Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Vatansever!..

11 Mart, 2017

Vatansever kimdir?

Vatansever kederlidir, hüzünlüdür…

Bu vatanın, vatan olana kadar çektiği acıları, yaşadığı savaşları, dökülen kanları ve nice anaların hala kuzularını kınalayarak bir daha dönmemecesine savaşa gönderdiğini bilendir.

Vatansever etiktir; dinlere, ahlaki değerlere, ananelere saygılıdır. Kendisine verilen emaneti, bozulmamış haliyle kendisine teslim edildiği gibi tutabilecek ahlaka sahip olandır…

Vatansever mirasını, vatanı üzerinde gelmiş geçmiş tüm uygarlıkların izlerini koruyandır…

Vatansever siyasi angajmanlı değildir, yaptıklarını siyaseten yapmaz; çünkü vatanı için en doğru ve vatanının en menfaatine olan ne ise, onun yanındadır…

Vatansever vatanında özgür bir birey olarak yaşayandır…

Vatan Nedir?

Devletin hakimiyet alanı ve sınırlarını meydana getiren deniz ve hava sahası, yeraltı ve yerüstü kaynakları olan toprak parçasının üzerinde ortak yaşam ile ortak ideallerin bireysel tanım, yetenek ve ifade biçimlerine olanak verecek şekilde gerçekleştiği yerdir.

Vatan, kültür ve ideal birliği içinde ortak bağlara sahip olan insanların, böyle bir ortaklığı gerçekleştirdikleri yerdir.

Vatan kuru bir toprak parçası değildir.

Vatan, vatandaşlarının vatan toprakları üzerinde yaşamaktan gurur duyduğu, mensubiyet bilinci ve duygusunu taşımasını sağlar.

Vatanın korunması, her geçen gün daha da gelişip zenginleşmesi bir millet için idealdir. Bu ideali besleyen vatan sevgisidir. Vatan sevgisinin milletin fertlerini birbirine bağlamada önemli rolü vardır.

T.C.Anayasası’nın 66. maddesinde “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür” denilmektedir. "Türk'tür demek hukuki bir bağdır, vatandaşlık bağıdır.

 Vatanseverlik ise “Türkiye Devleti vatan ve milletiyle bölünmez bir bütündür” anlayışını, hiçbir karşılık beklemeden savunmak; devletine karşı yükümlülüklerini yerine getirirken ülkesinin yönetimine katkıda bulunmak, ya da ülkesine, halkına ve devletine hizmet etmek için çalışmaktır.

Bizler bu ülkenin vatandaşları olarak, bağımsız ve özgür bir milletin mensuplarıyız.

Atatürk bu modern ve eşitlikçi yapının Türkiye Cumhuriyetinin mimarıdır, vatan sevgisinde de bizlere en büyük örnektir.

Atatürk, bütün başarısını milletiyle birlikte ve ondan güç alarak yaptığını her zaman itiraf etmekten büyük bir gurur duymuştur ve “Ben şimdiye kadar millet ve vatan hayrına ne gibi hamleler yapmış isem, hep böyle halkımla temas ederek, onların alâka ve sevgilerinden, gösterdikleri samimiyetten kuvvet ve ilham alarak yaptım.” demiştir.

Vatan ve Vatanseverlik siyaset malzemesi değildir.

Vatanseverlik boş laf edebiyatı değildir.

Vatanseverlik kendisini iyi ve doğru göstermek için başkalarını karalayıp üzerlerinden siyasi malzeme toplamak değildir.

Vatanseverlik halkına iç-düşman ve tehlike olarak bakan, bu devletin, bu vatanın, bu milletin hakkını yemek değildir.

Vatanseverlik karşıt görüşlü vatandaşlarına düşman muamelesi yapmak hiç değildir!

Vatansever, bu ülkeyi, bu devleti bize armağan eden, miras bırakan tarihî büyüklerimizi, atalarımızı sever ve onlara hürmet eder. Büyüklerine, atalarına sövüp sayan, onları hor ve hakir gören vatansever değil, vatan hainidir.

Gün, sandık(!) derdi değil, vatanseverlik günüdür. Gün, Türkiye için, bu ülkenin insanı için el ele verme günüdür.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle