Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

" Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri! ”

25 Ağustos, 2017

Tarih: 26 Ağustos 1922

Saat: 5.30

Yer: Kocatepe

Başkomutan:  Mustafa Kemal Şuhut'ta konakladıktan sonra, gece 12.30'da at ile Çakırözü Köyü'ne geçer ve buradan Kocatepe'ye yola çıkar.

Kocatepe'ye ulaştığında askerlerin hazır olduğunu görünce saat 05.30’da " Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri! ” diyerek Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ni başlatır.

Gazi Mustafa Kemal'in, Şuhut'tan ayrıldığı gecenin sabahında (26 Ağustos 1922) Kocatepe'den başlayan Büyük Taarruz'un sonucunda düşman orduları 9 Eylül 1922 günü İzmir'de denize dökülmüştür. Adım adım Anadolu’yu Türk’ün yurdu yaptılar…

"Büyük Zafer", Başkomutan'ın büyük riski göze alarak, güçlü bir sıklet merkezi yapmak, taarruzda baskını sağlamak, denk kuvvetle, ateş üstünlüğüne sahip düşmana karşı, savaşta kesin sonuç yerini seçme, doğru karar verme, iç ve dış politikayı iyi yönetmek, ulusu ve orduyu kaynaştırıp savaşa hazırlamaktaki üstün başarısıyla kazanıldı.

Tam bağımsız Türk Devleti olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve Türk Devrimi'nin güç kaynağı yine bu zafer oldu.

Atatürk'ün  dediği gibi, zaferler amaçları ve sonuçları bakımından önem taşırlar. Tarihte büyük meydan savaşları çok olmuştur. Fakat bunların çoğu aynı ölçüde büyük sonuçlar getirmemiştir.

Başkomutanlık Meydan Muhaberesi yalnızca, düşman ordularını denize dökmek ve ülkeyi kurtarmakla kalmamış, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu hazırlamıştır.

26 Ağustos Zafer Yürüyüşü

Tam doksan beş yıl geçmiş bu görkemli zaferin ardından…

23-26 Ağustos tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin düzenlediği ve ilki 2005 yılında yapılan etkinlikler çerçevesinde, Kocatepe Zafer Yürüyüşü olarak adlandırılan Şuhut ilçesinden Kocatepe'ye büyük zafer yürüyüşü yapılmaktadır.  Meşaleler eşliğinde gece yapılan zafer yürüyüşüne üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların yanı sıra aralarında yüksek rütbeli subaylarında bulunduğu askeri erkân da katılmaktadır.

Yürüyüş Şuhut'tan, başlayıp Kocatepe'de sona ermekte ve Mustafa Kemal'in kullandığı yaklaşık 14 km olan güzergâh yürüyerek geçilmektedir.

Önemli bir kısmı Afyon'da geçen ve zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un ilk karargâhı Kocatepe’de kurulmuş olup, Şuhut ilçesinden Kocatepe’ye 1922 Ağustosu'nun 25'ini 26'sına bağlayan gece hareket eden komuta grubu Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa'nın izlediği yol, Afyonkarahisar Valiliğinin girişimleri ile “Zafer Yolu” olarak projelendirilmiştir.

Kurtuluş Savaşında Afyonkarahisar coğrafyasının büyük bir öneminin olduğu herkesçe bilinmektedir. Cumhuriyetin çatısının çatıldığı Afyonkarahisar; Anadolu’nun geçiş noktası olduğu gibi Büyük Zaferin de kilidi olmuştur. 

Kocatepe Zafer Yürüyüşü Cumhuriyet'in kurulduğu topraklar olan Afyonkarahisar Kocatepe'den başlayan Büyük Taarruz sonucunda kazandığımız Büyük Zafer'dir.

95. yıl dönümünü anlı-şanlı kutlamaya hazırız!

Milli övünç kaynağımız olan Büyük Taarruz'un başlatıldığı noktada, o anı 95 yıl sonra tekrar yaşamak amacıyla geleneksel Zafer Haftası Kutlamaları "Kocatepe Zafer Yürüyüşü"ne bende katılıyorum.

Yıllar önce aynı tepeye kağnılarla, ağır yüklerle yürüyen ve bizim geleceğimiz için savaşan atalarımıza bir kez daha minnet duymak için orada olacağım. 

İnsan hayatı boyunca “Nasıl kurtulmuşuz, bizim için neler yapmışlar” sorusunun cevabını, elini çenesine koymuş, düşünen adamdan/Atamızdan minnet duyarak alacağız!

Yürüyüşte 14 kilometrelik yolculuğu canlandırmak üzere Efes Rotary Kulübünün organizasyonunda, Atalarımızın geçtiği yoldan yürümek ve o günkü duyguları içimde hissetmek için ben de orada olacağım…

Milli günlerimiz  birlik, beraberliğimizi pekiştiren, değerlerimizi, atalarımızın kahramanlıklarını ve başarılarını anlamamız, bize emanet ettikleri değerleri daha iyi kavramamız açısından önemlidir.

Her yıl görkemli bir şekilde gerçekleştirilen etkinlikler, 25 Ağustos 2017 tarihinde Afyonkarahisar'da buluşma ile başlatılacak 25 Ağustos'u 26 Ağustos'a bağlayan gece Şuhut ilçesinde yapılacak törenler ve Kocatepe'ye yürüyüşün ardından yapılacak etkinlikler ile sona erecek.

Etkinlik, 40'ın üzerinde üniversiteden ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından gelen katılımcılara organizasyon sahibi Afyon Kocatepe Üniversitesi ev sahipliği yapacak.

İşte 26 Ağustos 1922 tarihi yine ilk top atışlarıyla beraber Aziz Atatürk’ün kahraman ordumuzla beraber Büyük Zafer’e, Kocatepe’ye yürüdüğü ve Büyük Taarruz emrinin verildiği bir gündür. Dolayısıyla tarihimizde 26 Ağustos gerçekten çok önemli bir gündür.

26 Ağustos, Cumhuriyet’in ilk ışıklarının yandığı, aynı zamanda bir milletin istiklalinin ve istikbalinin uyandığı bir gündür.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1922 tarihinde 25’i 26 Ağustos’a bağlayan gece, gizlice Şuhut’tan Kocatepe Karargâhına doğru yaptığı ve Zafer Yürüyüşü de olarak adlandırılan yürüyüş saat 01.30’da başlayacak.

Bu Büyük Zafer Yürüyüşünde Amacımız;
• Büyük Taarruz ile başlayıp Büyük Zafer ile noktalanan ulusal bağımsızlık savaşımızın önemini tüm nedenleri, sonuçları ve kazanımları ile birlikte genç kuşaklara aktarabilmek,
• Zafere giden yolda Büyük Taarruz sırasında ilk adımın atıldığı Afyonkarahisar coğrafyasının tarihsel önemini anlatmak, 
• Türk gençliğinin Atatürk ilke ve devrimleri ışığında, zorluklardan ve engellerden yılmadan 91 yıl önceki kararlılık ve azimle yürüdüğünü vurgulamak, 
• Afyon'da düzenlenecek Zafer Haftası Kutlamalarına herkesin katılımını sağlamak olmalıdır.

“Dörtnala gelip Uzak Asya’dan 
Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim...
Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak ve ipek bir halıya benzeyen toprak bu cehennem, bu cennet bizim."

“Gazilerimize Saygı, Şehitlerimize Rahmet ve Minnetle…”



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi

Farah Zeynep Abdullah'ın Kızıl Goncalar dizisine dahil olacağı söylentileri sosyal medyada büyük ilgi görmüştü. Ünlü oyuncu iddialara yanıt verdi. Öyle bir geçer zaman ki Masumlar Apartma...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR