Yukarı
5

Hasan Güneş

Farklı Kültür ve Öğrenciler

07 Mart, 2016

   Öğrenciler, okula getirdikleri kültürlerin bilinmesi gerekir. Genelde, gereği gibi dikkate alınmayan nokta, öğrencilerin okula sadece okul için fiziksel özellikler, yetenekler, tutum ve eğilimlerle gelmedikleridir. Okul için olumsuz sayılabilecek tutumlar, kişilik özellikleri, duygu ve coşkularla donanık olarak da gelebilirler.

   Farklı sosyalleşme ortamları, yine farklı tutum ve davranışlara sahip öğrencileri meydana getiriyor. Kuşkusuz okulun etkililiği için bu farklı tutum ve davranışlar içinde okulun amaçları doğrultusunda olmayanların ayıklanması gerekir.

   Ancak, öğretmen ne yapmalı? Öğretme-öğrenme sürecinde hangi rolleri oynayabilir?

   En başta, öğretmen okulun amaçlarına uygun olmayan tutum ve davranışları gidermek için olası bütün iletişim kanallarını kullanmalıdır. Gerektiğinde, okulun amaçlarıyla ilgisi olmayan tutum ve davranışları ifade etmesi için öğrenciye fırsat vermelidir.

   Sonra; okul neden okulun amaçları doğrultusundaki tutum ve davranışların önemli olduğu veya her şeyin üstünde olduğu ikna yoluyla kavratılmaya çalışılmalıdır.

   Öğretmen çift yönlü iletişimi ve çoklu tartışma ortamları yaratabilir. Yine, öğretmen rol model olabilir.

   Öğretmenin öğretme-öğrenme sürecinin önemi konusunda telkinlerde bulunabilir.

   Öğrenciler içinde oluşacak doğal grupların gücünden yararlanabilir. Öğretmen bu doğal grupların amaçlarını okulun amaçları doğrultusu için yönlendirebilir.

   Yine, öğretmen telkin ve tekrar ile okulun amaçlarının gerçekleştirilmesininkendisi ve toplum için önemi konusunda bilinçlendirme yoluna gidebilir.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle