Yukarı
5

Hasan Güneş

İnsan Yetiştirme Düzenimiz Ve Öz Saygı

06 Eylül, 2017

   İnsan yetiştirme düzenimiz, toplumun baskın değer yargılarını oluşturan doğrultusunda yapılmakta, bu da kişinin öz saygının gelişmesini engellemektedir. Genellikle görünen o ki başka insanlar kötü muamele, onları aşağılama hüküm süren davranışlardır.

   Kuşkusuz, böyle bir durumun psikolojik açıklaması bulunmaktadır. Bazı bireyler, yaşadığı değersizlik duygularını ödünlemek için başkalarını küçük düşürücü davranışlarda bulunabiliyorlar. Başka bir ifadeyle, böyle bir tutum ve davranışta bulunan kişinin öz saygı düzeyinin  düşük olduğunu söyleyebiliriz.

   O zaman hümanist değerlerle ilgisi olmayan bu tutumlara sahip olunmaması için eğitim kurumuna ne gibi sorumluluklar düşmektedir?

   Tabii ki ilk akla gelen aile içi eğitimdir. Aile içi eğitim ne gibi özelliklere sahip olsun ki çocuğun öz saygı düzeyi artabilsin:

   1- Çocuklara sorumluluk verilmelidir.

   2- Çocukların bedensel, ruhsal gereksinmeleri karşılanmalıdır.

   3- Çocuklar ile anne- baba arasında çift yönlü iletişim kurulmalıdır.

   4- Çocuklar aile çevresini güvenli bir yer olarak algılamalıdır.

    Aile ile birlikte çocukların öz saygı gereksinmesinin arttırılmasında okullar başlı başına bir rol oynamaktadır. Öğrenciye sınıfta belli roller verilmelidir. Yine öğrencilerin başarıları ödüllendirilmelidir.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı

Hasan Can Kaya arkadaşlarıyla futbol oynarken omzunun üzerine düştü. Omzunda kırık oluşan ünlü komedyen acil ameliyata alındı. Konuşanlar programıyla son yılların en popüler komedyeni ola...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR