Yukarı
140118

İfade değişti, dosyaya takipsizlik verildi

02 Ağustos 2014 12:34

Polise yapılan 'paralel' operasyonda casusluk suçlamasına dayanak olan Selam-Tevhid örgütü soruşturmasının, Emniyet ve yargıda yapılan görev değişikliklerinin ardından bir çırpıda kapatıldığı ortaya çıktı.

Selam Tevhid örgütü soruşturmasını bahane ederek çok sayıda izinsiz dinleme yaptığı iddiasıyla tutuklanan 31 polisin sorgu kayıtlarında, sözkonusu örgütle ilgili dosyanın Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ve yargıdaki görev değişikliklerinin ardından tek bir tutanakla kapatıldığı ortaya çıktı. Selam-Tevhid dosyasına takipsizlik kararı, örgütü ihbar eden Kamile Yazıcıoğlu'nun ifadesini değiştirmesiyle verildi. Kamile Yazıcıoğlu'nun ifade tutanağının imzalanması konusunda TEM polisleri arasında tartışma yaşadığı da mahkeme tutanaklarına yansıdı.

Emniyet içerisinde “paralel” yapılaya yönelik başlatılan operasyonda 115 polis gözaltına alınırken, 31 polis tutuklandı. Tutuklanan polislere, “Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek, Resmi Belgede Sahtecilik, Suç Uydurma” suçlamaları yöneltildi. Suçlamaların temelinde Tevhid Selam isimli bir örgüt uydurarak soruşturma başlatıldığı ve bu soruşturma kapsamında başta “Devlet büyükleri” olmak üzere yüzlerce insanın yasa dışı yollarla, hukuksuz bir şekilde dinlenildiği iddia ediliyor. Yani soruşturma Tevhid Selam örgütünün 'sözde' hale gelmesi üzerine başlatılıyor. Söz konusu örgüt için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, “Bunlar demek ki gelirken selamün aleyküm diyor diğerleri ise aleykümselam yanıtı veriyor" diyerek soruşturma hakimlerinin “örgüt oluşturma gayreti” içerisinde olduğunu ima etmişti.

YARGITAY'DAN ÜÇ ONAY

Tevhid Selam örgütü soruşturması, 90'lı yıllardan beri Türkiye'nin gündeminde olan, İran'ın Türkiye içerisinde yürüttüğü “casusluk” faaliyetleri iddiaları kapsamında ele alınıyor. Soruşturma yeniden Emniyet gündemine, örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen Hüseyin Avni Yazıcıoğlu hakkında eşi Kamile Yazıcıoğlu'nun 04/03/2011 tarihinde vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda giriyor. Şahıs hakkında 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 08.04.2011 tarihinde verdiği iletişim tesbit talimatıyla dinleme başlatılıyor. Kamile Yazıcıoğlu'nun kocası ile ilgili Bursa'da başlayan şikayetleri İstanbul Terörle Mücade Şube'de de devam ediyor. Kamile Yazıcıoğlu, 06/04/2011-25/04/2011 ve 23/01/2012 tarihihlerinde TEM'e bilgi veriyor ve eşinin bilgisayarından fîash bellekle ek belgeler ve yazılı notlar sunuyor.

'KAÇ İSMAİL KAÇ'DAKİ SAVCI İŞ BAŞINDA

Kamile Yazıcıoğlu, soruşturmanın devam eden aşamalarında sürece dair müdahalede bulunmazken, 26.02.2014 tarihinde İstanbul TEM Şube'ye başvurarak daha önce vermiş olduğu ifadeleri reddediyor ve bu ifadelere eklemeler yapıldığını, aynı zamanda ifadelerde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını beyan ediyor. Yazıcıoğlu'nun ifadesini '17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Çarkı Operasyonu'nun ardından yapılan değişikliklerle önce görevli olduğu 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde müracaat savcılığından terörle mücadele ve organize suçlar kapsamını soruşturmakla yetkilendirilen, ardından da İstanbul Başsavcıvekilliği'ne terfi ettiğilen Mehmet Akif Ekinci alıyor. Ekinci 'Kaç İsmail kaç' skandalın 'kahraman'larından. CHP Milletvekili Mahmut Tanal ve şüpheli avukatlarının odasına gittiği esnada soruşturmayı Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun'un 'yoğun' olduğu gerekçeyle devrettiği Hakim İsmail Çiçek'le beraber odada Mehmet Akif Ekinci de yer alıyor. Başsavcıvekili Ekinci, Yazıcıoğlu'nun imzaların ve ifadelerin kendisine ait olmamadığı iddiasını sorgulamadan kabul ediyor. Olağan durumda, imza metinlerini kriminal raboratuvarlarında inceletmesi ve ardından çıkan sonuca göre ya imza sahibini yalan beyandan soruşturmaya tabi tutması, yada söz konusu ifadeleri aldığı iddia edilen polis memurlarına karşı somut delil olarak kullanması gerekiyor. Başsavcıvekili polis ifadelerine göre, bunlardan herhangi birini yapmak yerine Yazıcıoğlu'nun ifadelerine güveniyor.

HAKARETLE İMZALATTIRILAN BELGELER

Şüpheli polis memurlarından Abdülkadir Ağır'ın ifadesinde, Tevhid Selam örgütü soruşturmasının kapanışıyla ilgili önemli ifadeler yer alıyor. Ağır ifadesinde, soruşturmanın kapanışıyla ilgili olarak TEM'de şahit olduğu durumu şu ifadelerle anlatıyor: “Kamile YAZICIOĞLU'nu emniyette üç gün üst üste gördüm. O dönem içerisinde daha önce büromuzda, hatta şubemizde benzeri görülmemiş emniyet amiri Özgür T. ile büro memurları Özay Ö., Muhis B. ve soyadını unuttuğum Harun isimli polis memurları arasında skandal denebilecek derecede evrakı imzalayıp imzalamamak mevzusuyla ilgili tartışmalar yaşandı. Öyle ki Özgür T., kendi odasına çağırdığı az önce ismini zikrettiğim polis memurlarına hakaret ve tehditler etmiştir, daha sonra memurları odasından kovmuştur. Özgür T.'in memurlarla odasında yaşadığı tartışmaların sesi büro koridorunda duyulmuştur, hatta Harun isimli memuru bizzat büro koridoruna çıkarak tehdit etmiş, eline evrakı alarak içerisinde ne olduğunu bilmediğim ancak Kamile YAZICOGLU'na ait olduğunu düşündüğüm ifade suretini eline alarak, 'imzalayacaksınız lan, burada kahpelik yok, şerefsizlik yok, biz burada kahpeliği şerefsizliği ortaya çıkarmaya çalışıyoruz, bunu imzalamayan herkes hesabını verecek' dediği, büro memurlarınca işitilmiştir, soruşturmanın sağlığı açısından Muhlis B., Özay Ö. ve Harun isimli polis memurlarının dinlenmesini talep ediyorum, yine bu dönemde büromuzda görev yapan Fikret başkomiser de bahse konu evrakla ilgili olduğunu düşündüğüm, yine imza atıp atmama mevzusuyla alakalı, D büro amirliği yapan Özgür T. ile tartışmıştır, bu da büro memurlarınca yine bilinmektedir. Fikret Başkomiser'in de dinlenmesi soruşturma açısından iyi olacaktır, bu soruya bu şekilde cevap verip kapatıyorum, çünkü bu soruyla ilgili başkaca bilgim yoktur.”

Şüpheli avukatlarından Barış Çelik, Kamile Yazıcıoğlu'nun daha önce verdiği iddia edilen ifadelerini yaladığı esnayı, “Kamile YAZICIOĞLU isimli şahsın tutarsız, doğrulardan uzak, kendi beyanlarını sürekli yalanlayan şekilde, hastalıklı bir ruh hali içerisinde yaptığı” ifadeleriyle betimliyor.

GECE YARISI GELEN POLİS

Ağır'ın ifadesinde yer alan Emniyet Amiri Özgür T., 17-25 Aralık operasyonunun ardından emniyet içerisinde yapılan değişikliklerle görev başına gelmişti. Özgür T., rüşvet operasyonunun ardından gelen emniyet içerisindeki tasfiye dalgalarından 4. Sınıf 12 emniyet müdürü ve 4 emniyet amirinin görev yerlerindeki değişiklik esnasında, 3 Ocak'ta Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü’nden, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne atandı.

'VATAN HAİNİ OLMAYAN' SAVCI

17 ve 25 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Çarkı Operasyonu'nu sonrasında yargıda büyüyen gerilimin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fehmi Tosun, İstanbul Adliyesi’nde görev yapan yaklaşık 800 yargı mensubundan 160’ını yemeğe davet etti. Tosun, yemek sırasında bir hakimin çağrılan isimlerin neye göre belirlendiğini sorması üzerine kendisine ‘vatan hainleri olmayanların’ davet edildiğinin söylendiği iddia edildi. Yemeğe 100 kadar yargı mesubu katılırken Zaman Gazetesi'nin iddiasına göre Tosun, HSYK seçim çalışmaları için bir araya geldiklerini belirterek, “Devlet ve milletle barışık yeni HSYK seçim çalışmaları için bir araya geldik. Tüm Türkiye’de bu şekilde çalışmalar başlanacak.” dedi. Yemeğin üst düzey yargı mensubu konuğu da HSYK üyesi Rasim Aytin idi. Aytin, masaları dolaşarak hakim ve savcılarla sohbet eden Aytin, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası, hakim ve savcıların tasfiyesini gerçekleştiren 1. Daire’de görevlendirilmişti. Yemek sırasında bir hakimin çağrılan isimlerin neye göre belirlendiğini sorması üzerine kendisine ‘vatan hainleri olmayanların’ davet edildiğinin söylendiği iddia edildi.

Kısa bir süre önce İstanbul Adliyesi’nde Adalet Komisyonu Başkanlığı’na getirilen Ayhan Ayan’ın da çevresindekilere “Her şeyi alenen konuşmasak. Her türlü insan var.” dediği de yine Zaman'ın haberinde yer alan iddialar arasındaydı.

İBB Kasımpaşa Sosyal Tesisleri'nde 1 Nisan 2014'te düzenlenen yemeğe katılanlardan birisi de Tevhid Selam soruşturmasında Kamile Yazıcıoğlu'nun ifadesini imza kontrolü yapmadan kapattığı iddie edilen Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Akif Ekinci'ydi.

Yurt



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan' yargılama istiyor

6 Şubat depreminde yıkılan, 35’i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması Adıyaman’da başladı.

'Ülkü Ocakları, Türkü Ocakları diye belediyeye doldurmuşsunuz'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında konuştu. MHP'li bir belediye meclis üyesi ile tartışan Seçer, "Ülkü ocakları diye partinizin elemanlarını doldurmuşsun...


CHP'li başkanlardan Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davasından 2 yıldır tutuklu olan İBB bürokratı Tayfun Kahraman’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’daki CHP’li ilçe belediye başkanları sosyal ...

Acılı babanın isyanı... Özel, böyle dinledi

CHP lideri Özel'in, Denizli ziyaretinde konuşma yaptığı sırada bir kişi "Kızım öldü, nerede devlet, nerede CHP" diye bağırdı. Acılı babaya destek sözü veren Özel "Senin acın benim acım. S...


Meteoroloji'den 35 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Kara...

Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı

Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonlarında, cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda el...


MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı

Oyuncu Kerem Bürsin'in Instagram hesabında paylaştığı kaslı vücudu sosyal medyayı salladı. 'Şeref Meselesi', 'Güneşi Beklerken', 'Ulan İstanbul', 'Sen Çal Kapımı' ve 'Ya Çok Seversen' gib...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR