Yukarı
44527

Medeni Kanunun yıl dönümünde, CHP'de 'kumalık' tartışması

04 Ekim 2016 23:14

Ege’nin Sesi/Yağmur Gülü-Medeni Kanunun yıldönümünde sosyal medyada yaşanan bir tartışma, gündemde büyük bir deprem etkisi yarattı. Cumhuriyet Halk Partisi kulislerinde bir kadın lideri eşinin, kendisinin üzerine kuma (aynı erkekle aynı zamanda evli bulunan kadınların birbirlerine göre olan adı) getirdiği iddiası duyanları hayrete düşürdü.

CHP Kadın Kolları MYK üyesi ve geçmiş dönem Kadın Kolları Başkan Adayı Düriye Taş’ın, sosyal medya üzerinden yaptığı “Kuması bulunan bir Cumhuriyet kadının 4 Ekim medeni kanununu kutlaması, Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benzer. Bir de benim partimde kadın lideriyse” paylaşımı tartışmaların fitilini ateşledi.

PARTİ İÇİNDE ÇOK KONUŞULUYOR

Konuyla ilgili yaptığı paylaşım üzerine görüşlerini aldığımız Taş, yazdığı yazıda bahsettiği kişinin partisinin Kadın Kolları’nın en yüksek makamında olduğunu belirtti. Yaptığı açıklamada bu konu hakkında partinin en alt kademesinden tutun da en üst kademesine kadar herkesin duyumu olduğunu belirten Taş, “Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse ile dört yıla yakın beraber görev yaptık. 2013 yılında seçim kampanyaları sırasında bir isim gelip bana Fatma Hanım’ın Urfa’da bir kuması olduğunu söyledi. Çok şaşırdım. Konuyu gidip kendisine sorduğumda ‘Bu Şevket’in (eşi Şevket Köse) özel hayatı, sanki ben miyim? Ben 33 yıldır eşimle beraberim, benim haberim yok’ diyerek tepki gösterdi. Daha sonra bu konuşmalar artmaya başladı. Ben de tekrar mesaj atarak sordum. Daha sonra Şevket Köse beni aradı. ‘Fatma ile ayrıldığımız söyleniyormuş’ dedi. Ben de konunun öyle olmadığını, kendisinin ikinci bir eşi olduğunu ve bu eşinden çocuklarının olduğunun söylendiğini belirttim. Meclis biyografisinden sizin üç, Fatma Hanım’ın ise bir çocuğu olduğu görülüyor dediğimde ise, ‘Bu benim özel hayatım’ diyerek telefonu kapattı” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NUN DA HABERİ VAR

Yaptığı açıklamalarda konuyla ilgili partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da haberi olduğunu belirten Taş, “Genel Başkanımız’ın koruması ile otururken konuyu kendisine açtım. İlgili birileri ‘Bunu herkes biliyor, sen bilmiyor musun?’ diyerek cevap verdi. Sözü geçen diğer kadının Kemal Bey’in evinin yakınlarında Çukurambar taraflarında oturduğunu ve iki çocuğu olduğunu söyledi. Partimizde bir Genel Başkan Yardımcısı da konunun takipçilerinden. ‘Kadının kuması varmış, diğer kadınlar bu konudan çok rahatsız’ diye her zaman dile getiriyor. Kemal Bey, bu olayı geçtiğimiz Nisan- Mayıs aylarında öğrenmiş ve ‘Öyle mi? Olamaz!’ demiş. Korumalarının da hepsi bu konuyu biliyor” diyerek, yaşanan olayın parti içinde sürekli konuşulan bir söylenti olduğunu vurguladı.

‘KADIN LİDERLİĞİ YAPMASI MANİDARDIR’

Konuyu şiddetle kınadığını belirten Cumhuriyet Halk Partili MYK üyesi Taş, bu konularda yapılması gerekenin kadın veya erkek gözetmeksizin haklarında ihraç kararı çıkarılması olduğunu belirtti ve sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir kadın lider olacaksanız özel hayat da çok önemlidir. Bir kadını savunacaksanız inandığınız inançlar üzerine savunun. Ben bir kadının çok eşlilik olarak, bir kuma olmasını kabul edemem. Benim zihniyetimde deyim yerindeyse ‘yarin gül yanağı haricinde her şey ortaktır’. Bugün bir MYK üyesi sosyal paylaşım hesabında, Ata’mızın ‘ikinci eşliliği kaldırması’ konusunda bize verdiği hak için şükranlarını sunarken, Fatma Köse konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Medeni Kanunun en güzel maddesi kadınlar ile ilgili çok eşliliğin kaldırılmasıydı. Ama bir kadın başkan bunu bile paylaşmadı. Bir koltuğa adaysanız, saklayacağınız bir şey olmamalı. Parti içinde bu konuyu yukarıdan aşağıya herkes biliyor. Bu kadının hala kadınların liderliğini yapması manidardır. Eşinin biyografisine ve geçmişine bakın. Bu durumda olan kişiler hakkında en ağır şekilde ihraç kararı verilmesi gerekiyor ” dedi.

Yaşanan olayları değerlendiren bir diğer isim ise Kadın Kolları Başkanlığı için yarışan Birsen Temir’di. Temir, konu hakkında parti içinde bir çok kişinin haberi olduğunu ve yaşananların laikliğe uymadığını islami yaşam tarzıyla özdeşleştiğini belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisinin en önemli özelliği cumhuriyete bağlı, laikliği savunan sosyal demokrat bir partidir. Devrimleri savunuruz, sahip çıkarız. CHP’ye giren herkesin vazgeçilmezleri bunlardır. Ayrıca kadına verdiği hakları dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan hakları Mustafa Kemal Atatürk bizlere verdi. CHP’de bunun en önemli savunucularından biridir. Hal böyle olunca laikliği bile gündeme getirip, bu konuda bile aşınmalar yaşandığında hepimizi ayağa kalkıyorsak, bize verilen bu hakkı islami yaşam tarzıyla özdeşleştirmek hiçbir CHP’linin yapmaması gereken bir şey. Burada sıradan bir üye belki kabul görülebilir hatta sıradan bir üye için bile olmaz da, CHP Genel Merkezi’ndeki bir insanın bunu kabullenmesi ve kadınlar adına bir mücadelenin başına geçirilmesi çok kötüdür” dedi.

‘YAŞANANLARI DÜNYA ALEM BİLİYOR’

O dönemde yaşanan seçim ortamının da  yalanlar şaibeler üzerine kurulmuş olduğunu iddia eden Temir, “Konuşulan söylemler ile inanılmaz kirli bir seçimdi. O dönemde yaşadıklarımız korkunçtu, resmen meydan savaşı verdik. Bir şey yapmışsınız, yapmamışsınız önemli değildi. Ben partiden kimsenin gitmesi taraftarı değildir, herkesin parti içinde bir rolü vardır. Ben seçimi alacak insandım, 8 oyla o seçimi kaybettim. İtiraz edecek bir yer bile bulamadık. Bugün Medeni Kanunun kabulünü kutluyorsak göreve getirilen insanın da yaşamı buna göre olması lazım. Kumalık bize göre bir şey değildir, kadının meta haline getirilmesi, iki sınıf vatandaş şeklinde görülmesidir. Bu konuyu herkes biliyordu. Parti yöneticileri de biliyordu ama bu konuyu seçim sürecinde dillendirmedik. Sadece siyaset için, etik siyaset için konuşmadık. Bu konu herkesin bildiği bir şeydi, bu konunun kesin olduğunu dünya alem biliyor. Savunduğu değerlerle çelişkiye düşüyor” dedi.
Yapılan iddialar doğrultusunda başta CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse’den olmak üzere parti içinden de bir açıklama bekleniyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...

Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.

Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...


Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...

İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...


Çocuk Başkan Koltuğa Oturdu, Talimatı Verdi

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu Vali Kazım Paşa İlk Okulu 4’üncü sınıf öğrencisi Masal Yeken’e bıraktı.

Karşıyaka’nın çocuk başkanı park ve barınak istedi!  

Karşıyaka Belediye Başkanı B. Yıldız Ünsal, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda koltuğunu 10 yaşındaki Esma Yıldız’a bıraktı. Başkanlık görevini devralan Yıldız’ın ilk talebi o...


Başkan Tugay’ın emanet ettiği koltukta şarkılı mesaj

İzmir’de 23 Nisan coşkusuİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda koltuğunu ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi Alya Ada Nizamoğlu’na...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR