Yukarı
1

Sinan Kara

Belediyelerde, gelen gideni arattı mı? (3)

31 Ağustos, 2020

   İzmir’deki Belediyeler ile ilgili yaptığımız analizler devam ediyor. Bir ve ikinci bölümün ardından üçüncü bölüme başlıyoruz. Başkanlık koltuğunda 1,5 yılını dolduran Başkanlar ne durumda? Geçen süre toplam görevin neredeyse üçte biri yapıyor. Bu bir buçuk yıllık süre içerisinde neler yapıldı, neler oldu?

   Daha da önemlisi;

   Gelen gideni arattı mı?

   Kaldığımız yerden, yorumlamaya devam ediyoruz..

   Aliağa Belediyesi

   CHP’nin yanlış aday tercihlerinden dolayı, Aliağa Belediyesi 2 dönemdir MHP’li Serkan acar tarafından yönetiliyor. Acar 2. dönemine oldukça sorunlu başladı. Deyim yerindeyse, partizanca tutumuyla kamuoyunun ve medyanın gündeminde oldu. Çok sayıda işçi ve çalışanı kapı önüne koydu. Ne ilginçtir ki işinden ve ekmeğinden edilen birçok çalışanın en büyük özelliği, Başkan ile aynı siyasi görüşü paylaşmıyor olmalarıydı.

   Başkan Acar yaklaşık 6,5 yıllık görev süresinde Aliağa’ya yönelik elle tutulur projelerle de gündeme gelmedi. Rutin olarak bilinen işlerin dışına çıkamadı.

   Tire Belediyesi

   Tire Belediyesinin bir dönem önceki Belediye Başkanı Tayfur Çiçek 20 yılda 4 farklı partiden aday olmuştu. Son olarak CHP’ye gelmiş ve görev süresi dolduğunda tekrar CHP’de aday yapılmayınca DSP’den seçime girmiş ve kaybetmişti.

   Tire Belediye Başkanlığını İyi Parti’den Millet İttifakının adayı olan Salih Atakan Duran kazanmıştı. Başkan Duran, tehlike oluşturan ilçedeki metruk binaları yıkarak işe başladı. Kısa sürede bir önceki dönemden kalma eksiklikleri de kendi gücü doğrultusunda gidermeye çalıştı. Pandemi sürecinde de Başkan Duran Tireli vatandaşlar için Belediyenin imkanlarını seferber etti.

   Bir önceki Başkan Tayfur Çiçek uzun dönemin verdiği yorgunluktan mı bilinmez, görev yaptığı dönemlerde oldukça rahat bir görüntü veriyordu. Kocaoğlu’nun yatırımlarını saymazsak, bu rahatlıktan dolayı Tire’ye ciddi anlamla yatırımlar yapamadı. Şimdiki Başkan Duran’ın öncekini aratmayacağını söylemek çokta zor olmaz.

   Balçova Belediyesi

   Buradaki durum biraz daha farklı. Çünkü Belediye Başkanlığı eşler arasında değişti. Önceki Başkan Mehmet Ali Çalkaya Balçova’ya özellikle semtevlerini kazandırması uzun bir süre takdir topladı ancak yurt yapımını hariç tutarak, rutin işler dışında o hizmetin üzerine başka bir şey de konulmadı. Eski Başkan Çalkaya’nın Cumhurbaşkanına Hakaret ettiği iddiasıyla son dakikada adaylığı iptal edilmişti.

   Bu iptalin ardından CHP Genel Merkezi, eski Başkan Çalkaya’nın yerine eşi Fatma Çalkaya’yı aday yapmıştı. Bu durum parti içerisinde de yoğun eleştirilere neden olmuştu.

   Balçova’da hizmetler bildiğiniz gibi. Rutin işler yine aynen devam ediyor. Yeni Başkanın aklında belki de yeni projeler vardır ancak pandemi sürecinde olduğumuz için biraz daha sabretmek gerekir diye düşünüyorum.

   Yeni Başkan eskisini arattı mı sorusuna verilebilecek cevap; Batı yakasında değişen bir şey yok ki, gelen gideni aratsın..

   Urla Belediyesi

   CHP’nin en hatalı aday seçimi yaptığı yer bence Urla’dır. Ne yazık ki bile bile lades yapıldı. Eski Belediye Başkanı Burak Oğuz’un FETÖ’den tutuklanması sonucu, İçişleri Bakanlığı bu ilçeye kayyum atamıştı. Oğuz içeriden tahliye edilmiş olsa da ceza almaktan kurtulamadı. Ne yazık ki bir dahaki seçimlere kadar Urla’yı kayyum yönetecek. Burada olan CHP’li seçmenlere oldu. Verdikleri oylar çöpe gitti.

Özellikle CHP yönetiminin bu konuda ciddi özeleştiri vermesi gerekirken, konuyu kulak arkası yaptılar.

Burak Oğuz bir önceki Başkan Sibel Uyar’ı arattı mı?

Hem de çok arattı. Keşke Uyar’a ikinci bir şans daha verilebilseydi..

   Narlıdere Belediyesi

   Narlıdere’yi 20 yıl yöneten önceki Başkan Abdül Batur Konak Belediye Başkanı oldu. Narlıdere’ye ise eski İl Başkanı Ali Engin geldi. Engin şu ana kadar fena gitmiyor. Kısa sürede Narlıderelilerle iyi kaynaştı. Özellikle sosyal hizmetlerde farklı projelere imza atmaya başladı.

Narlıdere hizmet açısından diğer ilçelere göre çok daha iyi bir yerde. Tabu bunda Batur’un katkısı da inkâr edilemez. O nedenle gelen gideni arattı mı sorusuna, şimdilik hayır demek mümkün..

   Seferihisar Belediyesi

Seferihisar’dan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına terfi eden Tunç Soyer kendi döneminde kültürel anlamda ilçeye hatırı sayılır biçimde katkısı olmuştu. Ancak ne yazık ki aynı Soyer Belediyeyi de büyük borç ve sorunlarla yeni Başkan’a bıraktı. Üstelik Belediyeye ait çok sayıda mülk ve arsa satmasına rağmen.

Yeni Başkan İsmail yetişkin de zaten borçtan yakınıyor. Ve bu yüzden çalışanların maaşları dahi ödenemiyor. İlginç olan, Soyer döneminde onca arsa satılmasına rağmen neden borçların ödenmediği.

Şimdi asıl merak edilen, Soyer’in Büyükşehir desteği ile Seferihisar’a bundan sonra ne gibi yatırımlar yapacağı. Bekleyip göreceğiz..

   Çeşme Belediyesi

Uzun zaman CHP’nin her kademesinde yer alan ve birçok emeği olan Ekrem Oran, önceki Başkan Muhittin Dalgıç’tan görevi devralmıştı.

Önceki Başkan Dalgıç sosyal anlamda çokta ortalarda görünmeyen bir isimdi. Ayrıca o dönemde yatırımlar açısından da ciddi hizmetler görmedi Çeşme.

Yeni Başkan Ekrem Oran tabir yerindeyse tam bir halk adamı. Neredeyse 7/24 sokakta vatandaşların sorunlarına koşuyor. Belediyeye ait olan yerleri devreye sokarak, ekonomik açıdan halkın kullanımına uygun yerler haline getirdi.

İlçe de Pandemi sürecine yönelik çalışmalarda sıkıntılar yaşanmadı,  iyi bir sınav verildiğini söyleyebiliriz.

Özetle;

Çeşme’de gelen gideni değil de, giden geleni aratmış dersek bence yerinde bir tespit yapmış oluruz.

   Kiraz Belediyesi

Kiraz’da ikinci dönemi olan Başkan Saliha Özçınar MHP’den seçilmiş AKP’ye geçmişti. İzmir’in en uzak ilçelerinden birisi olan Kiraz’ın en önemli projesi doğalgaza kavuşmak. Bu konuda çalışmalarda sona gelindiği ve yakın zamanda Kiraz Belediyesi ile İzmirgaz arasında yapılan anlaşma hayata geçirilecek.

   Devam ediyoruz.

   Cumartesi günü;

   Dikili, Bayındır, Selçuk, Güzelbahçe, Foça, Kınık, Baydağ ve Karaburun ilçelerimize yer vereceğiz..



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR