Yukarı
421009

Asgari ücrete ara zam gelecek mi? SGK uzmanı 'Kaçınılmaz' diyerek açıkladı

10 Şubat 2025 16:51

Asgari ücretin açlık sınırının altında kalmasının ardından, çalışanlar ara zam talebini gündeme taşıdı. SGK Uzmanı İsa Karakaş, ara zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek açıklamalarda bulundu.

Asgari ücretin düşük kalması ve geçim sıkıntısının giderek artması nedeniyle, çalışanlar ara zam beklentisiyle gündemi takip ediyor.

Açlık sınırının oldukça altında kalan mevcut asgari ücret zammı, bu durumu iyileştirmek için ara zam talebini gündeme taşıdı.

SGK Uzmanı İsa Karakaş, köşesinde bu ara zammın "kaçınılmaz" olduğunu belirterek, geçmişte yaşanan benzer örneklerle bu adımın önemine dikkat çekti.

İSA KARAKAŞ'IN YAZISINDA DEĞİNDİĞİ BÖLÜMLER:

''Geçen sene en çok asgari ücretliler mağdur oldu. Keza 2024 yılında memurlara, kamu işçilerine ve tüm emeklilerin maaşlarına güncelleme yapılırken yüksek enflasyon rakamlarına rağmen bir tek asgari ücretlilere güncelleme yapılmamıştır.

Üstelik TÜİK’e göre 2024 yılı enflasyonu %44,38 olmasına karşın 2025 yılı için asgari ücrete bu rakamın çok gerisinde sadece %30 oranında güncelleme yapılmıştır.

Bu durumda asgari ücretliler resmî verilerle %14,38 oranında gerçekleşen enflasyonun altında güncellemeyle karşı karşıya kaldılar. 
Böylece asgari ücret 2024 yılında net 17.002 TL iken 2025 yılında beklentilerin çok altında sadece 22.104,67 TL’ye çıkarılmıştır.

'ZAMLAR CEBE GİRMEDEN MUM GİBİ ERİDİ' 

Yeni asgari ücret, işçilerin cebine henüz girmemişken a’dan z’ye kamu ve özel sektör zamlarıyla mum gibi eridi. 2024 yılındaki satın alma gücünün de altında kaldı. 

2025 yılının daha ilk ayında TÜİK 2025 Ocak enflasyonunu %5,03 olarak ilan etti. Merkez Bankası da hedef enflasyonda daha şimdiden vites yükseltti. Hedef enflasyonu %21’den %24’e yükseltti. 2024 yılında olduğu gibi bu hedefin de tutmayacağı aşikârdır.

Hâl böyle iken alım gücü gerileyen başta 8 milyona yakın asgari ücretli ile asgari ücrete yakın ücretle geçinmek zorunda kalan diğer ücretlilerle birlikte %50’yi aşkın işçi temmuz ayında asgari ücrette oluşan erimenin telafi edilip edilmeyeceğini şimdiden merak etmeye başladı. Bu minvalde çok sayıda okurumuz önümüzdeki temmuz ayında asgari ücretin zamlanıp zamlanmayacağı hususunda meraklarını gazetemize ve sosyal medya hesaplarımıza iletti.

Okurlarımızın merak ve beklentilerini asgari ücretin tarihsel serüveni ve istatistikler muvacehesinde cevap aramaya çalışacağız. 
Sosyal adalet ve iktisadi açıdan büyük bir ehemmiyete haiz olan asgari ücretin fiilî uygulaması 75 yıl önce mahallî komisyonlar tarafından uygulanma başlanmıştır. 1960’lı yılların sonlarına doğru mahallî komisyonlar yerini merkezî komisyona bırakmıştır. 1971 tarihli 1475 sayılı İş Kanunu’nda da merkezî komisyon olarak “Asgari Ücret Tespit Komisyonu” uygulaması kabul edilmiştir. Belirtilen merkezî komisyon uygulaması hâlen devam etmektedir. 

Asgari ücret sanayi ve hizmetler kesimi ile tarım ve orman kesimi işçileri için daha önce “Asgari Ücret Tespit Komisyonu” tarafından ayrı ayrı olarak belirlenmekte iken 01.08.1989 tarihinden bu yana her iki kesim için tek rakam olarak belirlenmektedir. Diğer yandan 16 yaşını dolduranlar ile doldurmayanlar için ayrı ayrı belirlenirken 2014 yılından itibaren bu ayrım da kaldırılmıştır.
75 yıllık fiilî bir gelenek hâline gelen bu ücretin uygulaması, iş sözleşmesi ile çalışan ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun kapsamında olan veya olmayan, her türlü işçinin çalıştığı bütün iş kollarını kapsamaktadır. 

Asgari ücrete ilişkin son 23 yıllık dönemlere bakıldığında yüksek enflasyona bağlı olarak 2000-2002 yılları arasında her yıl 4 kez belirlenip zamlandığı, 2003 yılında 3 kez, 2004 yılı ve müteakip yıllarda 2015 yılına kadar her yıl 2 kez belirlenip zamlandığı görülmektedir.

2016 yılından 2022 yılına kadar olan dönemde ise enflasyonun önceki dönemlere göre nispeten daha düşük olması dolayısıyla her yıl sadece bir kez aralık ayında belirlenip güncellenmiştir. 2022 ve 2023 yıllarında yüksek enflasyonun oluşturduğu tahribata binaen her yıl iki kez belirlenmiştir. 2024 yılında da enflasyonun çok yüksek olmasına rağmen beklenen ara zam gerçekleşmemiştir. Böyle olunca gelir dağılımındaki adaletsizlik içinden çıkılması zor hâle gelmiştir. 

Diğer yandan asgari ücretin enflasyonu azdırdığı yönündeki iddiaların da yersiz olduğu 2024 yılı enflasyon rakamlarıyla teyit edilmiştir. Keza asgari ücretliler istese bile zaruri ihtiyaçlarının ötesinde bir gram fazla satın alma gücüne sahip bulunmamaktadır. 

'ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM YAPILMASI KAÇINILMAZDIR' 

Bu bağlamda son yıllarda gittikçe bozulan gelir dağılımına bağlı olarak asgari ücretliler aleyhine ortaya çıkan yüksek gelir eşitsizlikleri ve fakirleşme ile ekonomik dengelerin korunması da dikkate alındığında asgari ücrete ara zam yapılması kaçınılmazdır. 

Diğer yandan yasa gereği asgari ücretin işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek miktarda olması gerekmektedir. Bu bağlamda şimdiden açlık sınırının bile altında kalan asgari ücretin 2026 yılına kadar uygulanması belirtilen düzenlemenin özüne de aykırı olacaktır." Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Mevduat Faizleri Güncellendi: 650 Bin TL'nin 32 Günlük Getirisi Ne Kadar?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirim kararı, bankaların mevduat faiz oranlarında önemli değişikliklere yol açtı. Bu nedenle de yatırımcılar mevduat faizlerindeki son ...

Bakan Kacır'dan ilk milli banliyö setiyle ilgili açıklama

Bakan Kacır, Türkiye'nin ilk milli banliyösüne ilişkin yaptığı açıklamada "TÜBİTAK ekiplerimizin imzası var." ifadelerini kullandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gaziante...


Doğal gaz piyasasında fiyatlar yükseldi

Enerji piyasasının dinamiklerinden spot doğal gaz fiyatları açıklandı. EPİAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 134 lira 80 kuruş olarak belirlend...

Dolar, altın, petrol… Küresel piyasalar Fed kararına kilitlendi!

ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği ek gümrük vergileri piyasalarda tedirginlik yarattı. Avrupa Birliği ve Kanada’dan gelen sert misillemeler, ticaret savaşlarının kızışacağı ...


Kredi Kartı ile Ödemede POS Komisyonu Sorunu Büyüyor

Alışverişte kredi kartı ile ödemede banka ve esnaf el ele verdi, ‘zamlı fatura’ vatandaşa çıktı. POS cihazı komisyonlarının maliyetini karşılamak istemeyen esnaf çift etiket dönemi başlat...

KDV iadesinde alt limit yükseldi! Artık 10 bin TL'nin altına iade yok

Vergi mükellefi olan şirketler ya da bireylerin KDV iadesi talep edebilmeleri için gerekli olan minimum tutar 2 bin liradan 10 bin liraya yükseltildi. Mükelleflerin iade hakkı doğuran işl...


Sigaraların ÖTV oranı ile maktu vergi tutarı yeniden belirlendi

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile sigaraların ÖTV oranında indirim yapılırken bu indirimden kaynaklanacak vergi gelirlerindeki azalışı telafi için maktu vergi tutarı art...

Euro'nun patronu uyardı: Küresel ticaret savaşa dikkat

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ABD Başkanı Donald Trump'ın agresif gümrük vergisi politikasıyla bir küresel ticaret savaşının yaşanması halinde, küresel büyüme ve ...


İTO'dan 'Doğru yerde, doğru zamandayız' mesajı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Avrupa Birliği'ne çağrıda bulunarak, "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine yönelik diyalog kanallarının önündeki blokajın açılması gerekiyor...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hastalıklar Mine Tugay'ın peşini bırakmıyor

'Can Borcu' dizisinde 'Emel' karakterini canlandıran oyuncu Mine Tugay sağlık sorunlarıyla gündemde... Mine Tugay geçen haftalarda Instagram hesabından yayınladığı video ile hasta olduğun...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Telomerlerinize iyi bakın geç yaslanın...

Yaşlanma hızımız belirleyen en önemli etkenlerden biri de kromozomların uçlarında koruyucu kapak gibi işlev gören telomerlerdir. Hücreler her bölündüğünde telomerler biraz daha kısalır ve bu süreç de yaşlanmayı hızlandırır. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, işte bunu frenleme yollarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR