Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Okus-Pokus!

26 Haziran, 2018

   Ülkenin sihirli bir değneği var!

   Yalnız bu değneğin sahibi tavşan çıkaramıyor, canı ne isterse onu çıkarıyor…

   Her şeyi el çabukluğu maharetiyle şip-şak hallediyor!..

   Sihirbazlar ülkesiyiz!

   Bu sefer şapkadan AK Parti ve MHP’nin kurduğu “cumhur ittifakı” başarıyla çıktı!

   Vatana, millete hayırlı olsun!

   AK Parti’nin oyları 1 Kasım 2015’te yüzde 49,5 civarındaydı… Seçim propagandalarında,      ekonomik sorunlar üzerinde fazla durmayan,  “beka sorunu” vurgusuyla, hamasi hitaplarla milliyetçi duygulara seslenen AK Partinin oy oranı, seçimdeki propaganda üstünlüğüne rağmen %42’ye düştü.

   Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP’nin de desteğiyle, ilk turda yüzde 52.4 oyla seçildi. MHP ise 11,2 oy oranıyla “kilit parti” olma rolünü üstlenerek, RTE’yi Başkanlığa taşıdı! Böylece AKP-MHP koalisyonu da kurulmuş oldu…

   Koalisyonlara son verecek güçlü bir yönetim sistemi olarak sunulan başkanlık sistemi işin başında koalisyona tosladı!..

   Daha büyük yetkilerle donanmış olarak hedeflenen cumhurbaşkanı seçimi, cumhuriyet tarihinde yaşanan en ilginç seçimidir.

   Küçük ortak gibi görünen MHP aldığı oylarla tahminlerin çok ötesinde mecliste bir güç edindi. MHP bu kozunu mecliste bağımsız davranarak kullanır mı, göreceğiz… Sonuç olarak,  AK Parti güçlü bir iktidar sahibi olamadı!..

   Politik sahnenin yeni oyucusu İYİ Parti ilk seçimi olmasına rağmen, karşısına konulan zorluklarla baş ederek yüzde 10 oy aldı. İYİ Parti gelecek seçimler için umut vaat ediyor.

   Meclis’te HDP barajı aştı. Lideri içeride olan bir partinin barajı geçmiş olması da önemli ve sürpriz bir gelişme.

   ‘Cumhur ittifakı’ anayasayı değiştirecek sayıya (401) ulaşamadı ama 340 küsur vekille çoğunluğunu sağladı.

   El çabukluğu mahareti ile seçim yapılmasına rağmen, baraj tuzağı kurulmasına rağmen, Atatürkçüler, laikçiler, cumhuriyetçiler, demokratlar bu seçimi kaybetmedi.

   Muharrem İnce Türkiye’nin siyasal ve duygusal iklimini değiştirdi.

81 milyonu kucaklayan söylemleri ile gönüllere taht kurdu. Açık sözlülüğü, samimiyeti, sahiciliği ve gülen yüzü ile siyasete taze kan verdi.

   Seçimde 50 günde her türlü eşit olmayan mücadeleye rağmen yüzde 31 oy alması önemlidir. Çalışmaya devam ederek, gelecek seçimlerde daha ileriye gidecektir. Performansıyla, hazırcevaplığıyla, samimiyetiyle eşit koşullarda yapılmayan seçimin kazananı Muharrem İnce olmuştur.

   Zor bir mücadele içinde birlik ve beraberliğe Muharrem İnce ile yürüyenler, elli günde bahar gibi devrim yaptılar.

   Bu devrim, ülkenin aydınlık yüzlerinin, yiğit kahramanlarının, 81 milyonun sevgi fitilini ateşleyen hareketin de başlangıcı oldu.

   “Soğan ve patatese” rağmen,  seçmen oyunu “çözerse yine bunlar çözer” diye vermiş olabilir mi? Halkın “güçlü bir iktidara” devam demesi, “ekonomiyi o bozdu, o düzeltsin” düşüncesinde olamaz! Çünkü kendi seçmenin bağlılığı ve bağımlılığı oldukça yüksek!..

   Sorularım çok!..

   Ekonominin en kritik anlarında kurulmaya çalışılan bu yeni sistem, sizce bize faydalı olacak mı?

   Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi ile yönetilecek Türkiye’yi ekonomik ve huzur olarak neler bekliyor?

   Bekleyip görmekten başka şansımız yok!..

   Sistem Cumhurbaşkanının inisiyatifine dayalı gibi görünse de MHP “kilit parti” konumuna geldi ve işler değişebilir… MHP Türk Milleti ve milliyetçi hareketin denge ve denetleme görevini önemli bir sorumluluk olarak aldı.

   MHP’nin meclisteki gücünü nasıl kullanacağı önemlidir!

   Cumhurbaşkanı Erdoğan halktan aldığı mesaj doğrultusunda eksiklerini nasıl tamamlayacak?

   Kaybettiği oyların farkında olan AK Parti’nin kamu gücü, medya gücü propaganda gücü olmasına rağmen eksilen oyları, seçim gerçeği olarak, MHP’nin ittifakı ile kazanılmış başarıya dönüştü.

   Ekonomideki sıkıntılar, kuvvetler ayrılığının zayıflaması, hukuki sorunlar ve bekleyen borç batağı bizi ciddi bir kemer sıkma gerçeğine doğru sürüklüyor.

   Zamlar bağıra bağıra geliyor. Ertelenen akaryakıt zamları, yeni cezalarla, yeni vergilerle uygulamaya sokulacak. Çok canımız yanacak çok!...

   “Ekonomik reformlar” konusunda acil ilerlemelerini ve halkın sırtındaki ekonomik kamburları azaltmalarını diliyorum.

   Hepimiz hak ettiğimizi yaşıyoruz. Ne ekersek onu biçiyoruz. Yeni dönemin aktörleri “Başkanlık      Sistemine” fazla sevinmesinler. Seçim zaferi sarhoşluğuna kimse kapılmasın… Halkı vergilerle ezmeden, ekonomiyi nasıl toparlayacaklarını düşünsünler. Borç barikatını kaldırsınlar…

   Çünkü önlerinde zorlu bir sınav var ve tüm sınav sorularını, seçimi kazanan çözecek!

   24 Haziran, demokrasiye inananlar için, hak ihlallerinin sona erdirilmesi, hukuk devletine, parlamenter sisteme dönüş, eğitimin gerici karanlıktan kurtarılması bakımından önemliydi…

   Kendi adıma özgürlük ve demokrasi seferime devam ediyorum!.. 

   Artık bende tatlı cadı gibi olmak, burnumu oynatıp okus-pokus yapmak istiyorum.

   Neden mi?

   Küresel vahşi kapitalizme ve emperyalizme karşı yoksulu, işsizi, genci, kadını, emekliyi işçiyi, köylüyü heyecan ve umut dolu yaşayacakları, kadın ve erkeğin eşit toplumsal mücadelesini sahipsiz bırakmadan ilerleyecek, Türkiye’ye taşıyacak, 81 milyonu kucaklayacak bir muhalefet istiyorum.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle