Yukarı
2

Fecri Polat

Homeros ödülü adresini buldu

09 Ağustos, 2017

   Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü Troia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’a verildi.

   Her yıl büyük bir özveriyle düzenlenen Çanakkale Troia Festivali kapsamında verilen bir ödül var. Ödül adını Troia’nın yaratıcısı Homeros’tan alıyor. Ama çoğu zaman işin içine fazlasıyla siyaset giriyor ve maalesef bu ödül hiç de laik olmayan kişilere de verilebiliyor. 2015 yılında Homeros Ödülü Adres Şaşırdı” diye bir yazı kaleme aldığımda da aynı şey olmuştu.

   Neyse ki bu yıl ödül gerçek sahiplerinden birisine ulaştı. Peki bu yıl ödülü alan Rüstem Aslan kim?

   Size kariyerini falan anlatmayacağım. Şurada doğdu şunu yaptı falan da demeyeceğim. sadece ödülün gerçek sahiplerin biri derken ne kastettiğimi anlatacağım.

   Bir çocuk düşünün, uçurtmasının kanatlarına şiir takmış, şiirin rüzgarı  uçurtmayı nereye götürürse oraya gidecek. O şiir Troia’dır ve Troia rüzgarıdır şiire yön veren… Büyük Ozan Homeros’un sihirli kaleminden damlayan sözcükler Troia kıyılarına bir yaşam öyküsü daha getirmiştir, bir uçurtmanın peşinden.

   İşte Rüstem Aslan’ın “Troia Macerası” böyle başlamıştır. O günden sonra Troia ile yatmış, Troia ile kalkmış ve dile kolay tam 30 yıl. “…35 yolun yarısı eder” ise o zaman Troia’ya adanmış bir ömürden bahsetmek mümkün. 1988 yılında şiire gönül veren bir arkeoloji öğrencisi olarak başlayan uçurtma yolculuğu şimdilerde Troia Kazı Heyeti Başkanı olarak devam ediyor.

   Yağcılık gibi algılanmazsa, hayatıma yön veren hocamdan biraz da kendi açımdan bakmak isterim.

   O, hayatı gerçekten bir şiir misali yaşıyor. Bir güvercinin kanadından yapılan kalem misali narin dokunuşlarla işliyor hayatını ve şiirce dokunuyor insanların yüreklerinin en derin noktasına ve incitmeden döküyor kaleminin ucundaki mürekkebi ve sözcükleri hiç acı vermiyor. Bazen peşinden sürüklendiği Homeros kadar bilge, bazen yanında çalışan emekçi Nail kadar sade ve yalın olabiliyor. İşte o yüzden yaşadığı coğrafyada herkes onu tanıyor ve seviyor.

İşte böyle biri Rüstem Aslan,

   Troia’ya şiiriyle hayat veren Homeros’un peşinden gelen ve onun kentinin ve coğrafyasının koruyuculuğunu üstlenen böyle birine “Homeros Ödülünü” vermek büyük isabet olsa gerek.

   Hem bunun için hem de açılışta yaptığı “Özgürlük temalı” tarihi konuşması için Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökan’a da teşekkür ederim.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR