Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

“GİRİŞİYORUM” Hikayemiz!

25 Aralık, 2021

Pandeminin ilk günleriydi, hepimiz evlerimize hapsolmuştuk. Çocukların ve gençlerin dünyası birden değişmişti. Okullar kapanmıştı. Yeni bir eğitim sürecine geçişle, uzaktan eğitim sistemine uyum sağlamaya çalışmak, sürekli aile ile aynı ortamda olmak, belirsizlik, korku, endişe vb. gibi birçok sorun yaşamaya başladırlar. İşte o süreçte ‘çocuklar ve gençler için ne yapabilirim’ diye düşünmeye başladım. ‘Çocukları, gençleri arayıp dertlerini sorayım’ dedim ve harekete geçtim. Çünkü Korona virüs eğitim ve yaşam sistemimizi değiştirmiş olsa da hayat hikâyelerimizi de oldukça çeşitlendirmişti…

“GENÇ RÖPORTAJLAR; Ne Var Ne Yok” sosyal girişim projemi oluşturdum. Çocuklara ve gençlere; “Haydi, gelin, deneyimlerimizi, bilgilerimizi, hayallerimizi ve yaratıcı fikirlerimizi paylaşalım, sohbetimize zamanın ruhunu katalım. Dertleşelim, söyleşelim” dedim. Instagram IGTV de çocuklar ve gençlerle canlı yayınlar yapmaya başladım. Türkiye’nin her yerinden çocuklar ve gençlerle korona virüs sürecini, dijital eğitim sistemini, öğrencilik hayatına yansıyan etkilerini, ailenle yaşadıklarını,  gelecek planlarını, hayallerini, fikirlerini ve hedeflerini konuştuk, topluma mesajlar verdik.

Röportajlara katılan her çocuğa kitap hediye ettim. Destekleyen, çocukları ve gençleri mutlu etmek isteyen, onlara kitap hediye eden dostlarım da oldu. Yaş grubuna göre kitapları hediye ettim. Çözüm ortağım Çalıkuşu Kitabevi kitapları adreslerine kargo ile gönderdi. Kitapların arasına teşekkür belgesi koyduk ve hediyeyi kim gönderdi ise onun adını yazdık. Kitap ulaşınca, fotoğraf ve video çekmesini istedim. Kitabı hediye edenlere geribildirim yapmak için görseli paylaştım.

Röportajlara katılan çocukların ve gençlerin istek ve talepleri doğrultusunda 19 Mayıs 2020 yılında Gençlik Konseyini kurdum. Konseye katılımları, aldıkları sorumluluklar ve yaptıkları sunumlarla birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek için adımıza ‘Biz Gençlik Konseyi’ dedik. Manifestomuzu belirledik, @bizgençlikkonseyi instagram sayfamızı oluşturduk ve proje üretmeye başladık. 

****

İzmir Eğitim Kooperatifi İZEK ortağı ve Denetim Kurulu üyesiyim. Kooperatif çatısı altında kurduğum BİZ GENÇLİK KONSEYİ, “GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması” başlıklı sosyal girişim projesi ile ilköğretim 6.Sınıf öğrencilerinin girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak, girişimci adayı olarak eğitmek, yaratıcılıklarını desteklemek ve girişimcilik kültürünü oluşturmak amacı ile kurguladık.

Dünyada teknolojinin bu kadar hızlandığı, her gün yeni bir girişimin kurulduğu ortamda, girişimcilik tekniklerinin bu yaşlardan başlaması gerektiğini düşünerek, projeyi bir ileri aşamaya taşıdık.

81 il de uygulanması planlanan proje birinci bölümünü sekiz farklı başlıktan oluşan girişimcilik eğitimlerinden oluşmaktadır. Öğrencilerin girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak ve girişimci adayı olarak yetişmeleri amaçladığımız projemizde, eğitim içerikli sekiz oturum uyguluyoruz. Projenin amacı, girişimcilik becerisini, çocuklarımıza erken yaşlarda kazandırıp, girişimcilik konusunda çocuklarda farkındalık oluşturmaktır.

GİRİŞİYORUM projemizin ikinci bölümünde yer alan yarışma temamızı “Evsel Atıkların Geri Dönüşümü” olarak belirledik. Öğrencilerin evsel atıkları değerlendirerek girişimcilik ekosistemi içinde fikirleriyle kendi üretimlerini tasarlamalarını hedefliyoruz. Çevrimiçi olarak verilen eğitimlerimiz, renkli kişiliklerin deneyimleri, Rüya Dede ve Pantomim sanatçısı İlker Kılıçer’in de katılımıyla öğrenciler için eğlenceli ve öğretici bir projeye dönüştürüldü.

Yarışma sonunda birinci, ikinci, üçüncü olan öğrencilere girişimci sermayesi olarak belirlenen para ödüllerinin çözüm ortağımız manibux harçlık kartlarına yüklenecek. Projeye katılan tüm öğrencilere katılım sertifikası, girişimcilik konulu kitabı ve içine on Türk lirası yüklenmiş olan manibux harçlık kartı hediye edilecektir…

“GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması” projemizin ilk uygulamasına 29 Eylül Perşembe günü TED Batman Kolejinde başladık. Pandemi kuşağı girişimcileri öğrenciler artık dert anlatmıyor, girişim teknikleri öğrenerek hayata daha sıkı hazırlanıyorlar.

Batman-İzmir Girişimcilik Köprüsü

Biz Gençlik Konseyimizin başlattığı proje ile İzmir ve Batman arasında bir girişimcilik köprüsünü kurduk. Girişimcilik eğitimi ile farkındalıklarını artıran öğrenciler, yarışma eğitiminin ardından Evsel Atıkların Geri Dönüşümü temalı yarışmaya hazırlanıyor.  Öğrencilere evsel atıkların geri dönüşümü konusunda bilinçlendirmek amacıyla, değerlendirilebilen atıkların ülke ekonomisine nasıl katkısı olacağı konusunda öğrencilerin düşünmesi sağlıyoruz.  Özellikle çevreye kontrolsüz bırakılan atıkların doğaya verdiği zararlara ilişkin bilgilendirme yapıyoruz.

Öğrenciler girişimcilik ekosistemi içinde kendi tasarımlarıyla üretimlerini gerçekleştirerek, yarışmaya girişimciliğin temel unsurlarından ticari değeri olan tasarımlarıyla hazırlandılar.  Yarışmacılardan evsel atıkları kullanmalarını, yaratıcı ve özgün olmak kuralına uymalarını, verilen soruları yanıtlayarak sunum videosu hazırlamalarını istedik.

Ödüller Batman’a Gönderildi

Yarışmacıların tasarımları, Kadriye Saydır, Erşan Altürk, Çağıl Söyler ve Aydan Tuncayengin’in jüri üyeliğinde değerlendirildi. Ödül törenimizi önce 29 Ekim günü zoom uygulaması üzerinden çevrimiçi gerçekleştirdik.  Daha sonra TED Batman Kolejine kargoyla gönderilen ödüller öğrencilere okullarında törenle verildi. Ödül töreni organizasyonu Biz Gençlik Konseyi Batman Temsilcisi öğretmenlerimiz Meltem Begiç ve Özlem Özaydın tarafından gerçekleştirildi.

Ödüller, TED Batman Koleji Okul Müdürü Müdürü Hasan Erdal, okul öncesi öğretmeni Elif Begiç, altıncı sınıf öğretmeni Kamuran Gök ve beden eğitimi öğretmeni Yusuf Çınar tarafından takdim edildi. Yarışmada birinci olan Bedirhan Doğan’a,  ikinci olan Mehmet Emin Kay’a ve üçüncülüğü paylaşan Asel Kılgi ve Eflal Demir’e ödüllerini verdik.

GİRİŞİYORUM Girişimcilik Eğitimi ve Yarışma projemiz, Biz Gençlik Konseyi yürütücülüğünde TED Batman Koleji’ndeki ikinci etap altıncı sınıf öğrencilerinin katılımıyla devam ediyor. Öğrencilere girişimcilik, kritik düşünme, problem çözme, iletişim, işbirliği, yaratıcılık, iş fikri, strateji, pazarlama, satış yapma içerikleri ve uygulama çalışmalarımızla girişimciliğe olan yönelişlerinin hızını arttıracağız.

Çocuklarımızın ve gençlerimizin; kendi kendine problem çözen, hayatı önceden görerek, olaylara farklı bakan, özgüven sahibi, eleştiren,  sorgulayan, bilinçli girişimciler olmalarını amaçlıyoruz.

 

 

 

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR