Yukarı
27

Sabahattin İzcioğlu

Yaz sıcakları yine başladı ama!

20 Haziran, 2016

Yaz sıcakları başladı. Sıcaklarla bir şekilde baş edilebilir ama politikada ki sıcak hava ile ülkede ve bölgede baş etmek çok zor görünüyor. Önce partilerin ve politikacıların kendi iç işlerindeki durumlarına tarafsız, hiç birine ayırım yapmaksızın objektif sade bir vatandaş olarak bakalım. Partilerde hakim olan hava öfke, korku, endişe, kibir, benlik, bireycilik, kıskançlık, küskünlük, üstünlük taslama, çıkar, güç, yalakacılık, yapmacılık mı hakim? Yoksa, huzur, sevgi, alçak gönüllülük, dostluk, eşitlik, anlayış, eleştirel olgunluk, liyakat, inanç, kolektif düşünce, özeleştiri, yaratıcılık mı hakim?

            Hangi parti, tüm halkının, sanayicilerinin, ithalatçılarının, ihracatçılarının, tüccarlarının, memurunun, işçisinin, köylülerinin, esnaflarının gereksinmelerini kapsayacak dengeli, adaletli uzun vadeli programlar yapıp hayata geçirme yönünde çalışmalar yapıyor? Köklü, kalıcı eğitim, sağlık, konut politikasından söz eden politikacı duydunuz mu hiç? İç politikaya bağlı olarak istikrarlı, onurlu, ilkeli, kalıcı bir dış politika, dış ticaret, dış ilişkilerden söz edebilir miyiz? Tüm bu sorulara evet diyemiyorsak ya da gündem tamamen başka ise bu da politikanın yazdan daha sıcak geçeceğinin işaretidir. Gerçi  ülkede ve bölgede sorunlar bugünün sorunları değil. Geleneksel olarak bölgenin jeopolitik konumundan ve de tarihsel süreçlerin birçok nedeni ile politikanın ve politikacıların geleneksel olarak böyle alışkanlıklarından pek söz edilemez. Genel olarak söz verildiği halde yerine getirilmemiş, günü kurtarmaya yönelik, hiçbir işe yaramayan, her iktidarın kendine göre düzenlediği,  iktidarlar değiştiğinde hemen değişen politikalar, bugünleri besleyen yılların hakim politikalarıdır.

Peki, halk kendi sıcak talepleri, istekleri konusunda nasıl bir yöntem izliyor acaba? Tam yüz yıldır, gündelik yaşamda her gün yenilene yenilene sıradanlaşan, bilinçaltına yerleşen ‘’tekleşme’’ propagandası ile önyargılı hareket etmesine rağmen sağduyuyu elden bırakmıyor. Hatta seçimden seçime dönem dönem bazı politikacıların halkın taleplerini, demokrasi ve barış isteklerine yerine getirmeyi vaat ettiğinde halk, ayırım gözetmeksizin bu politikacıları iktidara bile taşıyor. Hiç bir dönem halkın talepleri yerine getirilmeyip bir takım grupların çıkarları gözetildiğinde ne yapacağını bilemiyor. Çoğunluğu oluşturan sıradan insanların geçim derdinden, yaşamın zorluğu, karmaşık politik tahliller ve sınıfların mevzilenmesinde bilinçlenme yetersizliğinden muktedirler tarafından özelliklede öyle istendiğinden derin analizler yapamayıp şaşırıyor, kaos yaşıyor. Tahriklerle tüm olanları sonuçtan hareket ederek değerlendirip, duygulara beton dökülme başlıyor,  tamda politikacıların istediği gibi aklın bir yerine sıkışmış ‘’tekçilik’’ ön yargısı ile her gün tekrarlanan sloganlarla bilinç dışına çıkıp halk da ‘’tekçiliğe’’ yönelebiliyor.   

            Açıkça görülüyor ki tüm bunları okuyabilecek politikacılara gereksinim var. Ayrıca acıları yaşamak istemiyorsak,   yüzyıllardır bölgenin karanlık tarihinden, tüm gerici, tutucu, hamasi ideolojilerden kurtulup, tek bir şeye ihtiyacı var temiz, şeffaf yönetime ve adalete. Her acıya katlanır, hatta doğal olan adaletli ölüme bile, ama ‘’adaletsiz ölümler’’ en acı veren ve de hiç unutulmayan duygulardır. İnsanlık tarihi, binlerce defa acılarla acının, şiddetle şiddetin bitirilmediğini ispatlamadı mı?     



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Güven Hokna'dan açıklama: 'Tuvalet temizledim'

Efsane dizi Yaprak Dökümü'nde hayat verdiği Hayriye karakteriyle hafızalara kazınan oyuncu Güven Hokna katıldığı bir programda hayatıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Hokna, çektiği bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR