Yukarı
5

Hasan Güneş

Eğitim Sistemimizin Bilimselliği Üzerine

12 Nisan, 2017

  Olayların ve nesnelerin oluşum, yapı ve gelişimindeki yasalıkları açıklamaya çalışan, olguları, mantıksal düşünceyi temel alan, tarihsel nitelikte bilgi düzeni olarak adlandırılan bilim, eğitim sistemimiz açısından tartışılması gereken noktalardan biridir.

   Öyle ki, yaklaşık  13 yıldır iktidarda olan AKP’nin dizayn ettiği eğitim sistemimiz(amaç, yapı, süreç ve insan) boyutları Türk eğitim sisteminin ilkelerinde vurgulanmasına rağmen bilimsellikten çok uzaktır.

   Okulların amaç boyutuna şekil veren müfredat proğramı neolibral bir kimliğe bürünerek bilimsellikten uzaklaştırıldı. Fen ve teknoloji dersleri dahi bilmsellikten uzaklaştırıldı.

     Diğer taraftan, eğitim sistemimizin yapı boyutuna ilişkin çok husus bulunuyor. Öyle ki okul müdürlerinin atanmasında liyakat değil AKP’ye yakınlık aranmaktadır. Yine AKP’ye yakınlığı  ile atanan okul yöneticileri öğretmenler arasında ayrımcılığa gidebilmektedir.

    Eğitimde süreç boyutuna gelince en sancılı boyutlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Onlarca, öğretim yöntemi varken sınıflarda kullanılan  hemen hemen 2’yi geçmemektedir. Yine kalabalık sınıflar ve öğretim araç ve gereç eksikliği önemli sorunlar arasındadır.

     Diğer taraftan, öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmakta ve güvencesizleştirilmektedir.   



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR