Yukarı
417221

Dünya Bankası uyardı: 20 ülke 2050'ye kadar yoksul kalabilir

13 Aralık 2024 10:14

Dünya Bankası, 26 düşük gelirli ülkenin yoksulluktan kurtulma mücadelesinde kritik bir dönemeçte olduğunu açıkladı. Çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliğinin bu ülkelerin büyüme potansiyelini sınırladığını belirten banka, 26 ülkeden sadece 6'sının 2050'de "orta gelir" statüsüne ulaşabileceğini bildirdi.

Dünya Bankası, büyüme oranlarında sürekli bir iyileşme olmaması halinde, "düşük gelirli" olarak sınıflandırdığı 26 ülkeden sadece 6'sının 2050'de "orta gelir" statüsüne ulaşabileceğini bildirdi.

Dünya Bankası, Ocak 2025'te çıkacak Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun 26 düşük gelirli ekonominin performansını kapsayan bölümünü yayımladı.

Bankadan yapılan açıklamada, gelecek 25 yılın dünyanın en yoksul 26 ülkesinin orta gelir statüsüne geçip geçmeyeceği konusunda belirleyici olabileceği aktarıldı.

Söz konusu ülkelerin, günde 2,15 dolardan daha az bir gelirle yaşam mücadelesi veren insanların yüzde 40'ından fazlasına ev sahipliği yaptığına işaret edilen açıklamada, bu ülkelerin aşırı yoksulluğu sona erdirmeye yönelik küresel çabaların odak noktasını oluşturduğu vurgulandı.

Açıklamada, ancak bu ülkelerdeki ilerlemenin, artan çatışmalar, sık sık yaşanan ekonomik krizler ve sürekli olarak zayıf kalan büyüme nedeniyle durmuş durumda olduğuna dikkat çekildi.

Son 25 yılda ilerlemenin çoğunlukla bu ülkeleri atladığına değinilen açıklamada, Dünya Bankasının 21'inci yüzyılın başında 63 ülkeyi "düşük gelirli" olarak sınıflandırdığı anımsatıldı.

Açıklamada, Hindistan, Endonezya ve Bangladeş'in de aralarında bulunduğu 39 ülkenin "orta gelirli" ülkeler arasına girdiği, Suriye ile Güney Sudan'ın da 2010'larda "düşük gelirli" ülkeler sınıfına katıldığı belirtilerek, bu ülkelerin durgunlaştığı, kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılanın son 15 senede yıllık yüzde 0,1'den daha az büyüdüğü bildirildi.

Dünya Bankasının açıklamasında, "Büyüme oranlarında sürekli bir iyileşme olmaması halinde, bugünün düşük gelirli ülkelerinden sadece 6'sının 2050 yılına kadar orta gelir statüsüne ulaşması muhtemel." ifadesine yer verildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI SAVUNMASIZLAR

Açıklamada, söz konusu ülkelerin önceki kuşaklardan daha büyük kısıtlamalarla karşı karşıya olduğu belirtilerek, bunlardan 17'sinin çatışma veya kırılganlık nedeniyle acı çektiği, ölüm oranlarının diğer gelişmekte olan ekonomilerdeki seviyenin 20 katı olduğu kaydedildi.

Bu ülkelerin neredeyse hepsinin iklim değişikliğine karşı savunmasız olduğu ifade edilen açıklamada, çoğunun ya borç sıkıntısı içinde ya da yüksek risk altında olduğu aktarıldı.

Açıklamada, bu ülkelerin aynı zamanda onları daha yüksek bir yaşam standardına taşıyabilecek önemli doğal avantajlara sahip olduğuna dikkat çekilerek, "Dünyanın bilinen kobalt ve grafit rezervlerinin sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 50'sinden fazlasına sahip olan günümüzün düşük gelirli ülkeleri, yenilenebilir enerji üretmek ve depolamak için gereken en büyük bilinen metal ve mineral yataklarından bazılarına sahiptir. Güneş enerjisi üretim potansiyelleri dünyadaki en yüksek potansiyellerden biridir. Ayrıca, ekonomik büyüme için güçlü bir güç olan çalışma çağındaki nüfus, neredeyse her yerde küçülürken bu ülkelerde hızla artmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Nepal ve Ruanda gibi orta gelir düzeyine yükselmeyi başarmış ülkelerin çalışmalarına değinilen açıklamada, düşük gelirli ülkelerin gelecek 25 yıl içinde gelir basamaklarını tırmanmak için daha önce bunu başaran yoksul ülkelerden ilham alabileceği vurgulandı.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Putin petrol satış yasağını uzattı

Putin'in imzaladığı kararnameyle, Batılı ülkelerin Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasına karşı yaptırım kararının süresi 30 Haziran 2025'e uzatıldı. Rusya, 1 Şubat ...

Türkiye'den Google'a dudak uçuklatan ceza

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamada, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti, Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc'ten oluşan...


Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ekimde sabit kaldı

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, ekimde bir önceki aya göre değişiklik göstermeyerek sabit kaldı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin ekim ayı mevs...

Tapuda '3 boyutlu' dönem: 1 Ocak'ta 81 ilde zorunlu olacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli, 1 Ocak 2025'ten itibaren kat irtifakı ve kat mülkiyeti işlemlerinde, mimari projelerle birlikte 3 Boyutlu Sayısal Yapı Modeli'nin güvenli elek...


SPK'dan kripto para borsalarına erişim engeli

Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) internet aracılığıyla izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde bulunan sitelere erişim engeli getirilmesi için hukuki süreç başlatacağını du...

Europower Enerji, 7.1 milyon dolarlık sipariş aldı

"Şirketimiz, Türkiye'de yerleşik Irak menşeli bir firmadan Irak Erbil Su Arıtma Tesisi Projesinde kullanılmak üzere Metal Clad, Güç Kompanzasyon Sistemleri, AG Pano, Scada Sistemleri ve A...


Depoları doldurun: Benzine zam bekleniyor

Benzin fiyatına cumartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere zam gelmesi bekleniyor. Motorinde ise fiyat değişimi beklenmiyor. Akaryakıt sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre, cum...

İstanbul'da İSPARK otopark ücretlerine yüzde 115'e varan zam yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi aralık ayı toplantısının üçüncü oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapılırken Meclis'te,...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Kurtlar Vadisi'nin 'Gamze'si Didem Taslan'ın son hali hayran bıraktı

Bir döneme damga vuran 'Kurtlar Vadisi' dizisinde 'Memati'nin sevgilisi 'Gamze' karakterini canlandıran Didem Taslan önceki akşam bir davette görüntülendi. 50 yaşındaki Taslan'ın son hali...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bu hata yüzünden kışın hasta oluyorsunuz!

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve viral enfeksiyonlardan korunmak için egzersizi ihmal etmeyin. Prof. Dr. Tuna Demirdal, günde 20-45 dakika tempolu yürüyüş yapmanın ve sıvı tüketimini artırmanın önemine dikkat çekti.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR