Yukarı
7

Av. Anıl Selek

Sırt Çantalı Maradona

21 Ekim, 2016

   İlk kez 1999 yılında televole programı içinde “Acun Ilıcalı ile maraba” isimli kısa şovda gördük O’nu. Ancak asıl yıldızı 2002 yılında yayına giren“Acun Firarda” ‘yla parladı. Kameraman arkadaşıyla o ülke senin bu ülke benim gezerken gittiği yerdeki gece hayatından kesitler, her gördüğü güzel kadını yakın takibe alması, bol bikinili ve degajeli görüntüler ve röportajlarla hafızalara kazındı. Evet programdın isminden de anlaşılacağı üzere Acun Ilıcalı’dan bahsediyorum.

   Allah ona “yürü ya” değil “dörtnala koştur ya kulum” falan demiş olmalı ki ülkenin en büyük sıçramalarından birini yaparak 10 yıl içinde medya patronu oluverdi. Çok önemli bir konumdaki manevi “abisinin” (!) sayesinde ve gizli ortaklığında büyüdüğü söylense de konumuz Acun’un nasıl bu kadar zengin olduğu değil, en azından bu yazıda! 

   2013 yılında MNG gruptan satın aldığı TV 8’in formatını tamamen değiştirdi, Haber Aktif programı hatta Ana Haber bile yayından kaldırıldı ve tüm haber çalışanları işten çıkartıldı. TV 8 Acun’la birlikte sadece ve sadece eğlence  kanalı haline geldi. Zaten ne gerek vardı ki insanların haber izlemesine? Halkın daha fazla oyalanıp, ekran karşısında kitlenmesi birileri için daha önemliydi muhakkak.

   Geçtiğimiz günlerde bu kanalda  yayınlanan “Aramızda Kalmasın” isimli programda konu Sabahattin Ali’nin “Kürk Mantolu Kadın” isimli kitabının sinemaya uyarlanmasına geldi. Programın sunucularından Funda Özkalyoncuoğlu kitabı okuduğunu söyleyip ABD’li şarkıcı Madonna’yı kast ederek “burada Madonna’nın hayatı da enteresan olabilir, aşkları, ilişkileri..” şeklinde yorum yapınca diğer sunucu tarafından “kitabın 1943 yılında yazıldığı” uyarısı geldi. Ancak durumu kavrayamayan Özkalyoncuoğlu ve konuğu şaşırarak “1943 mü aa Madonna var mıydı o tarihte?”  cümlesini ağızlarından çıkarıverdi.

   Sabahattin Ali’nin “Kuyucaklı Yusuf” kitabını bir çırpıda okumuştum, yine kendisinin Sinop cezaevinde yattığı yıllarda kaleme aldığı “Hapishane Şarkısı V” ya da bilinen adıyla “Aldırma Gönül”’ü iyi bilir Edip Akbayram’ın sesinden de çok severdim ancak “Kürk Mantolu Madonna” kitabını bilmekle birlikte okuma fırsatı bulamamıştım. Ancak hayatımın hiçbir döneminde okumadığım bir kitabı “okudum” demedim, bilmediğim bir konu hakkında da “fikir beyan etmedim”. Birçoklarınca ayıplanan uzun yıllardır program yapan Funda Özkalyoncuoğlu’nun kitabı okumaması değil okuduğu yalanını söylemesi  ve bunun traji-komik bir şekilde ortaya çıkmasıdır. Maalesef birileri tarafından halkımızın da olması beklenen kıvam tam da Funda Özkalyoncuoğlu kıvamıdır.

   Okumayan, araştırmayan, bilgi sahibi olmadan fikir üreten daha da kötüsü cehaletine rağmen ahkam kesen insan kıvamı bazılarının istediği insan profilidir. Bu kıvamdaki insanlar kendine ne sunulursa sorgulamadan ona inanırlar, hem de körü körüne.

   Acun ve onun gibi bilgi yerine laylaylomu tercih edenlerin bu tavrı sebebiyle yetersiz ve bilgisiz kişiler toplum önüne çıkıyor ve topluma maalesef kötü örnek (!) oluyorlar. Okumaktan çok izlemeye şartlanan halk çoğunluğu da ufkunu açacağına bu örneklerle daha da köhneleşiyor.

   Ofisimde söz konusu yayını internet sitesinden bir kez daha izlerken içeriye giren bir borçlu yarım yamalak duyduğu sözleri kendi kafasında toparlayıp dudaklarından kustu “Selahattin Ali’nin sırt çantalı Maradonası mı?” Kitabı mı çıkmış Maradona’nın? Ne severim ben onu…”. Hoppala buyurun buradan yakın. Bir anda çocukluğuma, ilkokul sıralarına dönüverdim. Hani kulaktan kulağa oynardık da ilk ağızdan çıkan “hacılar hacca gitti” cümlesi son ağızdan “karıncalar maçta bittii”’ye dönerdi ya aynen o şaşkınlıktaydım.

   İnsanların bilgisizliğine mi kızayım? İstenen kıvama koşar adım giderken toplum olarak geldiğimiz düzeysizliğe mi şaşırayım? Bilemedim. 

   Anlaşılan o ki popüler kültür denilen bir kaşık balla, çokça da masalla uyutulmaya devam ediyoruz. Özkalyoncuoğlu gibi kılavuzlarımız olduğu sürece başımız Madonna’dan da Maradona’dan da kurtulmaz… 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Barış Arduç o soruya verdiği yanıtla olay oldu

Oyuncu Barış Arduç bir muhabirin "Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur" sorusuna verdiği yanıtla hayranlarını mest etti. 'Deliha' filminin setinde tanışan Barış Arduç il...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR