Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Uçan uçurtmalar

09 Ekim, 2020

İşte yine bir kadının çocuksu, yaratıcı, tasarımcı ve masalsı gücü ile beraberiz!..

Kadın ruhu ile işlenmiş, çocuklara adanmış uçurtmalarla, tasarımlarıyla, üretimleri ile Türkiye’nin ilk kadın uçurtmacısı Leyla Canbolat çocukla çocuk kalan güçlü kadınlardan biri!

Leyla Canbolat ile uçurtma dünyasını, atölye çalışmalarını,  çocuksu yaklaşımlarını, duygularını, gökyüzü hikâyelerini ve uçurtma masallarını konuştuk…

A.Tuncayengin: Leyla Canbolat girişimci ve Türkiye’nin ilk kadın uçurtmacısı… “Çocukların hayallerine dokunabilmek beni mutlu ediyor” diyor! Çocukların hayallerine dokunmaya nasıl başladınız?

Leyla Canbolat: Bu işe başlamadan önce, devlet ve özel sektörde çalıştım. Her zaman çocuklarla aramda bir bağ oldu. Bu kimi zaman bir tebessüm, kimi zaman bir göz kırpma, kimi zaman bir muhabbet şeklindeydi... Uçurtma bu hayallerin temeli oldu benim için.

A.Tuncayengin: Uçurtma serüveninizde nelerle karşılaştınız?

Leyla Canbolat: En çok karşılaştığım ifade gülümseme, her yaştan insanın orak ifadesiydi bu davranış. Atölye çalışmalarımızda ise, büyüklerin Atölyede Uçurtma Yapmayı çok sevip ben yapsam olur mu acaba yaklaşımıyla sık karşılarız....

A.Tuncayengin: Yaşadığı iflasa rağmen “yılmak bana göre değil” diyerek KOSGEB'den aldığınız krediyle şimdi Türkiye'nin ilk kadın uçurtmacısı oldunuz... Her şey nasıl gelişti?

Leyla Canbolat: Daha önce bir ticaret deneyimim oldu, ortak yaptığımız bir işti. Ortağımızın borcunu ödememesi sonucu aldığım bir yasam deneyimiydi bu tecrübe. Ondan çok ders aldım ve Uçurtma İmalatı ve Organizasyon hayatına başladım…

A.Tuncayengin: Uçurtma nedir?

Leyla Canbolat: Uçurtma, statik veya hareketli bir bağlantı noktasına bağlı kalan bir aygıttır. Yelkenine bağlanan iple gökyüzüne yükselen, her yaştan bireyin oyuncağıdır Uçurtma…

A.Tuncayengin: “Uçan Uçurtmalar” diyorsunuz, bu sözünüzle anlatmak istediğiniz nedir?

Leyla Canbolat: Bireyin eline aldığı uçurtmayı, kalitesine malzemesine, rüzgârın durumuna göre uçurabildiği uçurtmalardan bahsetmek istedim.

A.Tuncayengin: Uçurtma tarihi içinde değişik aşamalardan geçerek çocuklar ve yetişkinler için de üretilmiştir. Tarihsel süreç içinde çocuklar ne tür uçurtmalar yaptı ve uçurdu? Örnekler verir misiniz?

Leyla Canbolat: Tarihsel süreç içerisinde; Uçurtmanın Japonya'ya budist rahipler vasıtasıyla 7. yüzyılda ulaştığı söylenir. Rahipler uçurtmaları kötü ruhların yönlerini değiştirmek için ve o sene hasatın bereketini arttırmak için kullanırlardı. Avrupa'ya 13.yy sonlarına doğru Marco Polo tarafından taşınmıştır. Ayrıca 16. ve 17.yy larda Japonya ve Malezya'dan Avrupa'ya dönen gemicilerin de yanlarında uçurtma getirdiklerini bilinir. 18. ve 19. yüzyıllarda ise uçurtma bilimsel araştırmalarda kullanılan aletlerin arasında yer almaya başlamıştır.Benjamin Franklin, Alexander Wilson  uçurtmaları rüzgar ve hava akımları üzerindeki bilgilerini arttırmakta kullanmışlardır. Alexander Graham Bell ve Wright Kardeşler uçurtmalarla deneyler yapmış ve bu deneyler uçakların yapılmasında çok faydalı olmuştur. Türkiye'de en bilinen ve çocukların kullandığı Klasik Altıgen Uçurtmalar kullanılır genelde…

A.Tuncayengin: Uçurtmanın öğretici ve eğitici tarafları nedir, neler olmalıdır?

Leyla Canbolat: Çocuklar uçurtmayla sosyalleşir, ince ve kaba motor becerileri gelişir, özgüven kazanırlar. Tanışacakları bir gökyüzü vardır…

A.Tuncayengin: Çocukluğumuzun en büyük neşelerinden biri de annemiz ya da babamızla birlikte kendi uçurtmamızı yapmak oldu. Onun göklerde süzülmesini izleyerek, kendimizi özgür hissederdik... “Onur Uçurtma” firması çocuklar için neler yapıyor, nasıl yapıyor? Uçurtmalarınızın fikir sürecinden, üretime kadar olan süreç hikâyesinden kısaca bahseder misiniz?

Leyla Canbolat: Emek, tecrübe, tek tek kontrol edilen her ürün ve insan odaklı yürüyüşümüzdeki başarıyla şekillendi uçurtmalarımız. Vizyonumuz hep daha iyisini üretmektir… Başarıyı anlamlı çoğalmalara endeksleyen, doğayla barışık, eğitimin temel gereksinim olduğuna inanan anlayışların toplam bileşkesidir.

A.Tuncayengin: Uçurtmaları nasıl tasarlıyor ve imal ediyorsunuz ve günde kaç uçurtma imal ediyorsunuz?

Leyla Canbolat: Uçurtmaları müşterilerimizin talepleri doğrultusunda hazırlıyoruz. Bu uçurtmalar, Logo Baskılı, Hazır Model veya Çevre Dostu olan Geri Dönüşümlü Uçurtmalar şeklinde olabiliyor. Üretim sipariş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte günlük bin adet veya üzeri olabiliyorlar.

A.Tuncayengin: Uçurtma etkinliklerinizden bahseder misiniz?

Leyla Canbolat: Bizim en sevdiğimiz bölümdür Uçurtma Festivalleri. Alın teriyle ürettiğiniz her uçurtmanın gülümseyen yüzlerle buluşması, bizi amacına ulaştırır. Festivallerde “Uçurtma Atölyeleri” kurulur. Her yastan katılımcıyla uçurtmalar yapılır, profesyonel devasa Uçurtmalarla gösteriler yapılır.

A.Tuncayengin: Churchill "Uçurtmalar rüzgâr gücüyle değil, rüzgâra karşı koydukları için yükselirler" demiş… Uçurtma çocukların hangi yönlerinin gelişmesini sağlar.

Leyla Canbolat: Çocuğun sosyal ve bilişsel becerilerini geliştirip özgüven kazandırır. Hayal gücünü destekleyerek konsantrasyonunu artırır. Çocuğu gökyüzüyle tanıştırır. Beslenme, bakım, sevgi kadar gereklidir…

A.Tuncayengin: Uçurtma hangi duygularımızı tetikler?

Leyla Canbolat: Bence en keskin tetiklenen umut duygumuzdur. Maviye bakarsınız, mutluluk verir.

A.Tuncayengin: Uçurtmamızı uçururken nelere dikkat etmeliyiz? Uçurtma için bir güvenlik rehberi var mı?

Leyla Canbolat: Elektrik hatları veya trafik yakınında uçurmayın! Yağmurlu havalarda ve ağaçların olduğu alanda uçurtma uçurulmamalıdır. Uçurtmanız uzaklaşır ve elektrik hatlarına dolanırsa onu indirmeye çalışmayın! Uçurtmanız bir ağaçta veya yüksek irtifa noktasında dolaşmışsa, onu almaktan endişe etmeyin. Kayıp uçurtma, kırılan kemiklerden daha iyidir. Her zaman başka bir uçurtma yapabilirsin.

A.Tuncayengin: Uçurtmalarınızı tasarlarken nelerden ilham alıyorsunuz?

Leyla Canbolat: Şu anda ürettiğimiz uçurtmalar klasik altıgen ve elmas uçurtmalar. Çevre dostu uçurtmalarda çocuklardan ilham alırım...

A.Tuncayengin: Bazı oyuncaklar çocukların uzun zaman vazgeçemeyeceği bir oyuncak haline geliyor. Neden?

Leyla Canbolat: Atölyede çocuklar kendi uçurtmalarını kendilerini yaparlar... Ve onları yolcu ederken, gözlerinde o gurur ellerinde uçurtmaları vardır... Sevdiğiniz her şey vazgeçilmezdir.

A.Tuncayengin: Uçurtmalarınızı tasarlarken ve üretirken hangi yaş gurubunu hedef alıyorsunuz?

Leyla Canbolat: 6 yaşındaki bir çocuk içinde üretilir uçurtmalarımız, yetişkin bireyler içinde ürettiğimiz uçurtmalarımız vardır. Her yaşın oyuncağıdır uçurtma.

A.Tuncayengin: Aileler uçurtma seçerken nelere dikkat etmelidir?

Leyla Canbolat: Türkiye de imal edilen uçurtmalar kaliteli ve güvenlidir. Bütün meslektaşlarımız işini başarıyla yapmaktalar. Çin Uçurtmaları gibi satılan uçurtmalarda kalite ve malzeme kalitesine dikkat edilmesini öneririz.

A.Tuncayengin: Çocuk uçurtmasıyla arasındaki oyun dünyasını nasıl kurar?

Leyla Canbolat: Bir aidiyet duygusu hissediyorlar çocuklar, bu da o uçurtmaya anlam katıyor.

A.Tuncayengin: Uçurtma çocuklar için ne ifade eder?

Leyla Canbolat: Özgürlük ve heyecan...

A.Tuncayengin: Uçurtmaların çocuklara ve yetişkinlere kattığı değerler nelerdir?

Leyla Canbolat: En eski sokak oyunlarından biridir uçurtma. Uçurtma uçuran her yaştan birey gökyüzüyle tanışır... Bu kültürü yaşatır ve mutlu olur.

A.Tuncayengin: Uçurtma çocuk için risk olabilir mi? Neden?

Leyla Canbolat: Çocuk elbette ebeveyn veya gözetmeni eşliğinde uçurtma uçurması daha uygundur. Çünkü rüzgâr hızına karsı uçurtmayı kontrol etmekte zorlanabilir. Ağaçlara takılabilir veya araç trafiğinin olduğu alanlarda risk oluşturabilir.

A.Tuncayengin: Uçurtma tasarımcısı ve üreticisi olarak, uçurtma sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Leyla Canbolat: Uçurtma mevsimsel bir oyuncak olarak görüldüğü için ülkemizde üretici için meşakkatli bir sektör olsa da,  firmamız olarak üzerine düşeni severek yapmaktayız.

A.Tuncayengin: İçinde çocuk olmadan uçurtma olur mu?

Leyla Canbolat: Çocuk kahkahaları ve uçurtma esintisi benim için olmazsa olmazımdır…

****

Uçurtmalar evrenseldir. Uçurtma uçurmak, uçan uçurtmaları izlemek çoğumuz için zihin tazeleyici bir etkinliktir. Uçurtmanı uçursan da uçurmasan da uçurtmayı her gördüğünde mutlu olursun değil mi?

Uçurtmalar yediden yetmişe herkese hitap eder, dedeyle torun bulur malzemeleri yapar uçurtmalarını, okullarda öğretmenlerle, arkadaşlarla yaparız, bazen de kendimiz yapar uçururuz, değil mi? Uçan uçurtmalarımızla gökyüzünü keşfetmeye hazır mıyız?

Haydi o zaman  instagram fikir.cambazi sayfasındaki “Uçurtma Yapımı Atölyesine”  katılın, uçurtmanızı yapalım hayallerinizi ve hikayeleriniz gökyüzüne yazalım…



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı

Hasan Can Kaya arkadaşlarıyla futbol oynarken omzunun üzerine düştü. Omzunda kırık oluşan ünlü komedyen acil ameliyata alındı. Konuşanlar programıyla son yılların en popüler komedyeni ola...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR