Yukarı
12

Mehmet Atak

30 Ağustos'lar kolay başarılmadı!

30 Ağustos, 2017

   Adını Türk edebiyatında sıkça duyduğumuz Ziya Paşa‘nın oğlu olarak 1879'da İstanbul'da doğdu.

   1896'da Harp Okulu'nu bitirerek Türk Ordusu'nun farklı komuta kademelerinde görev yaptı. Trablusgarp ve Balkan Savaşları'na katılmış, Yanya savunmasında yaralanmıştır. Askerî Mahkeme üyeliği yapmış, I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde olağanüstü kahramanlığı ile dikkatleri çektikten sonra getirildiği 17. Alay Komutanlığı görevindeyken Muş'un Rus işgalinden kurtarılmasında da önemli rol oynadığı için, XVI Kolordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa'nın takdirlerini kazanmıştır.

   Aynı zamanda 5 .ve 4. rütbeden mecidiye nişanları, gümüş muharebe, liyakat, tahsiliye, Alman ve Avusturya harp, demir salip nişanlarıyla taltif edilmiştir. 53. Tümen Komutanlığı'na getirilerek Suriye Cephesi'nde görevlendirilmiştir. 1918'de İngilizlere esir düşer, daha sonra esaretten kurtulur kurtulmaz Aralık 1919'da Millî Mücadele'ye katılmak üzere İnebolu'dan "İstiklal Yolu" üzerinden Ankara'ya geçer.

   Mustafa Kemal Paşa tarafından 11. Kafkas Tümeni (sonradan 21. Tümen) Komutanlığı'na getirilir. Yarbay rütbesi ile İnönü ve Sakarya muharebelerine de iştirak eden ve olağanüstü başarı gösterdiği için 57. Tümen Komutanlığı görevine atanır.

   Miralay (Albay) Reşat Bey.

   Bizzat Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından, Büyük Taarruz'un ikinci gününde, muharebenin ve de ulusun kaderini etkileyecek en kritik mevkilerden olan Sincanlı Ovası'ndan Dumlupınar'a kadar tüm yolların önündeki en stratejik engel olan Çiğiltepe'yi düşmandan temizlemesi emredilmiştir. Ne var ki, bu tepenin önemini çok iyi bilen Yunan Başkomutanı Trikopis, en zinde kuvvetlerini, üstün ateş gücüyle bu tepeye yığmış; tahkimatı tamamlamıştır. Bundan sonrası askeri kayıtlara şöyle geçmiştir:

   27 Ağustos 1922 sabahı Albay Reşat’ın komutasındaki 57. Tümen, Çiğiltepe’yi kuşatmış, düşmanı bu tepeden temizlemeye çalışmaktadır. Ordumuz tüm cephelerde ilerlerken Çiğiltepe'nin hâlen ele geçirilememiş olması sıkıntı yaratıyordu. Bu sırada Albay Reşat ile Başkomutan Mustafa Kemal arasında şu telefon konuşmaları geçer:

   Mustafa Kemal (10.30):

– Reşat Bey, bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız? Gecikmeniz genel durumu etkiliyor.

– Komutanım, yarım saat sonra alacağız.

– Başarılar diliyorum.

   Mustafa Kemal (10.45):

– Reşat Bey, düşmanın halen direndiğini görüyorum. Gözümüz o tepede, çok önemli.

– Komutanım düşman tepeye bir tümen yığmış direniyorlar. Ama alacağız, mutlaka alacağız. Yarım saat sonra tepe Yunan'dan temizlenecektir…

   Mustafa Kemal (11.00):

– Reşat Bey’i istiyorum.

– Komutanım ben Emir Subayı Üsteğmen Bozkurt (Kaplangı), Reşat Bey size bir mesaj bırakarak intihar etti. Okuyorum:

– "Yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım."

   Mustafa Kemal’in gözlerinden yaşlar boşanır:

- Allah rahmet eylesin, Reşat Bey büyük bir vatanseverdir.

11.45′te Başkomutanın telefonu çalar, 57. Tümen'den aranmaktadır:

– Çiğiltepe alınmıştır komutanım. Yüzlerce ölüsünü bırakan düşman Sincanlı Ovası’na doğru kaçmaktadır, arz ederim…

   İlgili resmi kayıt burada biter.

   Rahmetli Şehit Miralay ÇİĞİLTEPE Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde yatmaktadır.  

   *    *   *

   Şimdi sıra sizde, Albay Reşat Bey'in ruhunun şad olması, vicdanınızın birazcık da olsa rahatlaması için lütfen gereğini yapın:

   Gençseniz, Bayrağınızı alıp en azından 30 Ağustos'ta meydanlara koşun.

   Anne veya babaysanız, çocuklarınıza Albay Reşat'ı anlatın.

   Türklüğünüzü ve Atatürk sevginizi haykırın, özgürlüğün tadını çıkarın.

   Özellikle unutturmaya çalışanlara inat, Milli Bayramların coşkusunu yaşayın ve yaşatın.

   Afyonkarahisar'dan geçerken mola verip sadece sucuk almayın, bir kere de Sandıklı'ya uğrayın ve bugünlerimizi sağlayan isimsiz kahramanlardan olan Albay Reşat ÇİĞİLTEPE için dua edin.

İZMİR, 30 Ağustos 2017.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Nejat İşler'den 'mutlu musunuz?' sorusuna ilginç cevap

 Laçin Ceylan ve Nihat İleri’nin kurduğu Bitiyatro, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 3 Mart’ta yaşamını kaybeden oyun yazarı Edward Bond’un anıldığı e...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR