Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Halkın parası ile seçim savurganlığı

21 Mayıs, 2018

   Halkın parası har vurup harman savruluyor!

   Türkiye henüz siyasal olgunluk düzeyine ulaşamamıştır. Yarı gelişmiş ülkelerin önemli bölümünde de görülebilecek erken seçim nedenlerini çıkarları için kullanmaya devam ediyor.

   Siyasi kültür düzeyinin düşüklüğü, hoşgörü ve uzlaşma kültürünün tam oluşmamış olması vb. 1980 sonrası Türkiye’de görülen erken seçim geleneği, büyük sorunları da beraberinde getirmeye devam etmektedir.

   Ülke gündeminin sürekli seçim konusuyla meşgul edilmesi başlı başına bir sorundur. Ekonominin kötüye gitmesi nedeniyle, yüksek enflasyondan olumsuz yönde etkilenen çeşitli toplum kesimlerinin, hükümete karşı cephe almaları ve bu tepkilerin gittikçe artarak devam etmesi, seçimlerin erkene alınma nedeni/mazereti olabilir.

   İktidarın 24 Haziran erken seçim tercihi yukarıda saydığım Türkiye’ye özgü hiç değişmeyen baskın erken genel seçim nedenidir.

   Gelişmiş Batı ülkelerinde erken seçime rastlamak çok kolay bir olasılık değildir. Çünkü öncelikle bu tür ülkelerde demokrasi, kurumlarıyla birlikte tam yerleşmiş durumdadır. Bu nedenle de siyasal partilerin liderlerinin değişmesiyle ya da siyasal partilerin kapatılması çok zorlaştırıldığı için erken genel seçime gitme durumuna rastlamak neredeyse imkânsızdır.

   Yine bununla birlikte halk, demokrasiyi, demokratik kurumları içselleştirip, bütün sorunlarını demokratik yöntemlerle giderme geleneğine sahip olduğu için, demokrasi dışı bütün yöntemlere kapılarını kapatmıştır.

   Bu nedenle askeri darbeler yoluyla bir iktidar değişimi ya da parlamentoların feshine tanık olmak neredeyse imkansızdır. Bunların yanında özellikle demokrasilerini geliştirmiş Avrupa ülkelerinde gelişen siyasal sistem ve demokratik yapıya bağlı olarak, iki partili siyasal sistemler oluşturmaktadır.

   Oluşan bu iki partili yapılar güçlü hükümetlerin ortaya çıkmasını olanaklı kılmaktadır.

   Güçlü hükümetlerin oluşması da uzun süreli istikrarlı hükümetlerin oluşmasını sağlamakta ve erken seçim konusunda Türkiye’ye özgü nedenlerden biri daha Avrupa ülkelerinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

   Seçimlere bir üst sınır getirilmelidir. Kurumsallaşma, örgütlerin içyapılarında kuralların istikrarlı ve belirgin hale gelmesi ile mümkündür.

   Bu açılardan bakılınca ülkemizde siyasal partilerin örgüt yapısı açısından bir süreklilik ve istikrar kazanamadıklarını söyleyebiliriz. Özellikle seçimlerin çok sık aralıklarla yapılması, öncelikle ülkemizdeki siyasal parti sisteminin kurumsallaşmasını engellemektedir. Sürekli değişen parti sistemi yapısı ülkede siyasal istikrarın devamını zorlaştırmaktadır.

   Siyasal istikrarsızlıktan nemalanan siyasi partiler ve halka işsizlik ve umutsuzluk olarak dönen erken seçim garabeti ülkenin 2018 bütçesinde büyük delik oluşturacaktır.

   Anayasa'da Hazine yardımıyla ilgili bir hüküm yokken, 1995 anayasa değişikliği ile Anayasal hüküm olarak düzenlendi. Buna göre, "siyasi partilere, devlet yeterli düzeyde ve hakça mali yardım yapar. Partilere yapılacak yardımın......tabi olduğu esaslar kanunla düzenlenir" deniliyor.

   Anayasa böyle demesine karşın Siyasi Partiler Yasası'nda önceki yasa hükümleri değiştirilmediğinden, Maliye Bakanlığı mevcut hükümleri uyguluyor. Bu durum ise, çeşitli suiistimal savlarını beraberinde getiriyor.

    24 Haziran 2018 seçim bütçesinden siyasi partilere hazine yardımından düşen paralara bakınız  wowww…

   450 milyon AK PARTİ’ye

   234 milyon CHP’ye

   108 milyon MHP’ye

   99 milyonu HDP’ye verildi…

   Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan ve genel barajı aşmış bulunan siyasi partilere hazineden yardım sağlanıyor. Barajını aşamayan diğer partiler “0” TL ile bu eşitsizliğin içinde mücadele edecekler.

   Ne büyük paralar değil mi?

   Bu paralar halkın vergileri yani bizim paralarımız!

   Gözünüzü fal taşı gibi artık açınız…

   Hatta gözünüzü patlatın bakarken!..

   İçiniz yansın hatta! Emeklerim diye ağlayın…

   Paralarımız har vurup harman savrulurken acıyla, aç aç seyredin…

   İzin veriyor musunuz? Harcamak için bizden izin aldılar mı?

   Ülkenin bütün sorunları bir kenara bırakıp seçime gidenlere paralarınızın hesabını sorun. “Bu kaçıncı erken seçim” deyin…

   Araya sıkıştırılan referandumlarla, 2 yıldan az sürede sürekli sandığa gidenler, halk ve mazereti sadece sandık olan bir iktidara, herkese hesap sorunuz!

   Her defasında yeniden göreve talip aynı siyasi aktörlerimiz sahnede!.. Yüzsüzlüğün böylesi!

   Belki de hatanın büyüğü bizde… Hazinedeki parayı seçim hovardalığı ve ülkeye yatırımlar yerine erken seçim oyunları için kullanıyorlar.

   Devlet imkânlarını sonuna kadar kullananlarla, kullanamayanlar bu oyundan eşitsizliğin galibi olarak çıkıyor. Her türlü eşitsizlik mevcut!.. Savurganlık ve israf kimin umurunda? Eyy millet yıllardır verginle hovardalık yapılıyor.

   Hesabını sordun mu hiç?

   Paraların nerelere kullanılıyor?

   Hesap da vermiyorlar oh ne ala işler!..

  Yardımlar parti oligarşisini güçlendirmekten başka işe yaramıyor… Sosyal devlet kavramına da hiç uymuyor yapılanlar. Akılları sıra haksız rekabetle siyasi marifet sağlıyorlar! Refah partisinin kayıp trilyonlar davasını hatırlayınız! Köpük misali halkın paraları uçup gitti!..

   Onlar büyürken, biz küçülüyoruz. Devlet eliyle güçlü örgütler yaratıyoruz…

   İşte bu siyasi partiler devletten alınan milletin paralarıyla hayatlarını idame ettiriyorlar. Halkın vergilerinden kesilerek, siyasi partilere aktarılan bu paraların; ülkede işsizlik, ekonomik sıkıntı, bilimde gerileme, sanayide gerileme varken, eğitime, tıp, enerji ve askeri yapılanmaya vb. halkın ihtiyaçlarına aktarılması gerekmiyor mu?

   Bu paraların hesapsız ve denetimsiz dağıtılması ne kadar adil?

   Açlık ve yoksulluk ülkede vahim rakamlarda iken, yolsuzluklar diz boyu artmış, dağıtılan paralarla lider egemen partiler ve partilerde liderler sultası yaratıldı.

   Kısaca seçim yardımları milletin yararına ve ülkenin menfaatine uygun değildir.

   Ekonominin dibe vurduğu gerçeğine hepsi canhıraş halde çığlık atıyorlar. Nedense halkın paralarını seçim harcamaları için kullanma hovardalığına karşı hiçbir parti gıkını bile çıkarmıyor.

   Partilinizden ve gönül veren seçmen kitlenizden bağış-aidat toplayın. Alan razı, veren razı olsun.

   Hazineden seçim için kullanılan bana düşen payı helal etmiyorum!..



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR