Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Parayla siyaset, halka saadet getirir mi?

25 Mart, 2023

   Hepimize "Parayla saadet olmaz" dediler, nedense saadeti hep para da aradık! Parayla saadet olmazsa, parayla siyaset olur mu? Para sahibi olmak saygınlık, hayranlık, seçkinlik kazanmaya yetiyor mu?

   Siyasi gücünü para ile elde edenler, sizce ülkesini, halkın çıkarlarını düşünen insanlar mı?

   Ülkemizde uzun süredir siyaset bir rant aracına dönüştürüldü. Siyaseten yetkin bir noktaya gelebilmek için para dökenler bugün de olduğu gibi her dönem mevcut. Ensesi kalın, kültürü benliği kişiliği küçük siyasetçilerle doldu.

   Bu dişlileri sürekli yağlayanlar hiç değişmedi. Çünkü değişim işlerine gelmedi... Birbirlerini beslediler. Hepsi çıkarları uğruna ülkenin de halkında geleceğini yaktılar.

   Yıllardır paranın gücünü kullanarak, siyaset yapanlar, hem ülkeyi hem siyaseti iğfal ediyor. Hangisi çıkıp da "bu devran sona ermeli" dedi? Hangisi çıkıp da “hazineden gelen seçim parasını almayalım, halkın ekonomisi, geçimi zaten dibe vurmuş bi de biz katkı vermeyelim" dedi?

   Hangisi halkı düşünüyor?

   İşte görün yine bir seçim ve yine bol keseden harcamalara devam… 2023 seçimleri için de dişliler iğfal yöntemleriyle çalışmaya başladı! Halk kendi yaşamına sahip çıkmaya karar vermediği sürece bu devran böyle devam edecek.

   Temiz siyaset yapmak için paraya ihtiyacımız olsa da halkın siyasal inisiyatifini iğfal etmeden yapmamız gerekiyor.

   Bakınız siyasi partiler 2023 milletvekili önce aday adaylığı için para borsalarını oluşturdular bile…

   Önce diyorum çünkü aday olmak için bas bas paraları diyecekleri anlaşma zamanı olan ikinci elemeler henüz gelmedi…

   Sadece Türkiye İşçi Partisi bir gıda kolisi, bir hijyen kolisi alıp deprem bölgesine gönderin' diyor. Biz milletvekili aday listemizi genel merkezde hazırlamayacağız diyor. Örgütlü mücadele diyor. İşyerinde sendikal mücadeleye katılmış mı, haksızlıklara karşı durmuş mu diye sorguluyor… Ne kadar insani ve halka hizmetten yana bir tutum değil mi?

   Kriterleri sadece bunlar... TİP siyasetinde halkı devreye sokarak açgözlü siyasetçileri hizaya getirir mi? Umarım!

   İşte size paranın saadet getirdiğine inanan siyasi partilerin aday adayı milletvekili başvurusu için istedikleri paraların listesi;

   CHP milletvekili aday adayı başvuru şartları

   Başvuru ücreti 30 bin lira olarak belirlendi. Başvuru için kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya üzeri engeli bulunanlar 15 bin lira ödeyecek. Başvurular için aday adaylarından ayrıca 3'er bin lira da dosya ücreti alınacak.

   AKP milletvekili aday adayı başvuru şartları

   Erkek aday adayları 20.000 TL, kadın ve 18-30 yaş arası genç (14.05.2005-14.05.1993 tarihleri arasında doğmuş olanlar) aday adaylarından 10.000 TL, engelli aday adaylarından 5.000 TL

   İYİ PARTİ milletvekili aday adayı başvuru şartları

   Erkek adaylar için 30.000 TL, kadın adaylar için 15.000 TL, 30 yaş altı genç adaylar 15.000 TL (15 Mayıs 1993 ve sonrasında doğmuş olan adaylar 30 yaş altı genç aday kabul ediliyor.)

   MHP milletvekili aday adayı başvuru şartları

   Başvuru ücretine adaylar 3 bin lira yatıracak. Yüzde 40 veya üstü engelli olanlardan ise aidat alınmayacak. Aday adayları, MHP Genel Merkezi seçim işleri kayıt kabul birimine şahsen ve belgelerin aslıyla müracaat edebilecek. Adaylar merkezi yoklama ile belirlenecek.

   SAADET PARTİSİ milletvekili aday adayı başvuru şartları

   Erkekler için 15 bin TL, kadın ve gençler için 10 bin TL, engelliler için 5 bin TL olarak belirlendi.

   HDP milletvekili aday adayı başvuru şartları

   Kadın ve erkek aday adayı başvurularından alınacak ücret 15.000 TL. Kadın, genç (18-25), engelli, KHK'lı ve deprem mağduru aday adaylarından ücret alınmayacakmış.

   TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ milletvekilliği aday adayı başvuru şartları

   Deprem bölgesine gönderilmek üzere en az bir koli hijyen malzemesi ve bir koli gıda malzemesi...

   Bağımsız milletvekili adayı olmak isterseniz Yüksek Seçim Kurulu’na 55 bin 598 TL yatıracaksınız...

   Cumhurbaşkanlığına aday olmak isterseniz, işte burada gözlerinizi kocaman açabilirsiniz “555 bin 980 TL!!” Korkunç rakamlar değil mi? Halkın Cumhurbaşkanı adayı olabilme hakkını da elinden almaktır… Parayı verenin düdüğü çaldığı gibi!

   Siyaset yapmak için para gücünü kullananlara hiç güvenmiyorum.

   Aday seçimlerde, ya kendi cebinden harcıyor, ya da bir destekçinin cebinden para harcıyor. Ya seçim sonrası? Harcadığı paranın ve sağladığı desteğin karşılığını çıkarmak için işte o zaman önceden yapılan planlar, antlaşmalar, verilen sözler devreye girecektir. Kimlerden para aldıysa onun politikalarına hizmet etmek durumunda kalıyor… Yıllardır kalmadılar mı? İş bulmaktan, ihale sağlamaya kadar siyaset sürekli işte bu kısır döngünün içinde yürüyor.

   Sözün özü; El parasıyla siyasi rejim inşa edilemez, o kadar!



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR