Yukarı
346961

Sanayiciden BOTAŞ’a çağrı

27 Ocak 2022 12:34

Sanayideki enerji kesintilerinin kaotik bir belirsizliğe yol açtığına dikkat çeken Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, BOTAŞ'a "Bir an önce basın toplantısı yaparak kamuoyundaki sorulara cevap verilmeli, belirsizliği ortadan kaldıracak açıklama yapılmalı" çağrısında bulundu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, doğalgaz ve elektrik tedarikinde kesintilerin ötesinde kaotik bir belirsizlik yaşandığını belirtti.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada; “Doğalgaz sıkıntısı sanayi sektörü doğalgaz ve elektrik tedarikinde kesintilerin ötesinde kaotik bir belirsizliğe yol açmıştır. Perşembe günü genel bir açıklama yapılması, arkasından sanayi ve elektrik üretiminde yüzde 40 doğal gaz kesintisi, onun ardından 3 günlük elektrik kesintisi uygulanacağının bildirilmesi kaotik bir belirsizlik yaratmış, firmalar birkaç gün içinde üretimi durdurmak zorunda kalmışlardır. Bir ülkede bütün sanayi sektöründe üretimin bir anda durması normal bir durum olmayıp, bir plansızlığa işaret etmektedir” dedi.

Çetin, “BOTAŞ yönetimi basın toplantısı yaparak kamuoyundaki sorulara cevap vermeli, belirsizliği ortadan kaldıracak bir açıklama yapmalıdır” çağrısında bulundu.

ULUSAL ENERJİ TASARRUFU ÇAĞRISI

Çetin, “Hafta sonunda bakanlıklar ve TOBB arasında yapılan istişare toplantısı sonrasında üç sektörde kısıntının kaldırılması da olumlu bir adım olmakla birlikte yine plansızlık sorununu göstermektedir” dedi.

“Kesintisiz çalışması gereken üretim bantlarının bir gün, üç gün veya birkaç saat durması konutlardaki kesinti gibi değildir, bazı sektörlerde telafisi zor kayıplara ve çok yüksek ilave maliyetlere neden olmaktadır” diyen Çetin, şöyle devam etti:

“Bütün sanayi sektöründe çarkları durduran böyle bir kesinti yerine ulusal enerji tasarrufu ile sanayide üretimin devam etmesi sağlanmalıydı, acil olarak bu yönde önlemlere geçilmelidir.

EPDK verilerine göre geçen yıl Ocak ayında doğalgazın yüzde 43’ünü konutlar, yüzde 22’sini elektrik santralleri, yüzde 5,9’unu Organize Sanayi Bölgeleri, yüzde 4,2’sini ticarethaneler, yüzde 4’ünü resmi daireler, yüzde 2,7’sini kimya, kalan kısmını, rafineriler, demir-çelik, cam, çimento gibi sektörler kullanmıştır.

Bugünlerdeki tüketim dağılımının da benzer yapıda olduğunu söyleyebiliriz.

Dolayısıyla sanayide tam üretim kesintisi yerine konut, resmi daire kullanımlarında da tasarrufa gidilerek bu sıkıntının atlatılması mümkün görünmektedir. Bu tür alternatif çözümlere rağmen neden ani bir şekilde sadece sanayide enerji tedarikinin kesildiği sorusunun cevabı halen verilmemiştir.” SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

20 ton hamsiye el konuldu! Bakanlık duyurdu

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, kentte bin 193 denetim gerçekleştirildiğini belirterek, “Su ürünleri denetiminden sorumlu kurumlarla yakın işbirliği içerisinde yürütülen dene...

İhracatı 'kısıtlanmıştı': Sabancı'nın çimentosu İsrail yolunda

İsrail'e ihracatı kısıtlanan ürünler arasında yer alan çimentonun hâlâ İsrail'e gönderildiği ortaya çıktı. Sabancı Holding'e bağlı şirketin gemisi şu anda İsrail'in Aşdod Limanı'na çiment...


Altın fiyatları güne yüzde 0,4 düşüşle başladı

Altının gram fiyatı, yeni güne ise yüzde 0,4 değer kaybıyla başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla 2 bin 473 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 4 bin ...

Ticaret satış hacmi şubatta arttı

Ticaret satış hacmi şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,3 oranında arttı. TÜİK'e göre, aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletl...


Rekabet Kurulu'ndan ilaç şirketlerine dev ceza

Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında yürütülen soruşturma sonuçlandı.

Bütçe açığı tam gaz! 1.3 trilyonluk vergi ödedik

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, yerel seçim ayı olan Mart 2024 ile ilgili dün açıkladığı merkezi yönetim bütçe sonuçları, gelir gider dengesindeki bozulmanın devam ettiğini ortaya koydu. ...


Goldman Sachs ilk çeyrekte kârını artırdı

ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs'ın net kârı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artışla 4,1 milyar dolara ulaştı.

Bütçe Mart'ta 208,9 milyar TL açık verdi

2024 yılı Ocak-Mart döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri 2 trilyon 150,7 milyar TL, bütçe gelirleri 1 trilyon 637,2 milyar TL ve bütçe açığı 513,5 milyar TL olarak gerçekleşti.


Borsa yeni haftaya düşüşle başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,56 düşüşle 9.759,28 puandan başladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 54,90 puan ve yüzde 0,56 düşüşle 9.759,28...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gonca Vuslateri'den birinci yıl kutlaması

Geçen ay Levent isimli sevgilisiyle evlenen Gonca Vuslateri, ilişkilerinin birinci yılında duygularını dile getirdi. Geçen ay Levent Bey ile nikâh masasına oturan 8 aylık hamile olan Gonc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlığa faydalarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR