Yukarı
27

Sabahattin İzcioğlu

İnsanlar Neyi Neden Tercih Ederler?

01 Nisan, 2016

   Güçlü, zengin, otoriter yönetimle yönetilen bir ülke de mi? yoksa geliri az da olsa özgürce, barış ortamında, korkusuzca, gelecekten umutları olan insan olarak mı bir ülkedeyaşamak istersiniz? diye insanlara sorsak sonuç ne çıkar acaba? Bu sorunun cevabı insana ve ülkeye göre değişir bence. Gerçekte hepimize tek tek sorsalar özgürlükten, barıştan, huzurdan yana tercih ettiğimizi söyleyerek böyle bir ortamdaki ülkede yaşamak isteriz ama nedense hiç de öyle olmuyor. Görünen o ki hala, insanların gözünde güç çok önemli, dünyada sistem güç üzerine kurulu,sözde her ülke ve yönetimi demokrasiden, barıştan, özgürlükten bahsetse de her biri kendisi, iktidarı, çıkarı için demokrat.

   Güçle ilgili insanlık tarihinde o kadar zengin birikim ve deneyimler var ama nedense insanlığın hafızası bunları hatırlamamakta ısrarlı. Azımsanmayacak kadar birçok ülkenin iktidarları aşırı güç zehirlenmesi sonucu çıkardıkları dünya savaşları sonucu büyük yenilgilere uğradılar, kendi başlarını yedikleri gibi milyonlarsa insanı da ölüme sürüklediler, müthiş acılar yaşandı, tüm dünya insanlığı bu acıdan payına düşeni aldı. Ne yazık ki hala da dünya insanlığının azımsanmayacak bir kesimi din, dil, mezhep etnik kimlik çatışmaları nedeni ile bu acıları yaşamakta. Düşünün bir gecede doğduğunuz, yaşadığınız, beslendiğiniz, sıcacık yataklarında yattığınız evinizden yurdunuzdan can korkusu ile kaçmak zorunda kalıyorsunuz ve aç susuz parasız hiç bilmediğiniz, görmediğiniz bir yerleregitmek için yola çıkıyorsunuz. Sözde daha özgür ve mutlu yaşamak için ölümü göze alarak botlarla denize açılıyorsunuz.

   Oysa çözüm kaçışta mı? Dünyada sistem öyle bir oturmuş ki, bu sistem, insanları birbiri üzerine basamak yapıp yükselmesini sağlayan bir sistem, ‘’savunmasız ve güçsüz olanın üstüne basmayı reddedeni reddeder.’’ Sistem, herkesin bu evrensel sisteme itaat etmesini isterken, sürüden ayrılmaya çalışanları kurtlara kaptırır. Bu sistemde güce daha çok güç, daha çok para, daha çok toprak, daha çok statü katmak en temel ilkesidir.  Ve de bu sistemin değerleri, kutsadıkları en hassas konuları sadece bunlardır. İspatı çok basit, vatandaşlık konusunda en katı ülkeye 500 bin veya bir milyon dolar arasında bir yatırım yapın veya konut alın derhal o ülkenin vatandaşı olursunuz. Hani nerde kaldı, dil, din, etnik kimlik gibi değerler? Tüm bu örnek, birikim ve deneyimlerden sonra bu ülkede yaşayan insanlar olarak, terörün her türlüsüne, her türlü vesayete, otoriter yönetimlere karşı çıkıp,  demokrasiye, barışa, adalete, eşitliğe, ahlakı değerlere sahip çıkarak kardeşçe, korkusuzca ülkede birlikte yaşamanın ortamını oluşturarak kendi ülkemizde mutluca,özgürce yaşamayı tercih etmek hakkımız değil mi?



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR