Yukarı
1

Sinan Kara

Cemil Tugay’dan Karşıyaka’ya farklı ve önemli proje…

12 Ocak, 2023

   Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın davetlisi olarak, başta Karşıyaka ve İzmir olmak üzere Ülkemiz açısından da son derece önemli bir projenin tanıtımına katıldık.

   Atakent bölgesinde bulunan Gondol Kafe’nin hemen bitişiğinde yer alan ve Ege’nin kadim mutfak kültürünün tanıtımına ve gelişimine katkı sunmak, gastronomi alanında nitelikli personel yetiştirip istihdama destek sağlamak ve şehre yeni bir sosyal aktivite alanı kazandırmak amacıyla “Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi” projesi bizlere tanıtıldı. Bu önemli proje yakın zamanda yaşama geçiyor.

   Karşıyaka Belediyesi Basın Bürosunun da gönderdiği bilgilerden faydalanarak, bu önemli projenin içeriği ve faydalarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

   Neler Olacak?

   Eğitim ve etkinlik odaklı bir tesis olarak düzenlenen Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde teknolojik donanıma sahip çok amaçlı bir ‘Yemek Atölyesi’ bulunuyor. Öğrenciler ve kursiyerler, burada çeşitli gastronomik kimlikleri deneyimleyerek öğrenebilecek. Ayrıca merkezde, deneyimli şefler eşliğinde pastacılık alanının inceliklerine dair pratik derslerin görüleceği ve sunum yöntemlerinin öğrenileceği bir ‘Tatlı ve Unlu Mamüller Atölyesi’ yer alıyor. Akademi öğrencilerinin ve kursiyerlerin teorik eğitimlerini tamamlayacakları, alanları ile ilgili dersleri görecekleri, bunun yanında teknolojik anlamda da desteklenmiş olan bir ‘Teorik Sınıf’ bölümü oluşturulacak. Mutfak sanatları ile ilgili çeşitli objelerin ve bilgilendirmelerin sergileneceği bir ‘Sergi ve Müze Alanı’ da yapıldı. Bir de ‘Açık Etkinlik Alanı’ düzenlenerek; çeşitli atölye çalışmalarının, tadım organizasyonlarının ve talebe yönelik sosyal aktivitelerin yapılabileceği keyifli bir ortam yaratılmaya çalışıldı. 

    Sektöre Katkı

   Ocak ayında tamamlanarak hizmete açılması planlanan Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’ndeki tüm eğitim programları, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyenleri tarafından hazırlanacak. Bu kapsamda Aşçılık Mutfağı, Pastacılık Mutfağı, Barista Eğitimi, Restoran ve Kafe İşletmeciliği ve Servis Elemanı Eğitimi gibi başlıklarda programlar gerçekleştirilecek. Bu sayede sektöre nitelikli ve kalifiye insan yetiştirilecek, istihdama katkı sunulacak. Uzun süreli sertifikalı eğitimlerin yanı sıra bir günlük kısa hobi kursları da verilecek. Hayatı her aşamasından insanın gastronominin incelikleriyle tanışması, mutfak kültürünün güçlendirilmesi amaçlanacak. 

   Çekim Alanı

   Öte yandan Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi, düzenlenecek festivaller ve etkinlikler ile gastronomi konseptli çekim alanı olacak. Daha önce gerçekleştirilmiş olan Karşıyaka Ayaküstü Lezzetler Festivali ve Karşıyaka Ege Otları Festivali devam ettirilirken, bunlara İzmir Mutfak Mozaiği Kültür Festivali gibi yeni organizasyonlar da eklenecek. Öte yandan, merkez ile ilgili bir Youtube kanalı kurulacak olup, bu kanal için çekim yapılan eğitimler bu kanal üzerinden yayınlanacak.

    Merkez Hakkında

   Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi Proje Danışmanı Osman Serim de, yürütülecek faaliyetler hakkında şu bilgileri verdi: “Yiyecek içecek kültürü, hangi sosyal sınıftan, hangi eğitim seviyesinden ve yaştan olursa olsun, toplumun her kesimini ve ferdini ilgilendiren ortak bir ilgi alanıdır. Son yıllarda ülke ve bölgemizin geleneksel mutfak ve ürünlerini daha iyi tanımak ve tanıtmak sizin o coğrafyaya olan aidiyetinizin bir göstergesi haline geldi. Açılacak olan kültür merkezi Karşıyakalıların her yaş ve kesimine hitap etmek amacıyla planlandı. Çırak yetiştirmeyi hedefleyen profesyonel eğitimlerin yanısıra anne ve babaları ile birlikte yemek yapmasını öğrenecek çocuklardan, evlenmeye hazırlanan gençlere kadar çok değişik konu ve seviyelerde eğitimler düzenlenecek. İki modern ve ferah dershanemizden biri genel mutfak eğitimleri, diğeri ise pasta ve unlu mamuller temalı. Bir üçüncü dershane ise meşhur şefler yemek yaparken onları oturtarak ve TV ekranlarından destek alarak izleme imkanı tanıyan bir demo mutfak olacak. İzmir ve Ege mutfağının klasiklerinin ustaları tarafından hazırlanacak tariflerinin videoya çekilip daha sonra ‘Youtube’ videosu olarak yayınlanması, TV odası ve arşiv, bu becerilerin gelecek nesillere aktarılması açısından çok önemli. Kahve kavurmak, öğütmeye ve ‘Barista’ becerilerine kadar mesleğin öğretileceği ve bir küçük kafe işletmesinde hizmet verecek olan bir eğitim barı da kompleks içinde yer alıyor. Sponsor firmaların ürünlerinin sergilenerek satılacağı, bir ‘Cookshop’ uygun fiyatlar ile alışverişe imkan verecek. Nihayet İzmir'in ilk ve tek ‘Mutfak Kültür Müzesi’ senede 4 kez değişecek ‘misafir koleksiyonlarla’ Karşıyakalıların ziyaretine açık olacak. Okullar ile organize edilecek gezilerde geleneksel mutfak kültürü ile bu şekilde gençler tanıştırılacak. Ülkemizdeki ve dünyadaki okul ve kültür evleri ile değişim programları yapılarak hem farklı mutfakları tanıma hem de kendi mutfağımızı tanıtma fırsatımız olacak. Karşıyaka ve İzmir başta olmak üzere Ege bölgesindeki yiyecek-içecek temalı festival ve aktivitelere bu merkez teknik ve lojistik destek sağlayacak. Tadımlar ve hobi kursları aktiviteler arasında yer alacak ve bu konularda uzman Ege firmaları ürünlerini tanıtabilecekler. Yaşar Üniversitesi projenin paydaşı olarak egitim konularına destek verecek, aktiviteleri daha yüksek bir seviyeye taşıyacak.”

   Dezavantajlı Gruplar

   Mutfak Sanatları Merkezi’nden dezavantajlı gruplar da faydalanacak. Bu gruplara yönelik eğitimler ve kurslar düzenlenecek. Ayrıca glutensiz gıdaların kullanıldığı sağlıklı beslenme atölyeleri de gerçekleştirilecek. Atıksız mutfak ilkesiyle hizmet verecek merkezde gıda israfının önlenmesi, kısa tedarik zincirine sahip ürünlerin tercih edilmesi ve sürdürülebilir diyetler konusunda eğitimler de verilecek.

   Yeni Bir Sembol Olacak

Merkeze ilişkin açıklama yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Ben Belediye Başkanlığı görevine başladıktan kısa bir süre sonra gastronomi üzerine festivaller düzenlemeyi, çalışmalar yürütmeyi sık sık dile getiriyordum. Ege Mutfağı üzerine yapacağımız çalışmalardan bir tanesi de uluslararası bir boyutu da olan ‘İki Yaka Bir Mutfak’ festivaliydi, hazırlıklarına başlamıştık fakat pandemi nedeniyle gerçekleştiremedik. Ama o fikir bizlere yeni insanları tanıma fırsatı verirken bazı yeni düşüncelere de kapımızı açtı. O fikirlerden biri de filizlenip, gelişerek bizi bugün Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’ne getirdi. Merkezimizde görülen pek çok şey, sponsorlarımızın desteğiyle gerçekleşti; bizim sıkışık bir zamanda böyle bir tesis kurmamız gerçekten çok zor. Burada Yaşar Üniversitesi ile birlikte sertifikasyona dayalı, meslek edindirmeye yönelik kurslar düzenleyeceğiz. Diğer bir amacımız da 7’den 77’ye, her yaş grubundan vatandaşlarımızın burada mutfak faaliyetleriyle, gastronomiyle ilgili keyifli zaman geçirmelerini, bir şeyler öğrenmelerini sağlayacak programlar, etkinlikler, festivaller olacak. Bunun yanı sıra merkezimiz Karşıyaka’ya yeni bir sembol ve sosyal aktivite alanı olacak. Kentimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi Proje Danışmanı Osman Serim ise, merkezi içerisinde sadece yiyecek-içecek konuları üzerine hazırlanmış eserlerin olduğu bir kitaplığın bulunduğunu ve bunun Türkiye’nin ikinci gastronomi kitaplığı olduğunu açıklamasına ekledi.

“Ülkemiz Gastronomisine Katkı Sağlayacak”

   Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Sayın Doç. Dr. Seda Genç ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Üniversiteler gerçekleştirdikleri eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetlerle toplumsal katkı faaliyetleri yürütmektedirler. Biz de Yaşar Üniversitesi olarak konuşlandığımız ilimizde toplumsal katkı faaliyeti çerçevesinde proje paydaşı olarak yer aldığımız Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nin açılacağını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde gastronomi ve mutfak sanatları üzerine yapılacak eğitimlere destek vereceğiz. Bu vesileyle daha önceden planlanmış programı nedeniyle aramızda olamayan Rektörümüz Cem Ali Dinçer’in selam ve iyi dileklerini de iletmek isterim. Merkezin başta İzmir olmak üzere ülkemiz gastronomisine katkı sağlamasını temenni eder, projede emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

   Sözün özü

   Karşıyaka Belediyesini devasa bir borçla devralan ve her şeye rağmen yatırımlar ve hizmetlerden ödün vermeyen, bu gibi önemli yatırımlarda ise Belediyeyi zora sokmadan sponsorlar bulup Karşıyaka’ya artı değer kazandırmaya devam eden Belediye Başkanı Cemil Tugay’ı kutluyoruz.

   Ayrıca bu önemli projede emeği olan kıymetli şefler, akademisyenler ve sponsorlara da olarak teşekkür ediyoruz.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR