Yukarı
1

Sinan Kara

Belediyelerde, gelen gideni arattı mı? (2)

26 Ağustos, 2020

   İlk bölümünü geçtiğimiz Cumartesi kaleme aldığımız, yerel seçimler analizine oldukça olumlu tepkiler geldi. Kalan belediyeleri ele alacağız. Malumunuzdur seçimler 1,5 yıl önce oldu. Geçen süre toplam görevin neredeyse üçte biri yapıyor. Bu bir buçuk yıllık süre içerisinde neler oldu?

   Belediye Başkanlarının durumu nedir?

   Gelen gideni arattı mı?

Yorumlamaya devam ediyoruz..

   Çiğli Belediyesi

   Önceki Başkan Hasan Arslan’a ciddi biçimde muhalif olan bir CHP’liye “Çiğli’de durum nedir. Gelen gideni arattı mı?” diye sorduğumda, aldığım yanıt “Evet, arattı. Şu an bana sorsalar, Hasan Arslan derim..” oldu.

   Bilenler bilir önceki Başkan Arslan’ı en fazla eleştiren gazetecilerin başında geliyordum, hatta “Bundan daha kötüsü olamaz..” diye söylendiğim de sıkça olmuştur. Yanılmışım..

   Meğer yeni Başkan Utku Gümrükçü, daha şimdiden onu bile aratmaya başlamış. Konuştuğum Çiğlililer fena halde kızgın ve şikayetçiler.

   Yapılan hizmetlerin göz boyama ve şovdan ibaret olduğunu, Gümrükçü’nün ne bir cenaze ne bir düğün hiçbir yer de görünmediği, kendisine ulaşmak için bulunduğu kata çıkışların yasak olduğuna dair çokça yakınma var. Sadece vatandaşlar değil, örgüt bile bu durumdan yakınıyor. Pandemi salgını ile  ilgili yapılan çalışmalarında yetersiz olduğuna dair eleştiriler var. 

   Göreve başlar başlamaz kimi çalışanların işlerine son verip, kendisine yakın kişileri Belediyeye almasının hoş karşılanmadığını da ayrıca söyleyelim.

   Gümrükçü de tıpkı Hüseyin Mutlu Akpınar gibi örgütten gelen bir isim. Ancak ne tuhaftır ki CHP’de son zamanlarda, örgütten gelen isimlerin başarısızlığı konuşulmaya başlandı. Bu durum Başkanlık yapacak kişilerde, esas alınabilecek kriterin sadece örgütten gelmesi ile sınırlı kalmaması gerektiğini de gösteriyor.

   Bir ara kendisine yakın olan kesimler tarafından, güya Gümrükçü’nün Büyükşehir’e başkan olacağı söylentileri dahi ortaya atılıyordu.

   Şu saat itibariyle söylemem gereken şudur ki; Bırakın Büyükşehir’i, tekrar Çiğli’ye Başkan olması bile ilçe için büyük bir kayıp olur..

   Torbalı Belediyesi

   Bir önceki Başkan AKP’den seçilmişti. Akılda kalan tek icraatı ise makam odasına Atatürk’ün yanına devasa bir Abdülhamid resmi asmak olmuştu. Maalesef ilçeye yönelik icraat açısından da konuşulan bir isim olamadı.

   Torbalı’nın yeni gelen Başkanı İsmail Uygur geçmişte birkaç kez Başkanlık yapan bir isim. Ancak Uygur’un da ilk icraatlarından birisi, oğlunu Belediye şirketine atayarak tepkileri üzerine çekmek olması. Bu atama tam bir tutarsızlık örneğiydi. Ne yazık ki tüm ülke birkaç gün bu ballı atamayı konuştu. CHP’ye de son derece zarar verdi. Ancak, CHP’nin umurunda mı orası da ayrı bir tartışma konusu..

   Torbalı’da vatandaşın yakındığı başlıca konulardan birisi Başkanın makamına gelmemesi ve bu yüzden de ulaşılamıyor olması. Bir başka konu temizliğin yetersiz oluşu. Pandemi sürecinde de ciddi bir varlık gösterilemediğine dair şikayetler var.

   Öyle anlaşılıyor ki Torbalı’da gelen gideni aratmadığı gibi giden de geleni aratmamışa benziyor.

   Menemen Belediyesi

   İlçede 20 yıl kesintisiz Belediye Başkanlığı yapan Tahir Şahin’den görevi devralan yeni Başkan Serdar Aksoy’a tam bir enkaz kaldı dersek yerinde bir söz olur.

   Yakından takip ettiğim için söylemem gerekirse, Şahin’in bıraktığı bu enkazı kaldırmakta her babayiğidin harcı değil. Yeni Başkan Serdar Aksoy Menemen’i düzlüğe çıkarabilir mi?

   Yapılan çalışmalara bakılınca, çokta zor değil.

   Çünkü Menemen Belediyesi Sosyal, Kültürel Hizmetler ve yatırımlar açısından gayet iyi gidiyor. Pandemi sürecine dair iyi bir sınav verdiğini, vatandaşlara bire bir dokunduğunu da ayrıca vurgulamak gerekir. Yanı sıra, her gün yüzlerce kişi için yemek çıkarılan aşevi halk tarafından oldukça beğeni alıyor. Yapılan çok sayıda park ve bahçeler de Menemen’e daha şimdiden ayrı bir hava katmaya başladı.

   Tabi Başkanın yanlışları da yok değil.

   Kadro yapılanması konusunda ciddi hatalar yaptı. Bazı işçilerin ekmeğinden edilmesi ve kapı önüne konulması şık olmadı. Ayrıca Hayvan hakları konusunda verdiği sözü yerine getirmemesi de tartışma konusu oldu. Umarım bu yanlışları da düzeltme yoluna gider.

   Dediğim gibi Menemen önceki dönemlerden kalma dağ gibi sorunlar yüzünden oldukça sıkıntılı bir ilçe. O nedenle biraz daha sabretmek gerekiyor.

   Gelelim anahtar soruya;

    Peki, Menemen’de gelen gideni arattı mı?

   Bence aratmadı.

   Şimdiden sonra aratır mı, onu da zamanla hep birlikte göreceğiz..

   Son olarak, Yeni Foça’da silahlı saldırı sonucu yaralanan eski Başkan Tahir Şahin’e yapılan bu alçakça saldırıyı ayrıca kınadığımı belirtmek isterim.

   Gaziemir Belediyesi

   Başkanlarla ilgili hep söylemişimdir “Her kim, işçisi ve çalışanı ile uğraşırsa, görevi süresince bir türlü dikiş tutturamaz..” diye.

   Başkan Halil Arda göreve başladıktan sonra çalışanlarla ilgili aldığı tartışmalı kararlarla gündeme geldi.  İşçisi ve çalışanıyla uğraşıyor diye çok eleştiriler aldı. O günden bugüne bu eleştiriler devam ediyor.

   Bir başka eleştiri konusu da eşine Belediyede “Onursal Koordinatörlük “adı altında görev vermesi. Kendisi eşinin gönüllü çalıştığını söylese de, bu görevin etik açıdan çokça tartışıldığını söylemek gerekir.

   Ayrıca sendika ile ilgili yaşanan tartışmalardan dolayı hizmetlerde de aksamalar oluyor. Vatandaşlar da pek memnun değil. Ayrıca Başkan Arda’ya açılan davalar da cabası. Bu davalardan dolayı koltuğu riske girmiş durumda.

   Gaziemir’de işler iyi gitmiyor. Önceki Başkan Halil İbrahim Şenol’u Gaziemirliler mumla aramaya başlamış demek çokta abartılı olmaz..

   Ödemiş Belediyesi

   CHP’li yeni Belediye Başkanı Mehmet Eriş, bir önceki AKP’li Belediye başkanı Mahmut Badem’den görevi devralmıştı. Eriş’in rutin işler dışında, şimdiye kadar Ödemiş için etkili projeler yapamadığına dair bilgiler var. Tabi bunu da pandemi süreci nedeniyle normal karşılamak gerekir diye düşünüyorum. Ancak pandemi sürecini de kendi çapında iyi yönettiğini de buradan ayrıca vurgulamak gerekir.

   Ancak Eriş’in CHP içerisinde siyaseten eleştirildiğine de değinmeden geçmeyelim.

   Belediyede eski AKP’li kadroların korunduğu, hatta yenilere görev alanı açıldığı konuşuluyor. En çok eleştiri ise, önceki AKP’li Başkan Mahmet Badem’in “Hayalet Başkan” olarak anılıyor olması.

   Açılımı ise şöyle;

   Eriş’in önceki Başkan Badem ile bağını koparmadığı, Badem’in belediye üzerinde hala etkili olduğu yönünde iddialar var..

Kemalpaşa Belediyesi

   Kemalpaşa Belediyesi de tıpkı Ödemiş Belediyesi gibi AKP’den CHP’ye geçen bir Belediye.

   Emekli eğitimci olan Başkan Rıdvan Karakayalı bir dönem önce de Kemalpaşa’yı yönetmişti. İlçe de sevilen bir isim olan Karakayalı çalışmalarıyla da adından sıkça söz ettiriyor.

   Belediyenin özellikle pandemi sürecinde vatandaşlara bütün olanaklarını seferber etmesi taraflı tarafsız birçok kişiden övgü alıyor.

   Olumsuz olarak kamuoyuna yansıyan tek olay ise bazı çalışanların işlerine son verilmesi. Ancak ne yazık ki aynı yöntem diğer Belediye Başkanı dönemimde de olmuştu. Yönetenlerin rövanşist duygularla hareket etmesi, maalesef tepeden tırnağa tüm kurumlara yansımış durumda. Kemalpaşa’da gelen gideni arattı mı sorusuna cevap olarak, şimdilik hayır denilebilir.

   Bergama Belediyesi

    CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in iki dönem yönettiği Belediye, bu dönem Gönenç’in aday olmaması sonucu AKP’ye geçti.

   AKP’li Belediye Başkanının ilk icraatı ise CHP’li oldukları bilinen çalışanları işlerinden atmak ve bazılarına da mobbing uygulamak oldu. Başkanın yaptığı bu rövanşist tutum çokça eleştirildi.

   Hizmet konusuna gelirsek.

   Geçen süre içerisinde Bergama’ya ciddi bir yatırım yapılmış değil. Şimdiki Başkan Hakan Koştu’nun önceki Başkan Gönenç’in mirasını yediğini söylemek gerekir. Çünkü önceki Başkan Gönenç’in kendi çapında Bergama için iyi işler yaptığı hala konuşuluyor. On yıllık görev süresi boyunca Gönenç’in isminin herhangi bir şaibeye karışmadığını da ayrıcı belirtmekte fayda var.

   İktidar partisinden olmasına rağmen Koştu’nun şu ana kadar ilçe için ciddi bir icraat yapmadığına dair görüşler var. Bergama’da gelen gideni arattı mı sorununun yanıtına ise kocaman bir Evet demek mümkün.

   Menderes Belediyesi

  İlçede hizmet anlamında şimdi ki Belediye yönetimi kendi çapında olumlu hizmetler vermenin gayretinde. Pandemi sürecine ilişkin iyi çalışmalar yapıldığını da belirtelim.

   Bir önceki Başkan Bülent Soylu hal ve hareketleriyle konuşulan bir isimdi. Hizmetten ziyade, vatandaşlarla bir bir girdiği kötü diyaloglar ile gündeme geliyordu.

   Menderes, geçtiğimiz yerel seçimlerde AKP’den CHP’ye geçen bir ilçe. Göreve başlar başlamaz bazı olumsuz adımlar atmış olsa da, Başkan Mustafa Kayalar’ın şimdilik eskisini aratmadığını söylemek daha gerçekçi bir yaklaşım olur. Tabi şimdilik..

   Devam ediyoruz.

   Haftaya Pazartesi günü;

Aliağa, Tire, Balçova, Urla, Narlıdere, Seferihisar, Çeşme ve Kiraz ilçelerimize yer vereceğiz..



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR