Yukarı
12

Mehmet Atak

SALA

20 Ocak, 2020

Bugün (19 Ocak) bir cinayet işlenmiş. 4-5 kişilik silahlı bir grup, Bitlis Güroymak'ta kahvaltı eden bir gruba ateş açmış. Bir vatandaşımız saldırıda hayatını kaybetmiş. Hayatını kaybeden vatandaşımıza rahmet, kalan sevenlerine sabırlar diliyorum.  Keşke hiç olmasa ama her zaman karşılaşılan olaylardan, yani sıradan polisiye bir durum.

Fakat Türkiye Cumhuriyeti’nin İçişleri Bakanı hayatını kaybeden vatandaşımız ile ilgili bir mesaj yayınlayınca olayın rengi değişti. Ne var bunda diyeceksiniz? Bu sıradan olay Bakanın bu mesajıyla birden önemli oldu. İçişleri Bakanının mesajı aynen şöyle:

“Çok hüzünlüyüm. Bir âlimin ölümü, bir âlemin ölümüdür. Bitlis Güroymak (Norşin) Medresesi Başmüderrisi S. A. Ç. Allah'a yürüdü. Allah rahmet eylesin.”

Bu mesajı kim yayınlıyor? Laik Türkiye Cumhuriyetini korumakla görevli İçişleri Bakanı. Yani, Jandarma ve Polis teşkilatının bağlı olduğu kişi.

Ölen kişiyi sevebilirsin bu şahsi bir olaydır, anlarım. Fakat Norşin nerdedir? Orada Medrese mi vardır? Başmüderris nedir, kimdir? Tüm bunlar 2020 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde mi olmaktadır? Yasalar, Anayasa ne zaman değişmiştir?

Anayasamızın 174’ncü maddesi Devrim Kanunlarına atıfta bulunur ve bu kanunları koruma altına alır. 1923’te kurulan ve Dünya ile entegre olmaya çalışan genç  Cumhuriyetimizin kuruluş senedi olan Devrim Kanunlarının bazıları şunlardır:

- 1924 tarihli ve 430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanunu (eğitim ve öğretimin birleştirilmesi),

- 1924 tarihli ve 677 sayılı Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun (tekke, zaviye, türbedarlık vb kapatılması),

- 1928 tarihli ve 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki hakkında Kanun,

- 1934 tarihli ve 2590 sayılı Efendi, Bey, Paşa gibi Lakap ve Unvanların Kaldırıldığına dair Kanun,

- 1934 tarihli ve 2596 sayılı Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun (dini elbiselerin ibadethane dışında giyilmesinin yasaklanması).

İçişleri Bakanı yayınladığı bu mesajla bu kanunların tümünü, dolasıyla Anayasa’yı çiğnemiştir. Yarın sabah hiçbir şey yokmuş gibi hayatımıza devam mı edeceğiz. Gereğini yapabilecek bir yargı veya kamuoyu var mı? Yoksa alttan yavaşça ısıtılan kurbağalara mı döndük hepimiz?

Dışarıda verilen salalar Cumhuriyetimizin mi?

İZMİR, 20 Ocak 2020.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Güven Hokna'dan açıklama: 'Tuvalet temizledim'

Efsane dizi Yaprak Dökümü'nde hayat verdiği Hayriye karakteriyle hafızalara kazınan oyuncu Güven Hokna katıldığı bir programda hayatıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Hokna, çektiği bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR