Yukarı
7

Av. Anıl Selek

Nobel Gururu

08 Ekim, 2015

   Orhan Pamuk 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Nobel Ödülü kazanan ilk Türk olarak tarihe geçtiğinde ne yalan söyleyeyim çok da gurur duyamamıştım. Bunun sebebi ne Orhan Pamuk’un bu ödülü hak etmeyişiydi ne de hadiseyi milli bir mesele olarak görmeyişimdi. Tam tersi son derece önemli bir milli meseledir. Ancak kim ne derse desin Nobel edebiyat ödülü maalesef birçok dönem siyaset malzemesi olmaktan öteye gidememiştir.

   Ancak bugün bir başka Nobel ödülü beni gerçekten sevindirdi ve gururlandırdı.  İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilen Nobel ödülleri açıklandığında Kimya Ödülü'ne layık görülen üç kişi arasında Türk bilim adamı Prof. Aziz Sancar da vardı.

   Aziz Sancar, Mardin'in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri oldu.

   Prof. Dr. Aziz Sancar ve diğer ödül sahipleri Lindahl ve Modrich; hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde bu ödülü kazandı.

   Sancar daha önce de kanser tedavisinde sirkadiyen saat kullanımıyla ödüller almıştı. Kanser oluşumunda ve tedavisinde önemli bir unsur olan DNA onarımı üzerinde yıllardır çalışan Sancar dalında Dünya’nın önemli isimleri arasında yer alıyor. 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınlayan Sancar eşiyle birlikte ABD'de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türkiye-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı'nı kurmuştur. Vakfın ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde "Carolina Türk Evi" isimli bir öğrenci misafirhanesi de bulunmaktadır.

   Her ne kadar eşinin ve işinin Amerika’da olmasından dolayı Amerikan vatandaşı olan ve isminin açıklanmasının ardından maalesef meyve veren ağacın taşlanması gibi vatandaşlık konusu tartışmaya açılan Sancar hoca her fırsatta Türk olmakla gurur duymuş ve ödül için de “Bana çok güzel öğretim veren kendi memleketimdir. Bana olağanüstü tıp eğitimi verdi ve o buradaki başarımının kaynağı oldu” diyecek kadar ülkesine aşık bir bilim insanıdır.

   Bana göre ülkemiz için yılın olayı olan bu gururu bizlere yaşatan Prof. Dr. Aziz Sancar’a bırakın hak ettiği değeri futbolcu ve şarkıcılara verdiğimiz kadar değer verebilecek miyiz?



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR