Yukarı
365571

CHP'li Özcan Purçu'dan Bakan Kurum'a uyarı; "Artan oranlı aidatlar ile ancak yeni TOKİ mağdurları yaratılır."

26 Eylül 2022 13:32

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu verdiği soru önergesi ile  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’a “TOKİ’nin kaybettiği davalar nedeniyle vatandaşa para ödememek için banka hesaplarında yeterli mevduat bulundurmadığı iddiasını gündeme getirdi.

Son dönemde Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak sunulan “TOKİ Sosyal Konut Projesi”’ne ilişkin detaylı bir soru önergesi hazırlayan CHP’li PURÇU; TOKİ’ye ilişkin gündeme gelen hacizler, önceden yaptığı TOKİ evlerinde yaşanan eksiklikler, ekonominin ışıl ışıl olduğunun iddia edildiği dönemde neden “sabit aylık ödeme “ ile ev sahibi olunamadığını Meclis gündemine taşıdı.

6 yılda %780 artan demir fiyatları ile yapılacak konutların vatandaşa ek maliyet getirmeyeceğinin garantisi var mı?

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak tanıtılan “TOKİ Sosyal Konut Projesi”ne ilişkin detaylı bir soru önergesi veren Özcan Purçu; inşaat maliyet endeksi, bir yılda %106,87 artmışken, malzeme endeksi %130,59; işçilik endeksi %45,67; demir fiyatları ise 6 yılda %780 civarında artmışken; açıklanan konut projesinin vatandaşa ek maliyet yükleme garantisinin getirip getirmeyeceğini sordu.

Ekonominin “ışıl ışıl” ve canlı olduğunu iddia edilen bir dönemde aylık taksitler neden maaş artışına endeksli?

Önergesinde; TOKİ aylık ödemelerinin memur maaşına endeksli olmasını dile getiren  CHP’li Purçu; TOKİ aylık taksit ödemelerinin sabit hale getirilmesi konusunda yapılan bir çalışma olup olmadığını sordu.

 

TOKİ kura çekilişlerinin 6 ay sonra yapılması gerekçesini seçim öncesi kaynak yaratmak adına vatandaştan para toplama iddialarını gündeme getiren Purçu; kura çıkmayacak vatandaşların ödedikleri bedellerin ne şekilde teslim edileceğinin de açıklanması adına soru yöneltti.

 

Önceki projelerdeki kötü işçilik, kalitesiz malzeme, eksik işler ne oldu?

 

Önceki TOKİ konutlarında işçiliğin çok kötü olduğu, kullanılan malzemenin çok kalitesiz olduğu şikâyetleri gündemde sıkça yansırken; yeni projede bunun önüne geçmek için bir denetleme mekanizması olup olmayacağını soran Özcan Purçu; TOKİ’nin bu kadar şikayetlere ve açılan tazminat davalarına maruz kaldığı bir dönemde kasasının boş olmasını ve banka hesapları üzerinde 14 adet ayrı haciz olmasını da manidar olarak niteledi.

 

200 bin Suriyeliye bedava konut verildiyse; vatandaşa 600 bin-800 bin TL’ye ev sahibi yapmak neden?

 

Son olarak TOKİ tarafından Suriyelilere yapılan bedava ev iddialarına da değinen Özcan Purçu; İktidarın kendi vatandaşına 600-800 bin TL civarında bedelle konut yapılmasının sosyal devlet ilkesi ile bağdaşıp bağdaşamadığını sordu.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, verdiği önergesinde şunları sordu:

TOKİ tarafından 2012 ve 2022 yılları arasında kaç konut projesi başlatmıştır? Bu projeler hangileridir? Kaç konutu kapsamaktadır? Bu projelerden hangileri tamamlanmıştır? Vatandaşa kaç konut teslim edilmiştir?

TOKİ’nin 2012 ve 2022 yılları arasında başlatıp bitiremediği projesi sayısı nedir? Hangileridir? Kaç konutu kapsamaktadır? Eylül 2022 itibariyle bitirilme oranları nedir? Ne zaman tamamlanacaktır?

TOKİ’nin 2012 ve 2022 yılları arasında başlatıp bitiremediği projeler hangi illerdedir? Mağdur olan hak sahibi sayısı nedir? Bu vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için bugüne kadar hangi adımlar atılmıştır?

TOKİ’nin 2012 ve 2022 yılları arasında başlatıp bitiremediği projeler için kaç tazminat davası açılmıştır? Dava sayılarının yıllara göre dağılımı nedir? Bu davalar nedeniyle TOKİ tarafından ne kadar tazminat ödenmiştir?

2012 ve 2022 yılları arasında TOKİ tarafından hazırlanan fakat ihalesi yapılmayan projeler hangileridir? Projelerin başlangıç tarihi nedir? Her proje için ayrı ayrı olmak üzere planlanan konut sayısı nedir? Bu projelerin akıbeti ne olacaktır?

TOKİ son olarak kamuoyu ile paylaştığı Sosyal Konut Projesi’nde taksitlerin her yıl memur maaşına endeksli hale getirilmesi yeni bir ödeme mağduriyeti yaratmayacak mıdır?

 

Ekonominin “ışıl ışıl” ve canlı olduğunu iddia edilen bir dönemde konut taksitlerinin aylık ödemelerinin memur maaşına endeksli olmasının gerekçeleri nedir?

 

Yüksek enflasyon karşısında dar gelirlilerin yaşadığı sıkıntılarda dikkate alınarak, TOKİ aylık taksit ödemelerinin sabit hale getirilmesi konusunda yapılan bir çalışma var mıdır?

2012 ve 2022 yılları arasında her yıl için ayrı ayrı olmak üzere TOKİ'den ev alıp taksitini ödeyemeyen kişi sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir? Bunlardan kaçı için yasal süreç başlatılmıştır? İllere göre dağılımı nedir?

TOKİ tarafından 2018, 2019, 2020 yıllarındaki başlatılan projelerde yaşanan sıkıntılar bilinmektedir. Benzeri sıkıntıların son proje için yaşanmaması için hangi ek önlemler alınmıştır?

İnşaat malzemelerinin yüksek oranda zam gördüğü bir dönemde hayata geçirilmek istenen projenin devlet desteği olmadan tamamlanması mümkün olabilecek midir? TOKİ’nin vatandaşa ek maliyet yüklemeyeceğinin garantisi nedir?

TOKİ konutları için kura çekilişinin 6 ay sonra yapılmasının gerekçesi nedir?

TOKİ konutları için başvuran ve 6 ay boyunca toplanan aidatlar; kurada adı çıkmayanlara nasıl ve ne şekilde geri ödenecektir?

 

TOKİ konutlarında işçiliğin çok kötü olduğu, kullanılan malzemenin çok kalitesiz olduğu şikâyetleri gündeme sıkça yansırken; yeni projede bunun önüne geçmek için bir denetleme mekanizması kurmayı düşünüyor musunuz? Kurmayı düşünüyorsanız detayları nedir?

2012 ve 2022 yılları arasında TOKİ’ tarafından yapılan ve hak sahiplerine teslim edilen konutlarda inşaat kalitesi vb. sorunlara bağlı olarak, şartnamelere uyulmadığı için açılan dava sayısı ve yıllara göre dağılımı nedir? TOKİ bu davaların kaçını kaybetmiştir? Kurum tarafından kaybedilen davalar için ne kadar tazminat ödemiştir?

TOKİ'nin 6 bankadaki hesaplarının blokeli, üzerlerinde haciz kararı olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu kadar zor durumda olan bir kurum “Sosyal Konut Projesi” geniş kapsamlı bir projeyi nasıl gerçekleştirecektir?

TOKİ kaybettiği davalar nedeniyle vatandaşa para ödememek için banka hesaplarında yeterli mevduat bulundurmadığı iddiası doğru mudur?

2002 - 2022 yılları arasında TOKİ'den ihale alan firmalar ve aldıkları ihale sayıları nedir?

İzmir'de deprem mağduru yurttaşlarımız için TOKİ tarafından inşa edilen konut sayısı nedir? Bu konutlardan kaçı tamamlanmıştır? Kaçı depremzede vatandaşlarımıza teslim edilmiştir? Hak sahiplerine teslim edilmesi gereken daha kaç konut kalmıştır? Bu konutlar ne zaman teslim edilecektir?

TOKİ sosyal konut başvurusunda bulunabilmek için hane halkı gelirinin İstanbul için net 18 bin, diğer şehirlerde ise 16 bin liranın altında olması gerekliliği hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

2012 ve 2022 yılları arasında TOKİ konut projesine başvurup; konut çıkmayan kişi sayısı kaçtır? Eylül 2022 tarihi itibariyle konut teslimatı bekleyen kişi sayısı nedir?

TOKİ tarafından 200 bin Suriyeliye bedava konut yapıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğru ise kendi vatandaşlarımıza 600-800 bin lira civarında bir bedelli konut projelerin açıklanması sosyal devlet ilkesi de göz önünde bulundurularak nasıl açıklanabilir? 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...

Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...


Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.

''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...


Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...

Avrupa’nın 7 Şehrine 'Çeşme Evi' Geliyor

Çeşme’yi global turizm pazarında tanıtmak için dümenin başına geçen Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, “Başta Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Avrupa’nın önde gel...


Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

Cumhur İttifakı Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar, belediyeye ait sosyal tesis ve kafeteryaları ziyaret etti. Kırkpınar, belediyeye ait tesislerin sayısını artıracağını ve bu...

Genç İzmir Çiğli Gençlik Merkezi gençlerin hizmetinde

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli'de öğrencilere ücretsiz hizmet veren çamaşırhanenin geçen yıl yapılan açılışında gençlerin ilettiği talebi yerine getirdi. Genç İzmir Ç...


Ahmet Aydın: "Yaptıklarımız ortada, sıra 31 Mart’tan sonra yapacaklarımızda"

31 Mart Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlere sayılı günler kala çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Cumhur İttifakı Seferihisar Belediye Başkan Adayı Ahmet Aydın, Yozgatlılar Derneği’...