
Erdoğan'dan yeni anayasa açıklaması: Kapıları çalacağız, nazlanmaya gerek yok
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yeni Anayasa için kapıları çalacağız, nazlanmaya gerek yok" açıklamasında bulundu.
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğan'ın gündeme ilişkin değerlendirmeleri şu şekilde oldu:
ABD'den ülkemize F-16 satışı ve modernizasyonunun önündeki en büyük engellerden biri ABD’li Senatör Bob Menendez, hakkında hazırlanan yolsuzluk iddianamesinden sonra geçici olarak görevini bırakmak zorunda kaldı. Beyaz Saray'dan gerek F-16 satışının Senato’ya sunulması, gerekse modernizasyonun onaylanmasıyla ilgili bir hareket bekliyor musunuz?
Bizim, F-16’larla ilgili bu konuda en önemli sıkıntılarımızdan biri de ABD’li senatör Bob Menendez’in ülkemiz aleyhine faaliyetleriydi. Dolayısıyla, Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan şu anda bu süreci yakından takip edecek. Zaten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan üç-dört gün önce Amerika'da görüştüler. Bu görüşmeler hala devam ediyor. Ama şimdi bu durumu fırsata dönüştürüp kendisiyle tekrar görüşmekte fayda var. Bu sayede F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız da olabilir. Sadece F-16 değil, diğer bütün konularda Menendez ve onun zihniyetindekiler bize karşı engelleyici faaliyet yürütüyor. Menendez’in devreden çıkması bize avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece Menendez’e bağlı bir konu değil. Yönetilmesi gereken alanları Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan yürütecek. Bu konuda ABD’den artık net bir yanıt bekliyoruz. Temenni ediyoruz ki beklediğimiz olumlu neticeyi fazla uzamadan alırız. Bu konu dahi bizlere savunma sanayii noktasında kendi kendine yeten bir ülke olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Daha önce İHA-SİHA noktasında da aynı durumdaydık. O zamanlar Predatör meselesi vardı. İhtiyacımız olduğu halde müttefikimizden alamamıştık. Ne yaptık, kendi İHA’larımızı ürettik. Durmadık SİHA yaptık, TİHA yaptık, Kızılelma yaptık, Hürkuş yaptık, Atak yaptık… Şimdi de F-16’lara ihtiyacımız var fakat bir yandan da yeni nesil savaş uçağımız Kaan’ı üretmek için çalışıyoruz.
ABD ziyaretlerinizde İsrail’le enerji sondaj çalışması başlatılacağını söylemiştiniz. Hatta sadece Türkiye değil, Türkiye’den Avrupa’ya da enerji aktarımının yapılacağını söylemiştiniz. Bu çalışma tam olarak Akdeniz’de nerede gerçekleşecek ve çalışmaya ilişkin bir takvim var mı? Bir de Netanyahu’nun bir ziyareti söz konusu onun tarihi belli oldu mu?
Ziyaret tarihi ile ilgili Dışişleri Bakanlığımızın çalışmaları devam ediyor. Zannediyorum Ekim-Kasım gibi Netanyahu’nun hastalık nedeniyle gerçekleştiremediği ve ertelenen Türkiye ziyareti yapılır. En uygun zamanda bu ziyaretin olması için görüşme trafiği devam ediyor. Biliyorsunuz bu işlerin sekreteryası Türkiye ve İsrail Dışişleri Bakanlarına ait. Ondan sonra da biz iade-i ziyaretimizi yapacağız. Türkiye ve İsrail olarak birçok alanda iş birliği yapıyoruz. Yeni iş birliği alanlarının varlığı da bir gerçek. Özellikle Avrupa, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası oluşan konjonktürün de etkisi ile sürdürülebilir enerji kaynağı arayışında. İsrail’in kaynaklarının Avrupa’ya taşınması konusunda arayışta olduğu da herkesin malumu. En akılcı rota ise Türkiye üzerinden bu kaynakların Avrupa’ya ulaştırılması. Bunu son görüşmemizde de ele aldık, çalışmalara başladık. Diğer taraftan sondaj çalışmaları noktasında da iş birliği fırsatları bulunuyor. Bununla ilgili teknik çalışmaların yapılması talimatlarını ilgili arkadaşlarımıza verdik. En kısa sürede gerek Türkiye’de gerek İsrail’de yapacağımız görüşmelerde rota, takvim ve sondaj alanları gibi ayrıntıları da netleştiririz.
Orta Vadeli Program’da enflasyonla mücadele ana hedeflerden biri. Enflasyonla ilgili olumlu gelişmelerin önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Peki enflasyonla mücadelede önümüzdeki süreçte neler yapılacak? Fahiş fiyatlarla mücadele için nasıl adım atılması planlanıyor?
Değerli arkadaşlar, enflasyonla mücadelede şu an itibariyle arkadaşlarımızın yoğun bir takvimi var. Enflasyonun dizginlenmesi ve kalıcı olarak tek haneye inmesi amacıyla açıkladığımız Orta Vadeli Program bu yoldaki kilometre taşlarımızı oluşturuyor. Fiyat istikrarının sağlanması için parasal sıkılaşma ve kredi sıkılaşması tedbirleri ekonomi yönetimimizce hayata geçiriliyor. Bu adımlar kaynaklarımızın üretken alanlara yönlendirilmesi ve bu sayede yüksek, sürdürülebilir ve dengeli büyümenin sağlanması amacını taşıyor. Maliye politikaları ile da bu amaçlar destekleniyor. Üretimi ve yatırımı teşvik ederek de enflasyonla mücadelemize güç aktaracağız. Bu süreçte vatandaşımızı enflasyona ezdirmemek için aldığımız tedbirler ve attığımız adımlar devam edecek.
Sayın Cumhurbaşkanı 1 Ekim'de Meclis açılıyor. Gündem çok yoğun tabii ki. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteriyle de görüştünüz. Pek çok görüşme yaptınız New York'ta. İsveç konusunda da pek çok sanıyorum ifade duydunuz. Acaba Ekim takvimi içinde Meclis’e İsveç var mı yoksa daha sonraki bir tarihe mi kalır?
Meclis’in bir yapısı var, başkanı var… Amerika’nın biliyorsunuz parlamentosu var, bizim de bir parlamentomuz var. Parlamentomuzun içerisinde de bir yapı var. Cumhur İttifakı olarak bizim de bir yapımız var. Cumhur İttifakı olarak aramızda tabii ki görüşmelerimizi yapacağız. Ona göre de parlamentoya müracaatımızı da bu arada yapıp, parlamentomuz nasıl bir takvim belirlerse, onu da orada takip edeceğiz. Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan, Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la da bazı görüşmeler yaptılar. Temenni ederim ki onlar da verdikleri söze sadık kalırlarsa bizim parlamentomuz da verilen söze sadık kalacaktır. Adımını da buna göre atacaktır.
Acaba onların verdikleri söz F-16 konusu mu? İkincisi Sayın Bahçeli'yle döndüğünüzde yüz yüze bir görüşmeniz mi olacak?
Zaten İsveç’i F-16 ile bağlı hale getiriyorlar. Yani diyorlar ki bunu halledin. Kanada aynı şeyi yapıyor, Amerika da aynı şeyi yapıyor. Biz de diyoruz ki, “sizin kongreniz varsa bizim de parlamentomuz var.” Biz parlamentomuzu geri plana atamayız ki. Yani bizim şu anda Cumhur İttifakı olarak bir birlikteliğimiz var. Bu birlikteliğimiz içerisinde biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Netice itibariyle İsveç’in NATO üyeliği ile ilgili kararı artık Türkiye Büyük Millet Meclisi verecektir. Meclisimiz bu konu ile ilgili her gelişmeyi en ince ayrıntısına kadar takip etmektedir. O kararı ne zaman vereceği de kararın ne olacağı da meclisimizin takdirindedir. Meclis’in gündemine konu geldiğinde kararın nasıl olacağını hep birlikte görürüz.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin artık darbe anayasasını kaldıramayacağını, aynı zamanda Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir sivil anayasa çalışmasına ilişkin talebinizi ve bununla ilgili girişimlerde bulunacağınızı ifade ettiniz. Meclis açıldığında öncelikli gündeminiz ne olacak?
Anayasayla ilgili davetimizi biz 12 Eylül’ün yıldönümünde Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde zaten yaptık. Bunu yaparken de özellikle şunu söyledik, dedik ki ‘Gelin bir sivil anayasayı bu dönemde yapalım’ Bu konuyla ilgili olarak da Ak Parti meclis grubumuz parlamentoda grubu olan diğer partilerle görüşmek suretiyle “gelin bir sivil anayasayı beraber yapalım” davetimizi iletecek. Kabul ederler etmezler, ama biz şu anda kapıları çalacağız. Kim çalacak Ak Parti’nin TBMM Grubu. Bundan dolayı da herhangi bir nazlanmaya filan gerek yok. Arkadaşlarıma da gereken talimatları verdim. Grup Başkanımız Abdullah Güler Bey’e “hemen gereken suretle görüşmeleri yapın” dedim. Yani 1 Ekim’den itibaren Meclis konuşmamızda da gerekli vurguyu buna göre yaparız, gerekli adımları da buna göre inşallah atarız. Türkiye artık darbe anayasası ayıbından kurtulmalıdır. Benim milletim çağın şartlarına uygun, sivil, özgürlükçü, dili ve bütünlüğü ile milleti kucaklayan bir anayasa ile yönetilmeyi sonuna kadar hak ediyor. Zaman içerisinde yapılan müdahalelerle belli bir mesafe alınsa da mevcut anayasa Türkiye Yüzyılı’na yakışmayan bir yapıdadır. Hedefimiz tüm vatandaşlarımızın “benim anayasam” diyeceği bir anayasa ortaya koymaktır. Umarım uzlaşı içerisinde Türkiye’ye yakışır birlikteliği ortaya koyarak anayasa metnimizi ortaya çıkartırız. Çağrımız tüm siyasi partilerimizin vaadi olan yeni anayasa konusunu bizlere yakışır bir biçimde neticelendirmek ve millete verdiğimiz sözü tutmak içindir.
Cumhuriyet
Yorum Ekle
Diğer Haberler
İYİ Parti'den 'Ankara' açıklaması
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Asgari ücret konusunda partimizin önerisi, yılda 2 kez düzenleme yapılmak kaydıyla, ocak ayında 17 bin TL ve temmuz ayında 20 bin 500 liraya yükseltilecek...
Şırnak'ta 3.5 büyüklüğünde deprem
AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Şırnak'ta 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, Şırnak merkezli 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Saat 14:28'de gerçekleşen deprem...
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan 'mahkemede rüşvet' iddiasıyla ilgili açıklama
BirGün’ün haberine göre bilirkişi Mehmet Doğan rüşvet sebebiyle yargılandığı mahkemeye sunduğu yazılı ifadesinde mahkeme heyetine daha önce rüşvet verip serbest kaldığını ve 53 kişilik rü...
‘Cumhuriyet Savcısını öldürmek için tetikçi tuttular’ iddiası: 7 kişilik 'ölüm listesi' ortaya çıktı
Çanakkale’de tutuklu iki kardeşin 130 bin liraya savcıyı öldürtmek için kiralık katil tuttuğu iddia edildi. Soruşturma kapsamında 7 kişilik ölüm listesi ortaya çıkarıldı. İddiaya göre, Gö...
İYİ Parti Başkanlık Divanı toplandı: İttifaksız seçim de masaya yatırıldı
İYİ Parti Başkanlık Divanı, Akşener'in başkanlığında toplandı. Toplantıda ittifaksız seçimin kamuoyundaki yansımaları da ele alındı. Genel İdare Kurulu (GİK) üyelerinin de katıldığı topla...
Yargıtay’dan dönmüştü: HEDEP yeni kısaltmasını duyurdu
HEDEP’in kısaltması değiştirildi. Buna göre, parti adındaki ‘demokrasi’ sözcüğü kısaltmaya taşındı. Yargıtay’ın kapatılan HADEP’e benzediği gerekçesiyle değiştirilmesini istediği HEDEP kı...
MEB özel okullarda ‘örf ve âdetlere’ uygun etkinlikler düzenlenmesini istedi
Eğitimde gericileşme adımları tüm hızıyla sürüyor. Zorunlu seçmeli din derslerinden, Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) programına kadar pek çok uygulamayla.... Cumhu...
Prof. Dr. Naci Görür depremde en fazla etkilenecek ilçeleri açıkladı
Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, geçen günlerde meydana gelen ve İstanbul'da da hissedilen 5.1'lik depremin ardından olası İstanbul depreminde en fazla etkilenecek ilçeleri açıkladı. ...
Somali’den sonra Yemen: Eski Savunma Bakanı’nın oğlu İstanbul'da bir kadına çarptı
Somali’den sonra Yemen: Eski Savunma Bakanı’nın oğlu İstanbul'da bir kadına çarptı Motokurye Yunus Emre Göçer’den sonra Yemen eski Savunma Bakanı’nın oğlu, İstanbul Beyoğlu’nda 72 yaşı...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Berkay'ın kızı yaralanmıştı... O mobilya şirketi hakkında karar
Şarkıcı Berkay Şahin ve eşi Özlem Ada Şahin'in 6 yaşındaki kızları Arya'nın üzerine mobilya parçası düşmesi üzerine şirkete karşı açılan davada Özlem Ada Şahin tanık olarak dinlendi. Şahi...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Uykularınız bölünüyorsa dikkat: Uzmanından işe yarayacak üç öneri
Gece yarısı uyanmak ve sonra tekrar uykuya dalmak ertesi günü de etkileyerek kişinin yaşam kalitesini düşürebiliyor. Peki buna nasıl engel olabilirsiniz? Bir uzman, uyku bozukluklarına karşı faydalı olabilecek önerilerini sıraladı…
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.