Yukarı
5

Hasan Güneş

Etnosantrizm Ve Eğitim

10 Eylül, 2017

   Etnosantrizm, bir kişinin diğerlerini kendi etnik grubunu veya kültürünü merkeze alarak değerlendirme tutumu şeklinde tanımlanabilir. Pek çok ön yargı ve stereotipin kaynağını oluşturan bu değerlendirme, genellikle, diğerlerinin olumsuz tarzda nitelendirilmesiyle sonuçlanmaktadır.

   Etnosantrizm, öğretmenleri ve öğrencileri nasıl etkilemektedir? Örgüt olarak okul nasıl etkilenmektedir? Okulun etkililiği bakımından; bu soruların yanıtlanması gerekmektedir.

   Kuşkusuz, bazı öğretmenler referans aldıkları grubun veya kendi kültürlerinden dolayı diğer arkadaşlarına karşı kültürel ben merkezci bir tutum içine gidebilmektedirler. Bu durumda bu öğretmenlerin sosyalleştiği ortamın önemi ve yeri tartışılamaz. Öğretmenlerin bu tutumu örgüt içi kararların ve tutumların etkisizleşmesine neden olabilmektedir.

   Diğer taraftan okul müdürleri bazı öğretmenlere etnosantrik bir tutum içine gidebilir. Böyle bir yaklaşım öğretmenlerin morali, iş doyum düzeyinin düşmesine neden olabilir. Ancak, okul müdürü örgütün amaçlarının gerçekleştirilme düzeyinden sorumlu olduğundan ben merkezcilikten vaz geçmesi gerekmektedir.

   En olumsuz durum, bazı öğretmenlerin bazı öğrencilere karşı  ben merkezci tutum ve davranışı sergilemeleridir. Bu durum da öğrencilerin akademik başarısı ve duyuşsal alanını olumsuz etkilemektedir.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR