Yukarı
12

Mehmet Atak

12 Eylül'ü anlamak: Unuttuklarımız...

12 Eylül, 2017

Bu gün 12 Eylül 1980 ihtilalinin 37. yıldönümü. Bu yazı; sabit fikirlilerin, sabitlenmiş fikirlerini değiştirme amacı gütmemektedir. Onlar zaten sabittir.  Bu yazı; yaşı 50'den az olup, şu meşhur 12 Eylül Darbesi-İhtilali-Kurtuluşu-Yıkılışı-Yeniden Varoluşu-Yok Oluşu vb. hakkında kafası karışanlar için kaleme alınmıştır:

18 Haziran 2014 tarihinde, Ankara 10. ağır Ceza Mahkemesi; 12 Eylül davasında tarihi kararını açıkladı. Mahkeme, sanıklar 7. Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'yı ... suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı. Eğer ceza Yargıtay'ca onanırsa, Evren ve Şahinkaya'nın rütbeleri de sökülecek.

Yaşı 50'den az olanların ve o günleri hatırlamayanların, 'Kim bu adamlar? Bu olay da ne ki?' diye sorduklarını duyar gibiyim. Biri, %92 gibi yüksek bir oy oranı ile Cumhurbaşkanı olmuş bir kişi. Diğeri ise dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı. Ne mi yaptılar? Şöyle açıklayayım:

12 Eylül 1980 günlerden Cuma; ülkem harika ve huzurlu! bir sonbahar sabahına uyandığında bir de ne görsün? 5 tane general (üçü öldüğünden ikisi yargılanabildi); sabah kalkıp (büyük bir ihtimalle gece hiç yatmadan) TRT'ye (o zaman radyo ve TV'de tekeldi) el koyup, siyasileri göz altına almışlar ve parlamentoyu lağvedip ülkeyi geçirmişler.

"Vay be! Bu ceza az bile, o zaman onlara."

Ama yaşı benim gibi 50'yi aşmış olanların büyük çoğunluğu 1980 yılında şu ve benzeri cümleleri bizzat kendileri kurmuş veya söylendiğini duymuşlardır:

"O kadar basit değil arkadaşım. Biz o günlerde neler gördük geçirdik, ülke elden gidiyordu."

"Aaah oğul ah! Sokaklarda kardeş kardeşi öldürürdü. Allah Kenan Paşa'dan razı olsun, ülkeyi ve gençleri kurtardı."

"Halk Devrimini tamamlamaya çok az kalmıştı fakat faşist Ordu bizi ezdi."

"Bu ülkede komünistlerin kökünün kazınmasına ve Büyük Turan'ın kurulmasına ramak kalmıştı ki, Ordu asıl bizi ezdi."

"Ülkeyi bölme, Kürdistan'ı kurma planlarımızı 40 yıl ertelemek zorunda kaldık."

Ne oldu, kafanız mı karıştı? O zaman şöyle yapalım: 12 Eylül sabahında radyoda çalan kahramanlık türküleri dışında (milli türkücümüz Hasan Mutlucan'ı rahmetle anıyorum) gerçekte ne olduğunu anlayabilmek için 11 Eylül'ü bilmek, anlamak gerek diye düşünüyorum.

Milliyet Gazetesi'nin harika bir uygulaması var: Milliyet Arşiv. Geçmiş tarihli gazeteleri satır satır ayrıntılarıyla okuyabiliyorsunuz. Yani bizler unutsak da, arşiv unutmuyor!

Ben sizi zahmetten kurtardım ve Milliyet gazetesinin 11 Eylül 1980 Perşembe günkü sayısının başlıklarını sizin için derledim (sadece açık kişi isimlerini kodladım, isteyenler Milliyet arşivden bulabilir):

-  Siirt'in Batman ilçesinden, Gercüş ilçesine bağlı Suçeken köyüne H.K. adına gönderilen bir çuvaldaki bombanın patlaması sonucu 5 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

- Mersin'de Tarık Akan'ın başrolünde oynadığı 'Adak' filmine bilet almak için kuyrukta bekleyenlerin üzerine bir otomobilden ateş açıldı. 4 kişi öldü, 11 kişi yaralandı. Olayda kullanılan otomobilin şoförü olduğu belirtilen bir kişiiki saat sonra öldürülmüş olarak bulundu.

- Eskişehir'de sağ görüşlülerin gittiği bir kahve tarandı: 1 ölü, 1 ağır yaralı.

- Ankara'da bir evi basan silahlı teröristler, sağ görüşlü 2 kişiyi öldürürken, Gaziosmanpaşa'da kurşunlanarak öldürülmüş bir kişinin cesedi bulundu.

- Gaziantep'te bir memur, Malatya'da bir işçi uğradıkları silahlı saldırılarda öldürüldü.

- Bursa Yediselviler mahallesinde bir evi basan iki terörist, evde oturan B.O. adlı kişiyi ağır şekilde yaralayarak kaçtılar.

- Malatya'da H.H.D. adlı öğretmen, kimlikleri belirsiz kişilerin silahlı saldırısı sonucu ağır şekilde yaralandı.

- Gaziantep DİSK Tekstil Sendikası Şube Başkanı M.S. ile plastik imalatçısı A.B. iki motosikletli kişinin açtıkları çapraz ateş sonucu ağır şekilde yaralandılar.

-  Eskişehir Sivrihisar caddesindeki G. Bankası şubesine molotof kokteyl atılmış, Sakarya'daki A. Bankası şubesi de tabancayla taranmıştır. Ayrıca İstanbul Fikirtepe'de O.Y.'a ait bakkala patlayıcı madde atılmıştır.

- İstanbul Gedikpaşa'da Tekel'e ait bir kamyonu soyan silahlı iki terörist, yaklaşık 1 milyon lira alarak kaçmışlardır.

- Aylardır ülkeye bir Cumhurbaşkanı seçemeyen dar görüşlü, inatçı siyasetçiler.

İçiniz daraldı, ruhunuz sıkıldı değil mi? Bu haber başlıklarını Milliyet gazetesinin o günkü 'Terör-Anarşi' sayfasından aldım. 'Nasıl yani?' diye sormayın. O yıllarda gazeteler (en azından Milliyet) spor gibi veya magazin gibi, 'Terör-Anarşi' sayfası yapıp yukarıdaki benzer haberleri aynı sayfada topluyormuş.

34 yıl sonra 2014'de, Kenan Evren (97) ve Tahsin Şahinkaya'ya (89) Darbe yaptıkları için müebbet verildi. Cezaları Yargıtay'ca onandığı için, rütbeleri de söküldü. Yani "Er kişi niyetine!".

Müebbet az bile, olmayan dişlerini de sökelim!

sökelim de.

Ya, 11 Eylül 1980'i ne yapalım?

11 Eylül'ü bilmeden, araştırmadan, okumadan,

Yani bilgi sahibi olmadan, hüküm sahibi olmak,

Tam bize göre değil mi?



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Seren Serengil: Oyumu Ekrem İmamoğlu'na vereceğim

Şarkıcı Seren Serengil, 31 Mart seçimlerinde oyunu Ekrem İmamoğlu'na vereceğini açıkladı. "İstanbul'da doğdum, büyüdüm ve oyumu Ekrem İmamoğlu'na veriyorum. Karakterli olduğum için, yurdu...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR