Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

“Başka Bora’lar Ölmesin!..”

03 Nisan, 2017

Trafik canavarları yüzünden kimse ölmesin…

Göztepe iskelesine yanaşan vapurdan inmek üzereydim. Ellerinde pankartlar ve afişler olan topluluktan sesler yükseliyordu. Çoğu gençti. Büyük afişte “Başka Bora’lar Ölmesin” yazıyordu.

Bora’nın kaza haberini okuduğum anlara gittim. Çok üzgünüm…

Of of ki ne off!.. Hele ki o annenin, babanın evlatlarını kaybetme duygusunu düşündükçe, içim acıyor “Allah sabır versin” demekten öteye gitmiyor…

Bora trafik canavarı tarafından hayattan alındı! Ve daha nice trafik terörüne kurban verdiğimiz insanlarımız gibi…

16 yaşındaydı Bora!.. Daha çok gençti… Gitar kursuna gitmek için yolun karşısına geçmek istediği sırada, 44 yaşındaki Mehmet Emrah K. yönetimindeki otomobilin altında kaldı ve hayatını kaybetti. Kazadan sonra gözaltına alınan sürücü Mehmet Emrah K.'nın 1.03 promil alkollü olduğu saptandı.

Bilirkişi raporunda, Bora’nın yola fırladığını bu nedenle, Bora Aşçıların “asli kusurlu”, alkollü sürücünün ise “tali kusurlu” olduğu belirtildi. Bu rapor üzerine sürücü, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Katil tutuklansın eylemi…

Sürücünün serbest bırakılması ve sonrasında Bora Aşçıların arkadaşları ve yakınları yaşananlara eylem yaparak tepki gösterdiler. Ayrıca olayla ilgili sosyal medya üzerinden imza kampanyası başlattılar.

İşte tam o anda bende eylem anına denk geldim. Bora’nın sevenleri “Başka Boralar Ölmesin” diye haykırıyordu! Gençler Bora'nın ölümüne neden olan ve tutuksuz olarak yargılanan sürücünün Türk Adaleti ve Hukuku önünde gerekli cezayı alması için ellerindeki broşürleri halka dağıtıyordu.

Bora’nın babası Osman Aşçılar, artık başka Boralar ölmesin. Alkollü sürücüler en ağır cezayı alsın. Bu nedenle 'Bora Yasası' çıkması için elimden geleni yapacağım. Alkollü kaza, alkollü yaralama, alkollü ölüme neden olmak bir cinayet. Burada, tramvay yapılacak diye insanları ölüme atmanın gereği yok. Seyyar otobüs durakları yapılıyor. Işık ve yaya geçitleri yok. Belediyenin de büyük kusuru var. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan 11 haneli vatandaşlık numarası sahibi Osman Aşçı olarak her türlü girişime varım. Toplumun büyük kesimi destek vereceğini söylüyor. Ben bu yasa çıkana kadar elimden geleni yapacağım. Artık bu alkollü sürücüler, elini kolunu sallaya sallaya gezemeyecek" diye konuşurken evladını trafik canavarına kurban gitmiş bir babanın acısını yaşıyordu!

Trafik canavarlarıyla nasıl mücadele edeceğiz?

Evlatlarımızı, sevdiklerimizi trafik canavarlarından nasıl koruyacağız?

Sürekli kurallara uyalım diyoruz!

Trafik güvenliğinde kuralları kim denetliyor?

Trafik polis memurları!

Denetlemek yetiyor mu?

Sürücü ve yaya olarak kurallara uymadığımız sürece trafik polislerinin denetimi yeterli kalır mı?

Kurallar sadece sürücüler için değildir.

Trafik kuralları yayalar içinde geçerlidir.

Sürücüler ve yayalar trafik kurallarına uyma alışkanlığını kendi güvenliği için edinmelidir.

Hepimiz önce kendi güvenliğimizi sağlamak zorundayız!

Yaşanan acı olaylar neticesinde kuralların hem sürücüler hem yayalar açısından kulak arkası edildiğini kanıtlıyor!

SAYIN SÜRÜCÜLER LÜTFEN UNUTMAYINIZ...

TRAFİKTE ÖNCELİK YAYANIN HAKKIDIR!

ÖNCE İNSAN UNUTMAYINIZ!

YAYA KURALLARA UYMASA DA, SÜRÜCÜLER YAYALARA DİKKAT ETMEK VE ÖNCE YAYANIN CAN GÜVENLİĞİNİ KORUMAK ZORUNDADIRLAR.

Ayağınızın altındaki gaz pedalına basarken, önce kendi canınızı sonra yayaların canını düşünerek gaz veriniz…

Ben sürücü dostlarıma her zaman "Araç kullanırken, aniden bir insanın canına kast edebileceğinizi düşünerek gaza basın" derim... Yaşamınız bir anda "Kan parasına, can parasına, kabusa" dönüşebilir...

Hız sever sürücülerimizi gördükçe tehlikenin bu ciddi boyutunu düşündüklerini hiç sanmıyorum.

Sürücünün de, yayanın da herkesin canı önemli!

Yaşadığımız kentte trafik emniyetinin sağlanmadığı, trafik sorunlarının yaşandığı, trafik canavarlarının yaya emniyetini umursamadığı, denetimlerin aksadığı bir toplumsal yaşamın güvenliği için yine söylüyorum bizler DENETÇİ VATANDAŞLAR olmalıyız!

Ve hayatımıza sahip çıkmak, kurallara uymak, uymalarını sağlamak zorundayız.

Lütfen önce kendinize ve çocuklarınıza hem yaya hem sürücü olarak, trafik kurallarına uymadıkları takdirde başlarına gelecekleri, kendi yaşamlarıyla birlikte başkalarının yaşamlarının da kararacağını / yok olacağını sürekli anlatın.

Görülüyor ki, her canımız yandığında yollara düşüyoruz, acımızı feryat ediyoruz ancak bir türlü trafikte can güvenliğimizin sağlanması konusunda sonuca ulaşamıyoruz.

Trafik canavarları her seferinde yeni canlar alıyor ve hep yanan bizim canımız oluyor!

Görevimiz; trafik emniyetimizle ilgili tedbirlerin alınması ve görevlileri sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda bilgilendirmek ve uyarmaktır.

Toplumsal duyarlılıklarımızı ve trafik bilincimizi arttıralım ki “başka Bora’lar ölmesin!” bu son olsun…

Bora'nın ailesinin ve sevenlerinin başı sağolsun... Sabırlar diliyorum.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor

Oyuncu, yönetmen ve yapımcı Yılmaz Erdoğan, sosyal medyada birlikte yer aldıkları görüntüleri dolaşıma sokulan Cansu Taşkın hakkında dava açmaya hazırlanıyor. Yılmaz Erdoğan'ın şubat ayı...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlığa faydalarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR