Yukarı
2

Fecri Polat

Troia: Para mı, İlham mı?

11 Ağustos, 2018

   Dünyaca ünlü gururumuz Fazıl Say, 2018 Troia Yılı için bir beste yapmış ve Troia Festivali kapsamında o sihirli parmaklarıyla bestesini Çanakkale’de çaldı. Tabi önceden belirtmek gerekir ki; fikir Çanakkale Belediyesi’nin, yani sipariş üzeri bir çalışma.

   Fakat benin kafamda yine deli sorular var.

   Troia’yı ziyaret etmeden bu besteyi yapan sayın Say, bu ilhamı acaba Troia’nın o eşsiz havası ve Homeros coğrafyasının sihrinden mi aldı, yoksa Çanakkale Belediyesi’nin parasından mı?

   Çünkü hatırlatmakta yarar var, tarihte Troia’ya para için yolu düşenlerin sonu hep hüsranla son bulmuştur.

   Örneğin Akha kralı Agamemnon, Troia’nın zenginliği için kardeşinin karısını bahane eder ve Troia üzerine savaşa gelir. Bu uğurda kızını dahi feda etmekten çekilmez. Savaştan, tarihin en büyük hilesi olan Troia atı hilesi sonucu başarılı çıksa da, evine döndüğünde sarayında dönen entrikalar kendisinin ölümüne neden olur. Karısının ihaneti sonucu bir dostun bıçağı mı, yoksa hocamın esprili bir şekilde söylediği gibi “hamamda sabuna mı basıp düştü” bilinmez ama Troia’da yaptığı yağmanın ona hiç mutluluk getirmediği kesin.

   Diğer tarafta ise fakir bir ozan olan Homeros, Troia Savaşı’ndan 400 yıl sonra kör-topal çıktığı Troia yolculuğunda, Troia’nın büyülü havasına kapılmış ve nihayetinde dünyanın ilk coğrafyacısı unvanını kazanacak kadar iyi tasvir ettiği, Troia coğrafyası için yazdığı ölümsüz dizeler, onu da ölümsüz kılmıştır. Homeros’un ölümsüz eserleri olan İlyada ve Odysseia bir tarafta dururken aşk mı, para mı muhabbeti yapmayacağım.

   Ama şu soruyu da sormadan edemiyorum. Troia’nın eşsiz havasını solumadan ve dünyanın en büyük acılarının yaşandığı Troia’nın surlarına dokunmadan, sadece para için yapılan bir eser Homeros’un dünyasında yerini alabilir mi?



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yalın stadyum konserine futbolcu gibi hazırlanıyor

Yalın, 31 Mayıs'ta kariyerinin 20'nci yılında Beşiktaş Stadyumu'nda konser verecek. Basın toplantısı yapan şarkıcı, "Teklif geldiğinde 'Deli bunlar' demiştim. Şimdi bu deliliğe ortak oldu...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR