Yukarı
1

Sinan Kara

CHP’de Başkanlık için muhtemel adaylar… (2)

19 Ağustos, 2018

   Bir önceki yazımızda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mevcut başkan Kocaoğlu ve muhtemel adayların durumunu analiz etmeye çalışmıştık. Şimdiki yazı konumuz İzmir’in Metropol ilçeleri Karabağlar, Buca, Bornova ve Bayraklı. Mevcut başkanlar ve koltuklarına aday olacak isimlerin durumunu ele alalım.

   Karabağlar’dan başlayalım..

   Aziz Kocaoğlu’nun örgütü devre dışı bırakıp Genel Merkezden atama yaptırdığı mevcut Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ilçede yok gibi. Öyle ki birçok kimse kendisini görmediği ve tanımadığı için bir önceki Başkan Sıtkı Kürüm’ü hala Belediye Başkanı sanıyor. Hizmet açısından da dişe dokunur bir şeyler yapmadığı yönünde ciddi rahatsızlıklar var. Aynı Başkan ile devam edildiği takdirde seçim riske girebilir. Güçlü bir aday çıktığı takdirde, MHP ittifakıyla desteklenecek AKP’nin adayının seçim kazanma olasılığı bulunuyor. Bu riskin ancak CHP’nin güçlü bir aday çıkarmasıyla ortadan kalkabileceği ifade ediliyor. Selvitopu’nun ayrıca Kocaoğlu’nun da ekibinden olması da ayrı bir dezavantaj olarak görülüyor. Kocaoğlu’nun Kılıçdaroğlu ve Genel Merkeze karşı bayrak açmasından dolayı ekibinden olan isimlerin de Kocaoğlu ile birlikte gideceğine dair yaygın kulis bilgileri var.

   Şu ana kadar bu ilçemiz için muhtemel adaylar arasında Adil Karamustafaoğlu, Kadir Sinan, Mehmet Türkbay ve Polat Manduz’un ismi ön plana çıkıyor. Bu dört isminde birbirinden değerli olduğunu söylemek gerekir. Mevcut Başkan Selvitopu’ndan ise bu isimlerin CHP’ye çok daha faydalı olacağından hiçbir kuşkum yok. Çünkü hepsi örgütten gelen isimler.

   Örneğin Polat Manduz’u geçmişte hem şu anki Başkan hem de bir önceki Başkan için çalışıp seçim kazandıran bir isim olarak biliyoruz. Yani aday her kim olursa olsun Manduz’un içerisinde yer almadığı seçimi kazanmak çok zor bir olasılık. Kadir Sinan da yıllarca örgütün her kademesinde emek vermiş bir isim olarak göze çarpıyor. Sinan, Karabağlar için ilginç ve oldukça gerçekçi projeler hazırlamış ve yola koyulmuş durumda. Süreç içerisinde bunların ne olduğunu değerlendirir yazmaya çalışırız.  Mehmet Türkbay ise mesleği gereği hukuki konuda, karşılıksız olarak her daim partisi için koşturan bir isim. Adeta İzmir’de partisinin hukuk hafızası gibi. Son olarak Adil Karamustafaoğlu da tıpkı diğer aday adayları gibi her kademede yıllarca CHP’ye emek vermiş bir isim olarak biliniyor.

   Özet olarak, Karabağlar oldukça riskli bir ilçe ve CHP’nin bu önemli ilçe için sık dokuyup ince elemesi gerekiyor. Aksi halde yaşanacak bir kayıp Büyükşehir’i bile riske sokabilir. Şimdiden hatırlatmak gerekir..

   Gelelim bir diğer Metropol İlçe Buca’ya..

   Her seçim süreci geldiğinde en çok aday adayı çıkaran ilçelerin başında gelir Buca. 2014 seçimlerinde yanlış hatırlamıyorsam yirminin üzerinde aday adayı vardı bu ilçemizde. Bu seçimlerde de çok adaylı bir tablonun benzerini yaşamak mümkün gibi görünüyor.

   Mevcut Belediye Başkanı Levent Piriştina, Karabağlar’ın tam aksine güler yüz ve samimi yaklaşımıyla her daim sokakta bulunan ve halka dokunan birisi olarak dikkatleri çekiyor. Hizmet anlamında da imkânlar ölçüsünde elinden gelen çabayı gösterdiğine inanıyorum. Ki ilçenin yıllarca hasret kaldığı birçok hizmeti de Buca’ya kazandıran isim oldu. Bunlar arasında Kültür Merkezleri, Kadın Danışma Merkezleri, Spor Salonları, Parklar, Kapalı Pazaryerleri, Pırlanta Merkezleri, Lavanta Kokan Köy Projesi, Bağ Evi, Üzüm Bağı, Engelsiz Hobi Bahçeleri, Kompost ve Solucan Gübre Tesisi ve Eğitime Zeytin Dalı Projesi adı altında birçok üreticiye gelir kazandırmak ve elde edilen gelirle öğrencilere burs sağlamak gibi.

   Piriştina imzasıyla tamamlanan ve devam eden, isimlerini buraya sığdıramayacağım çok sayıda proje var. Sadece bunlardan birkaçını vermek istedim. İlkesel açıdan zorunlu bir durum olmadıkça her Belediye Başkanının mutlaka iki dönem kalması gerekliliğine inanıyorum. Piriştina’nın ilk dönemini yaşayan bir Belediye Başkanlığı döneminde kötü bir sınav vermediğini düşünüyorum. Tekrar aday olursa, ikinci döneminde daha deneyimli bir anlayışla, çok daha faydalı hizmetlere kavuşturabilir Buca’yı.

   Buca için CHP kulislerinde, muhtemel adaylar arasında mevcut İlçe Başkanı Kasım Akdağ, Ali Hıdır Uludağ, eski vekil Mehmet Ali Susam ve İl Başkanı Deniz Yücel’in ismi geçiyor.

   Dediğim gibi süreç yaklaştıkça sayının çok daha artacağını düşünüyorum. Bu isimleri değerlendirirsek, henüz yeni İl Başkanı olan Deniz Yücel ve aynı konumdaki Kasım Akdağ’ın isimleri her ne kadar kulislerde geçse de bu göreve talip olmayacakları düşüncesindeyim. Çünkü seçime giden İl ve İlçe Başkanlarının örgütü yarı yolda bırakıp adaylık gibi bir maceraya girişmesinin, etik ve ilkesel açıdan da pekte iyi karşılanmayacağını düşünüyorum. Yanlış hatırlamıyorsam Kılıçdaroğlu ve Genel Merkezin “Örgüte talip olanlar Belediyeyi düşünmesin” diye sözlü bir talimatı da vardı. Netlik kazanmaya başladığında, Buca’da çıkabilecek olası adayları ileri de yine değerlendirmeye yine devam edeceğiz.

   Sıradaki Metropol ilçe Bornova…

   Bornova’nın mevcut Belediye Başkanı Olgun Atila hizmet konusunda elinden gelen gayreti fazlasıyla gösteriyor. Yaptığı ve devam etmesi gereken birçok proje var. Her ne kadar Kocaoğlu’na yakın bir isim olsa da Atila’nın durumu siyaset açısından değil, hizmet eden bir Belediye Başkanı olarak ele alınabilir. Yani geçmişte Kocaoğlu’na yakın olması çok şey ifade etmiyor. Çalışmalarına bakmak daha doğru olabilir diye düşünüyorum. Son Kurultay sürecinde de Kocaoğlu ile birlikte hareket etmediği, Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır koyması da ayrı bir avantaj olarak görülebilir. Ayrıca yukarıda da söylediğim gibi ilkesel açıdan değişimi zorunlu olmadıkça, ikinci dönem şans verilmesi gerektiğine inanıyorum.

   Bayraklı sıkıntılı bir yer…

   Gerçekçi olursak, İzmir’in kozmopolitik İlçesi olan Bayraklı gibi bir yerde CHP’nin seçim kazanması çok zor bir olasılık. Çünkü Sağ ve Muhafazakar kesim bu ilçede, ezici biçimde üstün durumda.

   Mevcut Belediye Başkanı Hasan Karabağ ile CHP bu ilçede iki dönemdir seçim kazanıyor. Hakkını teslim etmek gerekir ki, öncelikle bu durum büyük ve bir o kadar da önemli bir başarıdır. Bundan sonra aynı başarının devam etmesi gerekiyor. Kulislere düşen bilgiye göre Hasan Karabağ aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına da sıcak bakıyor. Böyle bir durumda Büyükşehir lokomotif olur, beraberinde herhangi bir adayla Bayraklı’da yine kazanan CHP olabilir. Aksi halde bu ilçede de seçim riske girebilir. Var olan durumun özeti bu şekilde. Çünkü Bayraklı’da partiler üstü bir durum söz konusu. Karabağ sadece CHP’nin değil her kesimin oyunu alabilen bir Belediye Başkanı.

   Burası için şu an CHP kulislerinde Kerim Özer, Cindi Canpolat, Murat Haluk Öncel ve Serdar Sandal’ın ismi geçiyor. Bu isimler arasında Kerim Özer yıllarca örgüte emek veren bir isim. Murat Haluk Öncel’in ise hem Karabağlar hem de Bayraklı’yı düşündüğü konuşuluyor. Aynı zamanda Çiğli Belediyesinde çalışan ve burada siyaset yapan Serdar Sandal’ın ise Bayraklı’dan tekrar aday adayı olacağına dair bilgiler var.

   Yazı dizimiz devam ediyor. Bir sonraki yazımızın konusu İzmir’in Çiğli, Karşıyaka, Konak ve Gaziemir ilçeleri olacak. Buradaki mevcut Belediye Başkanlarının başarı durumunu ve bu ilçelerdeki muhtemel adayları kaleme alacağım. Daha sonrasında ise sırasıyla diğer ilçeler gelecek…



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR