Yukarı
29

Emre Eş

Çarşı Neye Karşı?

15 Eylül, 2014

   1982'de kuruldu, kuruluş yılı manidar. Çünkü 1980 darbesinin ardı. Her şeye olduğu gibi, darbeye de karşıydılar.

   Her ne kadar karşıtlıklarıyla bilinseler de, aslında onlar her daim, ezilenin, güçsüzün, kimsesizin, yardıma muhtacın yanında oldular...

   Mesela;

   "Rakip takım taraftarları, takımın yıldız futbolcusu Fransız oyuncu Pascal Nouma'nın ırkına gönderme yaptığında tribünlerde açılan afişte, "Hepimiz siyahız" yazıyordu... Yine başka bir rakip takım taraftarları, dönemin Beşiktaş yöneticisinin babasının kapıcı olduğuna gönderme yapınca, tribünlerdeki afişlere "Hepimiz kapıcıyız" yazdılar. Ve en ilginci, uluslararası astronomlar komitesi Pluton'u güneşin uyduları arasından çıkarınca yine davayı onlar üstlendi, "Hepimiz Pluton'uz" dediler.

   Greenpeace örgütü ile birlikte "Nükleersiz Türkiye" yazılı  pankartlarla halkı doğayı korumaya teşvik ettiler. Kuruluşunun 25. yılında Kızılay'a topluca kan bağışında bulundular. Yine 25. yılın anısına düzenlenen bir başka sosyal etkinlikte "Hediyeni kap, Minitürk'e gel" sloganı ile kimsesiz çocuklara destekte bulundular.

   Bir dönem gazeteler Fatih Terim'in resimlerinin altına "İmparator" yazdığı sırada, onlar pankartlarına "İmparatorluk Değil, Tam Demokrasi" yazdılar.

   Van depreminde ve Soma kömür faciasında bağışta bulundular, faciaların yaşandığı il ve ilçelere ziyarete gittiler...

   Ve ne ilk, ne de son olan pankartlarını gezi parkı olaylarındaki, ağaç kestirmeme direnişinde de açtılar. Artık tüm renkler orada siyah-beyaz oldu, kardeşlik, yardımseverlik ve eşitlik tohumlarının atılmasında yine en büyük pay onlarındı.

   Hülâsa onlar, "Çarşı Her Şeye Karşı" demek isterken bu ve bu gibi haksızlıklara, adaletsizliklere karşı olduklarını anlatmaya çalıştılar. Fakat şu sıralar terörizm suçundan yargılanıyorlar!

   Ama ben eminim, onların sıfırlayamadığı milyonları varsa, Çarşı grubunun da yabana atılmayacak dava arkadaşı var.

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR