Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

İlahi Adalet…

18 Şubat, 2017

“Adaletin bu mu dünya

Ne yar verdin ne mal dünya

Kötülerinsin sen dünya

İyileri öldüren dünya”

"Ali Ercan bundan elli sene önce bestelediği “adaletin bu mu dünya” türküsünde dünyanın adaletsiz bir yer olduğunu yazmıştı. Değişen ne? Hukuk sözcüğü bugünlerde sizlere ne kadar inandırıcı geliyor bilemem. Bazılarınıza da uzun zamandır “guguk” gibi bir çağrışım yaptığı kanısındayım. "

Hukukun üstünlüğü, adalet mülkün temeli gibi klişe sözcükleri bir kenara bırakıp ülke gerçeğine baktığımızda durumun çok daha farklı yerlere gittiğini görüyoruz.

İki kelime arasına sıkışıp kalmış nefretlerimizle insanlık dramı yaşıyoruz.

Farklı düşünceleri idam ediyoruz…

Sürekli savaş çığlıkları atıyoruz… 

Günümüz olumsuzlukların temelinde bireysel ve toplumsal çıkar çatışmalarının etkisi oldukça fazladır. Devletlerin anayasalarında adalet kavramı hak, eşitlik, özgürlük gibi kavramlar sıkça kullanılmasına rağmen dünya hiçte adaletli bir yer değildir. 

Nedense(!) adalet uygulayıcıları kanunlarda yazanları değil toplumlara hâkim olan sınıfları, yönetenleri, güçlü zümreleri koruma yoluna gitmektedirler. Bu durum insanlar arasında çıkar çatışmalarını, zulmü ve eşitsizliği ortaya çıkarmaktadır ve yasalarla eşitliği hedeflemek, fiili eşitsizlikleri doğurmaktadır.

Adaletin Temeli; Hakkaniyet

İnsanoğlu asırlardır adalet peşinde koşmuştur. Koşmaya da devam etmektedir. Adaletin önündeki en büyük engel ise, hiçbir yargılayanın kendisini yargılayamamasıdır. Düşünen, karar veren, yapan ve yazan insandır. Kendi çıkarlarına dokunulduğuna her insan, doğal bir refleksle karşı koyar. Kendini “Hep haklı” ya da “Daha haklı” görmek ister. 

Adalet; önce ailede başlar, sosyal hayatta devam eder; ama en önemlisi devletteki tezahürüdür.

Adalet; önce ebeveynlerin çocukları arasında hak yemeden, adil davranması ve eşit şartlar sağlamasıdır. Ebeveynler adil olursa o aile huzurlu ve sağlıklı bir aile olur. Toplum hayatında adalet kavramı belirleyici rol oynarsa, insanlar arasında emniyet oluşur, toplum huzur bulur. Bir devletin başındakiler adil olur ve devletin işleyişi adalet üzerine olursa, o devletin vatandaşları da huzurlu olur.

Adil bir toplumu oluşturmanın yolu kurumların yeniden hakkaniyet üzere oluşturulması ve yasaların adalet ilkesi temelinde uygulanmasıdır.

Yapılan işler, verilen kararlar, başkalarına karşı hak gözetimi, eşit davranılıp davranılmaması, mal paylaşımları, alışverişler, yönetim, yasaklar ve cezalar gibi konular toplumlarda adalet hukukunu oluşturan etmenlerdir.

Devletlerin mal ve hizmetleri dağıtımında adil olmaları gerekir.

Bütün insanların aynı derecede zengin olmaları mümkün olmayabilir ancak, bütün insanların ekonomik durumlarının hakça düzenlenmesi, toplumda en az avantajlı olanların temel ihtiyaçlarının korunması devletin halkına adil davranışı olmalıdır.

Devlet; halka hizmet için vardır, toplum düzenini ve asayişini temin etmek için vardır.

“Olmaya görsün menfaati üç kuruş içlerinde bir insan adil değildir.”

Adalet nedir sorusuna bugüne değin üzerinde anlaşılmış, kavramsal bir tanıma ulaşılmış değil. Çünkü polis amcamız, hâkimimiz, savcımız, yöneticilerimiz(!) adaletin ta kendisiydi ama bazıları(!) adil değildi.
İnsanlar yıllarca tutuklu kaldıktan sonra bir yanlışlık oldu denilerek serbest bırakıldığında bu adaletsiz kararı verenlere hiç ceza yazılmış mıdır?

Tamamen faydacı bir anlayış etrafında kurgulanan adalet kirlenmiş durumda…

Bütüncül adalet anlayışından uzak insanoğlu artık kendisine emanet olarak verilen evrene ve içindekilere karşı sorumluluk duymuyor.

Toplumsal adaletsizlik nerede başlıyor?

Düşünce de!

Çatışmalarımızın, sorunlarımızın kaynağı kendi içinde bile adil olmayan iki kelime arasına sıkıştırıldı!

Evet mi / Hayır mı!..

Bütüncül adalet anlayışından uzak bu iki kelimenin senaryosuna takılı kalmamak gerekiyor.

İnsanlık, vicdan ve adalet duygusu olmayanlar için diliyorum Allah’ın sopası bulsun sizi!

İşimiz Allaha kaldıysa(!) bence en iyi adalet; İlahi Adalet!



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Emekli olan Yıldız Tilbe aldığı maaşa isyan etti

Sosyal medya hesabından emekli olduğunu duyuran şarkıcı Yıldız Tilbe, aldığı maaşa tepki gösterdi. Emekli maaşını eleştiren şarkıcı, "Ömür boyu çalışmanın karşılığı bağlanan maaş bu mudur...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR