
Davut'u temizlemek: 5 metrelik başyapıta 5 saatte hassas dokunuşlar
Rönesans dahisi Michelangelo’nun 1501-1504 yılları arasında yaptığı Davut (David) heykeli, gelecek nesillere de bugünkü formunda kalabilmesi için meşakkatli bir prosedürle temizleniyor.
Rönesans dahisi Michelangelo’nun 1501-1504 yılları arasında yaptığı Davut (David) heykeli, gelecek nesillere de bugünkü formunda kalabilmesi için meşakkatli bir prosedürle temizleniyor.
İtalya'nın Floransa kentinde, heykel için özel olarak inşa edilen Galleria dell’Accademia’da sergilenen Davut'u 4 yıldır eski taşlar uzmanı restoratör Eleonora Pucci özenle temizliyor. Her iki ayda bir, 5,17 metrelik heykelin boyutlarına uygun özel bir iskeleye çıkan Pucci, yaklaşık 5 saat boyunca Davut'un her noktasının tozunu alıyor.
Pucci önce heykelin kare kare fotoğraflarını çekiyor, ardından da hafif sentetikten fırçalar ile sırtına astığı ve müze yetkililerinin de "Hayalet Avcıları" benzetmesi yaptığı özel bir elektrikli süpürgeyle David’in tozunu alıyor.
5,5 tonluk heykel, heybetli görünüşüyle tezat bir hassasiyete sahip.
Davut 150 yıl öncesine kadar Floransa'da Piazza della Signoria meydanında sergilenirken kontrolsüz çevre koşullarına maruz kaldığı için, ve zaten biraz ‘kırılgan’ bir mermerden yapıldığı için özel ehemmiyet istiyor. Bugünse kendisi için yapılan binada, sıcaklıktan nem ayarına, üzerindeki kubbeden sızan ışıktan aydınlatmada kullanılan led lambaların çevreye etkisine kadar mümkün olan her unsur kontrol altında tutuluyor.
Çoğu Davut'u görmek, ve birlikte selfie çekmek için, her gün müzeye giden 5-10 bin arası ziyaretçinin taşıdığı toz zerrecikleri, kıyafetlerden kopan parçacıklar ve örümcekler gibi kontrolü güç faktörler Pucci’nin hafif dokunuşlarıyla heykelden uzaklaştırılıyor. Pucci, örümceklerin özellikle Davut'un kıvırcık saçları arasına ağ örmeyi sevdiğini anlatıyor.
"Bazen onunla konuşuyorum"
Bir grup gazeteciye Davut'un tozunu alma merasimini izleme izni veren müzede görüştüğümüz Pucci, heykelle artık duygusal bir bağ da kurmuş. Heykele dokunabilen sayılı insanlardan olan restoratör, iki ayda bir 5 saat kadar baş başa kaldığı Davut'la yakınlığını "Onunla konuşuyorum" diye özetliyor.
Bu işe ilk başladığında aşırı derecede duygulandığını ve bu hissin zamanla azalmadığını, "Her seferinde aynı şekilde duygulanıyorum. Hem böyle bir başyapıta bu kadar yaklaşabilmek hem de onu gelecek nesiller için de korumaya katkı sağladığım hissi çok heyecan verici" diye anlatıyor.
Galleria dell’Accademia Müze Müdürü Cecilie Hollberg de Davut'un müzenin başyapıtı olmasının yanı sıra ‘pazarlama ve iletişim başkanı’ gibi işlev de gördüğünü, kalabalıkları buraya çektiğini vurguluyor. Heykelin hem tarihi ve sanatsal önemi hem de bu işlevi nedeniyle "Rönesans’ın bu mükemmel heykeli için son teknolojiden faydalanıyoruz" diyor.
"Davut'un haysiyetini korumalıyız"
Davut'un rengarenk minyatür replikalarından, mahrem bölgelerinin yer aldığı iç çamaşırlarına kadar türlü çeşitli hatıra eşyası başta Floransa olmak üzere İtalya’nın her yerinde hediyelik eşya olarak satılıyor. Ancak müzenin şikayetleri sonucu açılan bir davada Floransa mahkemesi geçen hafta, Davut'un görüntüsünün ticari amaçlı olarak kötüye kullanılamayacağına hükmetti.
Müze Müdürü Hollberg, bu karardan memnun. "Müzeye gelenler elbette fotoğraf çekebilir. Akademik, bilimsel kitaplar yazanlara izin veriyoruz. Ama kar amacıyla Davut'un görüntüsünün, belli bölgelerinin külotlara, çantalara basılıp satılması izne tabii olmalı ve onay verilirse telif hakkı ödenmeli" diyor. Hollberg, "Burada söz konusu olan sadece heykeli maddi olarak korumak değil aynı zamanda haysiyetini de korumak. Michelangelo’nun heykeli alçaltılamaz, silahların, külotların, et ürünlerinin reklamı için kullanılamaz" diye ekliyor.
ABD’li bir silah üreticisi 2014’te yeni bir tüfeğinin reklamı için Davut heykelinin eline montajla silah ekleyince İtalya’da büyük tepki çekmişti.
Ancak Floransa sokaklarında ufak bir tur atınca, iç çamaşırından buzdolabı mıknatısı ve içki şişelerine kadar çeşitli hediyelik eşyada kullanılan Davut görüntüsünü korumaya alma imkanı şüphe yaratıyor.
Bunun mümkün olup olmadığını sorduğumuz Hollberg, "Bir yerden başlamak gerekiyor. Ben yıllardır bu görüntü korunması meselesi için mücadele ediyorum ve önemli kazanımlar elde ettik, bu kararlar İtalya’da tüm kültür varlıkları için örnek teşkil edebilir" diye yanıt veriyor ve ekliyor:
"Bu heykelin çok büyük dini, siyasi kültürel önemi var. Floransa’nın bağımsızlığını ifade ediyordu. Aynı zamanda küçük bir çoban olan Davut’un, halkını baskı altına almak isteyen dev Golyat’la (Goliath, Calut) savaşını da ifade ediyor".
Cumhuriyet
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Piyanonun sihirbazları
23. Uluslararası Antalya Piyano Festivali şehir etkinlikleriyle devam ediyor. Festivalin İtalya’dan gelen “Il Grande Piano” ikilisi bugün Saat Kulesi’nde, yarın ise saat 13.00 ve 15.00’te...
''Mahkumlar'' tiyatroseverler ile buluştu
Troia Çiçekleri Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelenen, Hasan Sami Er'in yazıp yönettiği müzikli oyun, 7 Aralık 2023 Perşembe günü Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezinde sahnelendi. Kent...
Özer Kaysavuk Aşıp Geldi Şimdi Türkü Söyleme vakti
1 Aralık Cuma günü tüm digital platformlarda yayınlanmaya başlayan şarkı şimdiden dillerden dile dolaşmaya aday. Gündelik hayatın stresinden uzak, yaşamaya, umuda ve inadına aşka çağıran ...
7. İzmir Mizah Festivali 11 Aralık’ta başlıyor
7. İzmir Uluslararası Mizah Festivali, 11 Aralık Pazartesi akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki açılış töreni ile başlıyor. Festival süresince paneller, söyleşiler, sergiler, tiy...
Ressam Gökçe Erhan'ın mahkemeye taşıdığı kültür balıkçılığı projesine yargı 'dur' dedi
Trabzon Şehir Plancıları Odası, bölge halkı ve Gökçe Erhan tarafından tesisinin yapımının iptali istemi ile İdare Mahkemesinde dava açılmıştı. DHA'nın haberine göre 2 yıl süren davada; pr...
Efsanevi rock grubu The Moody Blues'un solisti Denny Laine hayatını kaybetti
Efsanevi rock grupları Wings ve The Moody Blues'un kurucu ortağı ve The Moody Blues'un ilk solisti Denny Laine, 79 yaşında hayatını kaybetti. "Melancholy Man" ve " Nights in White Satin" ...
100. Yıl Kitap Kulübü için kayıtlar başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet’in yüzüncü yılı kutlamaları kapsamında kurulan “100. Yıl Kitap Kulübü” için kayıtlar başladı. 7 yaş üzeri okurların katılımına açık olaca...
Behzat Ç. ekibi yeni sezon öncesi bir araya geldi
"Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi"nin ikinci sezonu için oyuncular ve yapım ekibi bir araya geldi. BluTv yapımı, Hepsiburada Premium katkılarıyla yayınlanan "Çekiç ve Gül: Bir Behzat ...
GTA VI'dan ilk fragman geldi!
Rockstar Games, merakla beklenen GTA VI'nın fragmanını yayınladı. Rockstar Games, merakla beklenen Grand Theft Auto 6’nın (GTA 6) ilk fragmanını yayınladı. 12 yıllık aranın ardından oyuns...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
İlhan Şeşen'den hayranlarını üzen haber: Kanserle savaşıyor
GRUP Gündoğarken’in usta sesi, yorumcu ve oyuncu İlhan Şeşen’den üzücü haber geldi. Usta müzisyenin akciğer kanserine yakalandığı ortaya çıktı. Bodrum’da yaşayan sanatçı bir süredir İstan...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Ramsay Hunt sendromu nedir, belirtileri neler?
Ramsay Hunt Sendromu (RHS), suçiçeği ve zonaya neden olan varicella zoster virüsünün (VZV) neden olduğu bir hastalık. Ramsay Hunt Sendromu, genellikle yüzün bir tarafında felç veya güçsüzlük, kulak ağrısı ve kulak kepçesi ve dış kulak yolunda döküntüye neden olur. Ramsay Hunt Sendromunun tedavisi, antiviral ilaçlar ve kortikosteroidler ile yapılır. RHS'nin çoğu vakada tedavi ile tamamen iyileşir ancak bazı durumlarda, yüz felci kalıcı olabilir.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.