Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Tanrı Dünyayı Yarattı!

10 Aralık, 2016

Tarımda mucizeler yaratan “Topraksız Hollanda'nın” bilimle yarattığı mucizelerine mi, Trakya kadar arazide tarım yaparak dünyayı nasıl beslediğine mi, Ekonomiyi doğa ile buluşturan programlarına mı, 100 milyon dolarlık dev ihracat mekanizmasının nasıl işlediğine mi kafa yoralım?

Yoksa Hollanda'nın kentsel gelişimi ile ilgili: “Tanrı dünyayı yarattıysa, Hollandalılar da Hollanda'yı yarattı” deyişine kafayı takıp elimizdeki bereketli topraklarımızı nasıl bereketsiz hale getirdiğimizin, İhracatımızı nasıl işletemediğimizin, tarımda nasıl mucizeler yaratamadığımızın, tarımla değil dünyayı kendimizi bile besleyemediğimizin derdine mi yanalım!

Çevreci duyarlılığın yanında toplumsal duyarlılığı da besleyen projelerle geleceğin yapılarını kurarak, kentsel gelişime katkı sağlayan Hollanda bize ve dünyaya örnek teşkil ediyor. 
Özellikle otomobilsiz kentlerde, kısa bir yürüyüş ya da otobüs veya tramvay gibi toplu taşıma araçlarının kullanılması öneriliyor. Yağmur suları tekrar kullanım için hasat ediliyor ve arıtılıyor. Merkezi ısı değişim sistemi ile binaların ısısı korunmaya çalışılıyor. Güneş enerjisini emen duvarlarla, hormonsuz sebze ve meyvelerle yaşayan projeler insanı heyecanlandırıyor.
“Tanrı dünya’yı yarattı, Hollandalılarda Hollanda’yı yarattı” Hollanda deyişidir,

Biz ise şartlarımıza boyun eğişlerimizi ifade eden “vermeyince mabud neylesin Mahmut” deyişimizle tembelliğimizin sonuca gidiyoruz...
“Tanrı dünyayı yarattı ise, meğer Türkiye'ye iltimas geçmiş...” sonucudur!
Lakin biz onu anlamamışız!

Tanrının bize iltimas geçtiği bereketli topraklarımızın farkına varamamışız… Tarım politikalarımızı geliştirememişiz! Değişken politikalarımızla, İsrail’den aldığımız tohumlarla bereketli topraklarımızı cezalandırmışız. Kendi tohumumuzu yetiştirmek yerine dışa bağımlı kalmışız. Çiftçiyi eğitip, yönlendirmemişiz.  Çiftçinin tembelliğine göz yummuşuz. Toprağından senede 4 kez ürün almasını sağlamak yerine,  alız yangınlarıyla toprağını yakmasına göz yummuşuz. Ekolojiye ve toprağın zarar görmesine aldırmamışız. Güneşin doğduğu yerin kıymetini bilmemişiz!

“Çirkin Şansı!” deriz…
Garip bir temennidir aslında. Çirkinin şansının olduğu diye bir şey halk arasında varsayılmıştır. "Güzelin şansı ayağının altında çirkinin şansı alnında olurmuş" diyenler de var!
"Güzeller bahtsız, çirkinler ballı olur" diyerek de, kültürel hezeyana takılmışız!
Bir türkümüzde geçen ''aman bizde adet böyledir, güzeli ağlatırlar, çirkini söyletirler'' sözü de bu inancı destekler?
"Allah çirkin şansı versin diye boşuna dememiş” diyenlerden, çirkinleri, Allahın da desteklediğini öğrenmiş olduk!

İnsanoğlu ne garip, Allah’ın takdir işine de burnunu sokuyor! Güzeli zaten sevmeyiz, tavır alırız. Güzel doğuştan suçludur. Bütün güzelliklere düşmanca bakarız.

Güzel Türkiye, Çirkin Hollanda!

Yerküre üzerindeki toprak yapısı ve iklimsel özelliklerine baktığımızda, Türkiye en güzel yerde… Biz güzele sahibiz amma daha güzel bir Türkiye yaratamamışız/koruyamamışız! Güzel mirasımızı homili gırtlak tüketiyoruz!

 Hollanda ne yapmış, çirkin Hollanda’yı yeniden yaratmış, güzel yapmış!

Kim bilir belki bir süre sonra hepimiz böyle “uygar” ülkede yaşarız. Kim bilir!

Yoktan var olan Hollanda’ya baktığımızda “Allah çirkin şansı vermiş” demek tembelliğin züğürt tesellisi…



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR