Yukarı
12

Mehmet Atak

Damga

19 Nisan, 2020

   Corona virüs salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması için 4857 sayılı İş Kanunu'na eklenen geçici 10. madde ile 3 ay süre için işçilerin işten çıkarılması yasaklandı. Çok güzel bir gelişme.

   Ancak ücretsiz izne çıkartılan işçiler eğer işten çıkarılsalardı, halk arasında işsizlik maaşı denen, kısa çalışma ödeneği alabilirlerdi. Yasaya göre kısa çalışma ödeneği çalışanın en son aldığı maaşına göre damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 1.752,40 lira ile en yüksek 4.380.99 lira arasında değişecekti.  

   Ücretsiz izine çıkartılmaları halinde, üç ay boyunca alacakları ücret ise sadece 1.177 TL. Yani günlük 39.24 Türk Lirası. Yazıyla yazınca daha havalı oluyor: günlük otuz dokuz lira yirmi dört kuruş. Vay be, kim nasıl hesaplayıp bu sayıyı bulmuş bilmem ama günlük 39,24 TL, yani harca harca bitmez.

   Seni düşünen hükümetine yardımcı olmak görevin kardeşim, hemen KORONA yazıp 8119’a gönder.

   Maliye Bakanlığı geçen yıl bazı şirketlerin vergi borçlarının tamamını silmiş. Yani vergi alamamaya karar vermiş. Örneğin milletimizin hatırını bayağı yakından! soran meşhur bir müteahhit var bilirsiniz. İşte bu kişiye ait inşaat şirketinin tam 422.000.000 TL vergi borcu bir kalemde silinmiş, yani SIFIRLANMIŞ.

   Hemen kızmayın, biliyorsunuz ülke çapında bir yardımlaşma kampanyası başlatıldı. İş dünyasının hayırsever! iş adamlarından bağış yarışı sürüyor. İşte bu vergisi sıfırlanan kişinin şirketlerinden biri tam 24 milyon TL'lik bağışıyla özel sektör firmaları arasındaki en büyük bağışı yapmış.

   422 milyon liranın yanında 24 milyonun lafı mı olur diyeceksiniz, ama lütfen bozgunculuk yapmayın, o kadar kusur kadı kızında da olur. Senin vergisi silinen şirketin yok mu? Gerçekten mi? Eh ne yapalım, bir daha ki sefere inşallah, sen şimdi KORONA yazıp 8119’a gönder.

   Hükümetimizin halkımıza müjde ve destekleri bitmiyor. Ücretlerle ilgili başka bir haber daha vardı geçen hafta, aman arada kaynamasın:

   11 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 2393 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre; kamuda çalışıp, ayrıca KİT’lerin yönetim ve denetim kurullarında görevlendirilen personelin alacakları 2nci hatta 3ncü maaşlarından "vergi kesilmemesine" ve net ödeme yapılmasına karar verilmiş.

   İkinci maaş olarak üst sınırı da lütfedip 15.500 TL olarak belirlemişler. Yani tam kaymaklı kadayıf, Ramazan ayında gönül huzuru ile iftar yapabilirler artık.

   Beğenmediniz mi? Sizin Yönetim Kurulu üyeliğiniz yok mu yoksa? Bu küçük bir ayrıntı kardeşim, sana da yaranılmıyor yani. Senin evinde kadayıf yoksa o zaman sen KORONA yazıp 8119’a göndereceksin.

   Bu zor günlerde halkına hizmet için çırpınan hükümetimizin halkını düşünmesinde sınırı olmadığını ispatlayan başka bir haber daha vardı geçen hafta:

   2020'nin Mart ayında 10 turizm şirketine 81 milyon 22 bin dolarlık vergi, resim ve harç istisnası getirildi. Örneğin, özel bir Hava Yolları’na da Mart 2020 döneminde 500 milyon Dolarlık (500.000.000 $) vergi ve harç istisnası getirilmiş.

   Sana ne mi Hava Yollarından? Senin uçakların da mı yok? Hay aksi, ne yapalım o zaman? Kısmet başka pakete, en iyisi sen, KORONA yaz 8119’a gönder.

   Asıl müjdeyi sona sakladım: ücretsiz izne çıkarılanlara ödenecek ücretten damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılamayacakmış. Aylık ücret desteği 1.177 TL olmakla birlikte, sadece 11 TL damga vergisi kesildikten sonra işçiye 1.168 TL ödenecekmiş.

   Sevgili işçi kardeşim, bu zor günlerde vergisiz kazanç sağlamayı düşünmüyordun herhalde değil mi?

   Sağlıkla kalın, evde kalın.  



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR