Yukarı
5

Hasan Güneş

Ansal çatışma ve öğretim üyeleri

23 Nisan, 2018

   Ansal çatışma; bir bölümü öbür bölümü yasaklayan değerler arasında bocalama geçiren ve sonunda bunlardan birini seçmek zorunluluğunda bulunan bireyin  içine düştüğü psikolojik durumdur.

   Kuşkusuz, böyle bir olgunun ilköğretim ve ortaöğretimle ilgisi bulunduğu gibi üniversite üyelerini bağlayıcı unsurlar da bulunmaktadır.

   Özellikle, sosyal bilimler alanında görev yapan öğretim üyeleri ansal çatışma yaşadığı aşikardır. Elbette, böyle bir durumun belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Bu nitelikte öğretim üyeleri arasında baş gösteren ansal çatışmanın nedeni büyük ölçüde öğretim üyeleri arasında  ansal çatışmanın nedeni sosyalleşme farklılığıdır.

   Öyle ki olumsuz sosyalleşmeden dolayı ; öğretim üyeleri  üniversite ve dolayısıyla derslerin amaçları doğrultusunda olmayan kararlar verip öğretme-öğrenme sürecini etkisiz kılabilmektedir.

   Kuşkusuz, böyle bir durumun üniversitelerimizin amaçları ile ilgisi bulunmamaktadır. En başta üniversitelerimiz etkili olacaksa öğretim üyelerinin akademik değerleri, üniversitelerin evrensel amaçları doğrultusunda olmak zorundadır.

   Yine, öğretim üyelerinin ansal çatışma içerisine girmelerinde etkili olan öğelerden biri de akademik çevrelerin referans aldığı çevrelerin  etkisi altına girmeleri gösterilebilir.

   Ansal çatışmanın nedeni ne olursa olsun, üniversitenin evrensel amaçlarının gerçekleştirilmesine ket vurduğu için öğretim üyelerinin bilim etiği çerçevesinde düşünmeleri ve sorumluluklarını yerine getirmeleri önem taşımaktadır. 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR