Yukarı
1

Sinan Kara

Martın sonu Bahar oldu..

01 Nisan, 2019

   Son derece sancılı ve yorucu bir yerel seçimi geride bıraktık. İzmir’de CHP 2014 yılında kaptırdığı Kemalpaşa, Menderes, Ödemiş, Selçuk ve Torbalı’yı AKP’den geri aldı. Bayındır ve Bergama’yı ise tekrar AKP’ye kaptırdı. Bu arada Bergama’da CHP’nin itirazları olduğunu da hatırlatalım. Aliağa’da ise kazanan yine MHP’nin adayı Serkan Acar oldu. 2014 yılına göre CHP daha başarılı bir sınav verdi desek yeridir.

   Tunç Soyer’in rakibi Nihat Zeybekçi karşısında ezici bir üstünlüğünün yanı sıra, İzmir’in diğer ilçelerinde açık ara farkla üstünlüğünü korudu. Aslında birçok yeri riskli görüyordum ama ekonomik krizden dolayı seçmenlerin AKP’yi cezalandırma olasılığının yüksek olduğunu da defalarca kez dile getirmiştim. Yani olması gereken oldu hem İzmir’e hem de ülkemize bahar geldi.

   İzmir ile ilgili parantez açmamız gereken yerler var.

   AKP’nin elinde olan Kemalpaşa’da CHP’li Rıdvan Karakayalı’nın seçimi kazanması sürpriz oldu. Çünkü 2014 yılında kaybeden taraftı. Demografik açıdan oldukça farklı bir ilçe olan Kemalpaşa’dan seçim almak kolay bir iş değildi. Bunu da ayrıca belirtmek ve Karakayalı’nın hakkını teslim etmek gerekir.

   2014’te CHP’deki iç çekişmeler yüzünden AKP’ye kaptırılan Menderes’i CHP’nin adayı Mustafa Kayalar tekrar geri aldı. Buradaki yarışta oldukça zordur ve Kayalar zoru başardı.

   Selçuk’ta CHP’nin adayı Filiz Ceritoğlu Sengel’in adaylık sürecinde verdiği mücadele ve emek gerçekten takdire değerdi. İlçede AKP iktidarına, İYİ Partiye ve parti içerisindeki olumsuzluklara rağmen tartışılmaz biçimde bir zaferin altına imzasını attı. Verdiği emeğin karşılığını da Halk ödüllendirdi. 

   Aynı şekilde Ödemiş’te AKP’nin üstünlüğü hissedilir biçimde güçlüydü. Yıllarca CHP’ye emek veren Mehmet Ermiş’in başarısı da ayrıca not alınması gereken bir konu. Ermiş’in ne kadar doğru bir aday tercihi olduğu bir kez daha anlaşılmış oldu.
Yine 2014 yılında AKP’nin eline geçen Torbalı’da ipi göğüsleyen isim bu kez CHP’nin adayı İsmail Uygur oldu. Uygur beklenmeyen bir başarıyı yakaladı.

   Menemen’de CHP adayı Serdar Aksoy’un da işi kolay değildi. Hem AKP iktidarına hem de Tahir Şahin’e karşı bir mücadele veriyordu. Bu mücadeleyi de başarı ile taçlandırdı.

   Beni şaşırtan diğer bir yerlerden birisi de Bayraklı oldu. Öyle anlaşılıyor ki CHP adayı Serdar Sandal kısa sürede büyük ivme yakalamış. CHP’nin elinde olan ilçeyi tekrar CHP’ye kazandırmış oldu.

   Çeşme’de CHP’li Ekrem Oran da başarıya imza atan isimlerden birisi oldu. Cumhur İttifakına karşı verdiği mücadelenin yanında, eski Başkan Muhittin Dalgıç’tan da yeteri desteği görememişti. Yani parti içerisindeki ayrışmalara rağmen seçimi kazandı.
Buca’da aday olmadığı halde son dakikada atanan Erhan Kılıç’ın seçimi kazanması da elbette bir başarı ama bu başarının en büyük nedenlerinden birisinin de ülkenin içerisinde olduğu kötü durum olduğu unutulmamalı. Kılıç’tan ziyade en büyük başarı partililerin her şeye rağmen adaya sahip çıkmalarıdır.

   Konak’ta Abdül Batur’un başarılı olacağı ise zaten bilinen bir gerçekti. Batur’un en çok çalışan adaylardan birisi olması, bunun ürünü olarak yüksek bir oyla mükafat olarak geri döndü. Bundan sonra Konak’ta çok güzel işler yapacağı aşikâr.

   Karabağlar’da mevcut başkan Muhittin Selvitopu rakibi AKP’li Bilal Doğan karşısında ezici bir üstünlükle seçimi kazanan aday oldu.

   Karşıyaka’da önceki başkan Hüseyin Mutlu Akpınar’ın bıraktığı olumsuz intibaya rağmen, CHP’nin adayı Dr. Cemil Tugay’ın 2014 yılındaki sonuçları az bir farkla geçmesi bence büyük bir başarıdır.

   Çiğli’de CHP adayı Utku Gümrükçü’nün, eski başkan Hasan Aslan’ın aldığı oyun 12 puan gibi bir açık farkla çok üzerine çıktığı görülüyor. Dolayısıyla başarılı olan yerlerden birisi de Çiğli oldu.

   Dikili’de önceki başkan CHP’li Mustafa Tosun’un bıraktığı hasara rağmen, bir diğer CHP adayı Adil Kırgöz’ün seçimi kazanması kolay bir iş değildi. Cumhur İttifakının zorlu adayı, DSP’nin aday çıkarması ve parti içerisindeki sıkıntılara rağmen Kırgöz de başarılı olan isimlerden birisi oldu.

   Foça’da ise CHP’li Fatih Gürbüz, önceki başkan Gökhan Demirağ’ın yaptığı başarılı işlerin ardından yarışı kazanan isim oldu. 

   Bornova’da CHP adayı Mustafa İduğ, önceki başkan Olgun Atila’nın 2014 yılında aldığı oyun yaklaşık 8 puan üzerine çıktı. 

   Urla’da CHP’li önceki başkan Sibel Uyar 2014 yılında %44 ile seçimi almıştı. CHP’li aday Burak Oğuz ise %68’e yakın bir oranla aradaki farkı ciddi biçimde açtı. 

   Seferihisar’da son dakika atamasıyla aday olan CHP’li İsmail Yetişkin, rakibi AKP’li Hamit Nişancı’ya fark atarak seçimi kazandı. 

   Narlıdere’de CHP’li aday Ali Engin yaklaşık %80’e yaklaşan bir oranla rekor kıran isimlerden birisi oldu. 

   Balçova'da haksız ve tartışmalı biçimde adaylığı engellenen Mehmet Ali Çalkaya'nın yerine eşi Fatma Güçlü Çalkaya atanmıştı. CHP bu isimle Balçova'da yine başarıyı yakaladı...

   Gaziemir'de ise seçimi kazanan isim CHP'li Halil Arda oldu. Arda, önceki başkan CHP'li Şenol'un 2014 yılında aldığı seçimin yaklaşık 10 paun üzerinde bir oran yakaladı...

   Güzelbahçe’de CHP’li aday Mustafa İnce bir önceki seçimde aldığı oyun üzerine çıkarak seçimi tekrar kazanan isim oldu.

   Beydağ’da CHP, Tire’de ise Millet İttifakından İYİ Parti seçimi kazandı. Tire deyince aklımıza geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz CHP emektarı Yücel Özen geliyor. Dostları bu seçimi Özen’e armağan etti. Bir kez daha rahmetle anıyoruz.

   Bu seçimlerin en akla kalan sonuçları Ankara, İstanbul, Artvin, Ardahan, Antalya, Mersin ve Adana gibi yerleri CHP’nin kazanması oldu. İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu’nun verdiği mücadele takdire değerdi. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’i de İzmir’deki başarılı çalışmalarından dolayı ayrıca kutlamak gerekir. 

   Martın sonu Bahar olacak mı diye bir beklenti vardı. Bence bahar oldu. Şimdi çalışıp bu baharı taçlandırmanın zamanı..



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR