Yukarı
48

Yaşar Erdoğdu

Covid aşısına karşı olmanın zararları

15 Ekim, 2021

   Yaklaşık 1,5 yıldan beri Ülkemizi ve Dünyayı covid virüsü son derece olumsuz etkilemiştir.  Ülkemizde bu virüsten dolayı her gün yüzlerce insanımız telef olmaktadır.  Hepimizin beklentisi biran önce bu virüsün aşısının bulunması ve ölümlerin durdurulmasıydı. Nitekim bu aşılar bulunarak Dünyada ve Ülkemizde aşıdan dolayı salgın tedbir altına alındı.

    Bilim adamlarının ve sağlık bakanlığının açıklamalarına göre covid-19 virüsü sürekli değişim göstererek yeni virüsü yapısı olan Delta virüsü daha da hızlı yayılmakta her ülkede olduğu gibi ülkemizde de yine can kayıpları artmaktadır.  Ben bu yazıyı bir uzman olarak değil ama bir vatandaş olarak yazıyorum. Kendim ve etrafım da ( ailem ) sinovac ve durumlarına ve biontech aşılarını tamamlayarak bu virüsten olumsuz etkilenmediler.

    Sürekli olarak sağlık bakanlığının ve bilim kurulunun 3 ana unsuru vurgulaması ne yazık ki duyarsız ve sorumsuz insanlar tarafından yerine getirilmemektedir.  Bunları açıklayacak olursak mutlaka maske takmak,  hijyen kurallarına uymak ve aşı yaptırmaktır. Bu kurallar herkesin uyması gereken bir zarurettir. Bu kurallara uymayanlar hem kendileri için hem de başkaları için risk yaratmaktadır.  Doktorlarımızın her gün açıkladıkları önemli bir şey var.  Aşılarını tamamlayan hiçbir vatandaşımız yoğun bakıma düşmemekte virüse yakalansa bile ölüm riski olmamaktadır.

   Bütün bu açıklamalarımdan dolayı bence daha ağır yaptırımlar getirilmeli. Bu önemli bir gerekliliktir. Bunlar neler olabilir? Herkesin HES kodu olmalı, özel ve resmi yerlere gidişte bu durum sorgulanmalıdır. Maske mutlak şekilde herkesçe kullanılmalıdır. Herkes aşısını aşı var olduğu sürece olmalı. Olmayanlar için mutlak şekilde toplum sağlığını riske atmaktan para cezası ve hapis cezası getirilmelidir.

   Yukarıda belirttiğim tedbirler alınmadığı sürece aşı karşıtlığı gittikçe artmaktadır. Aşı yaptırmaya eğilimli olan insanlar bile aşı yaptırmaktan vazgeçirilmektedir.  Duyumlarıma göre devlet kurumlarında sürekli vatandaşla iç içe olan insanlar bile aşı yaptırmaktan imtina etmektedir.  Bu tür kişilerin derhal tespit edilerek aşı yaptırıncaya kadar görevine son verilmelidir. Yine aşı yaptırmayanların toplu taşıma vasıtalarına binmelerine izin verilmemelidir.  Eğer aşı olmayan kişiler öğretmenlerse derslere sokulmamalı ve cezai yaptırımlar uygulanmalıdır. Özel sektörde de bu tür uygulamaların dışında iş yerlerinin açılmasına izin verilmemeli ve yanlarında kesinlikle aşısız personel çalıştırılmamalıdır.  Aşısız vatandaşların pazarlara, avm’lere, devlet dairelerine ve toplu yapılan hiçbir organizasyonun içinde bulunmalarına izin verilmemelidir.

   Bütün bu anlattıklarım sadece bir vatandaş gözü ile ve sorumluluk bilinciyle tespit edilmiştir. Yukarıda belirttiğim tedbirler alındığında virüsün etkisini kaybedeceğine, ölüm sayılarının düşeceğine, sevdiğimiz insanların ölmelerine sebep olmayacağımızı hepimizin bilmesi ve bu duyarlılığı göstermesi gerekir.  Sayın devlet yetkileri bu tedbirleri aldığında vatandaştan çok büyük destek göreceği gibi aşı olmayan ve olmamayı başkalarında kötü örnek olan kişiler içinde caydırıcı olacaktır.

Yaşar Erdoğdu-Mali Müşavir



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR