castro devlet başkanlığına aday olmuş ancak seçimleri kazanamamıştı.

Castro ülkede büyük değişimler yapmayı vadetmişti.

Gündeminde öncelikle yüksek suç oranı ve uyuşturucu ticaretiyle mücadele ile ABD'ye kitlesel göç gibi çok büyük sorunlar olacak.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Castro'yu tebrik etti ve Washington'un kendisiyle çalışmaktan memnuniyet duyacağını bidirdi.

BBC MUHABİRİ: HONDURASLILARIN ÇOĞU DEĞİŞİMİ KUTLUYOR

BBC Meksika ve Orta Amerika Muhabiri Will Grant, "Seçimden önceki günlerde Milli Parti'nin artık iktidara tutunamayacağı gayet açık bir şekilde belli olmuştu" diyor ve ekliyor: "12 yıldır iktidarda olan ve yaygın yolsuzluk ve derin yoksullukla özdeşleşen Milli Parti hükümeti öyle büyük bir kolektif memnuniyetsizlik yaratmıştı ki, taraftarları bile artık Nasry Asfura'ya oy verdiklerini insan içinde itiraf edemez olmuşlardı.

Genel olarak ülkede herkes değişimden söz etmek istiyor.

Tegucigalpa'daki pazarcılardan tutun da seçim merkezlerinde oy vermek için kuyrukta bekleyenlere kadar herkes hükümetin değiştiğini ve görevi bırakacak olan Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez'in ABD mahkemelerinde uyuşturucu ticaretiyle ilişkisi konusunda hesap verdiğini görmekten söz ediyordu.

Hernandez gerçi hiç bir suç işlemediğini tekrar tekrar ileri sürdü ama Honduras kamuoyu nezdinde artık bir suçlu ve işi bitmiş bir politikacı olarak görülüyor.

O yüzden şu anda Honduraslıların çoğu iktidar değişimini kutluyor.

Milli Parti'nin yenildiğini iki gün gecikmeli de olsa kabullenmesi ve bundan dört yıl önceki seçimlerde yaşanan şiddet olaylarından kaçınılması da memnuniyetle karşılandı."

Kaynak: BBC Türkçe



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kral Charles, tartışmalı göçmen planını onayladı

İngiltere Kralı 3. Charles, düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesine ilişkin tasarıyı onayladı. Kraliyet Sözcüsü, Ruanda Planı'nın Kral 3. Charles'ın onayıyla yasalaştığını d...

ABD'den dikkat çeken hamle! USS George Washington Japonya'ya gidiyor...

Çin ve Rusya'nın Hint-Pasifik bölgesinde nüfuzunu artırması karşısında müttefiki Japonya ile askeri işbirliğini güçlendiren ABD’den kritik bir hamle geldi.


Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki: ''Yok hükmünde''

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Şili Temsilciler Meclisi tarafından dün (24 Nisan) kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan kararı yok hükmündedir. Pa...

Kuzey Makedonya’dan ilk sonuçlar geldi... Seçim ikinci tura kaldı

Kuzey Makedonya’da cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı.i 8 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda Gordana Siljanovska Davkova ve Stevo Pendarovski yarışacak.


AB'de koltuk savaşı: 'Ayağını kaydırmaya çalışıyor'

Fransa lideri Macron'un Avrupa Komisyonu başkanlığına von der Leyen yerine eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'yi getirmek için uğraştığı belirtiliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Em...

Güney Kore'den beklentilerin üzerinde büyüme

Güney Kore, ilk çeyrekte yüzde 3,4 oranında GSYH büyümesi bildirdi; bu ekonomistlerin beklentisi olan yüzde 2,4'ü geride bırakarak 2021'in dördüncü çeyreğinden bu yana en yüksek çeyreklik...


Trump'ın eski avukatına dava... Seçimlere müdahaleyle suçlanıyor

ABD'nin Arizona eyaletinde, aralarında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Rudy Giuliani'nin de bulunduğu 18 kişiye 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi suçlaması...

Rusya THY'yi savundu, ABD'yi hedef gösterdi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, TASS'a yaptığı açıklamada, Rusların Türk Hava Yolları'nın Meksika'ya giden uçaklarına binmesinin engellenmesindeki sorunların, Washington'un Mek...


Bir ülkeden daha Filistin kararı: Devlet olarak tanıdılar

Jamaika, Filistin'i resmen devlet olarak tanıdığını açıkladı. Jamaika Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Kamina Johnson Smith, yaptığı basın açıklamasında, "Jamaika'nın, uzun süredir devam e...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR