Yukarı
140801

Suriyeliler için sınırdışı kararı

24 Ağustos 2014 11:03

Suriyeli sığınmacıların karıştığı olayların önlenmesi ve sorunların çözümü amacıyla düzenlenen toplantıda, sınırdışı kararı çıktı.Suriyeli sığınmacıların karıştığı olayların önlenmesi ve sorunların çözümü amacıyla düzenlenen toplantıda, “kamu güvenliğini bozan Suriyelilerin sınırdışı edilmesi” kararı alındı. Ayrıca, Suriyeli dilencilerin kaldırılması amacıyla yerel yönetimlerin devreye girmesi ve gelişigüzel yerlerde kalan Suriyelilerin kamplara yerleştirilmesine karar verildi.

Tolga Şardan'ın Milliyet'te yer alan haberine göre Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın başkanlığında Ankara’da yapılan toplantıda yeni bir eylem planının uygulanması kararlaştırıldı.

İlgili bakanlıkların yanı sıra Suriyelilerin yoğun yaşadığı kentlerin valileri ile belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda bazı acil düzenlemelerin yapılması benimsendi. Bu çerçevede, şimdiye kadar katılımları sağlanamayan yerel yönetimlerin Suriyelilerin yaşam olanaklarının sağlanması konusunda devlet kurumlarına yardımcı olması kararı alındı.

Suriyeli mültecilerin, yerel halk üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin düzeltilmesi amacıyla uygulanması öngörülen acil eylem planına göre, öncelikle tepki çeken Suriyeli dilencilerin kaldırılması kararı alındı. Belediyeler, dilencilerin gözönünden kaldırılması sırasında kolluk kuvvetlerine yardımcı olacak. Geliri düşük olduğu için ev kiralayamayan Suriyelerin durumunun da ele alındığı toplantıda, özellikle Gaziantep çevresindeki kentlerde dükkan ve işyerlerini kiralayarak ikâmet eden Suriyeli mültecilerin peyderpey kamplara alınması kararlaştırıldı. Bu amaçla, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde oluşturulan yaklaşık 20 bin kişi kapasiteli kampın kullanılacağı öğrenildi. Bu kampa zor yaşam şartlarında olduğu belirlenen Suriyeliler taşınacak.

Düzeni bozan sınır dışı

Toplantıda, karıştıkları olaylar nedeniyle kamu düzeninin bozulmasına neden olan Suriyeli mültecilerin durumu da değerlendirildi. Bu kapsamda, kamu düzenini bozacak Suriyelilerin sınırdışı edilmesi gündeme gelecek. Valilikler, bu konuda karar alabilecek. Suriyelilerin olumsuzluklara neden olduğu yönünde kamuoyunda yaratılan algının değiştirilmesi amacıyla ilgili devlet kurumları da harekete geçirildi. Savaşın sürmesi nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriyelilerle bundan böyle birlikte yaşamanın kaçınılmaz olduğu yönünde kamuoyu bilgilendirilmesi yapılacak.

Yerel yönetimlerin kontrolüne verilen bir başka uygulama ise, Suriyeli mültecilere yönelik uygulamaların yerel halkla eşit tutulması oldu. Buna göre, belediyeler, özellikle işyeri açma ve çalışma izni alma gibi konularda yerel halkla Suriyeli mültecilere eşit uygulama yapacak.

Bu düzenlemelerin yanı sıra özellikle Suriye’deki rejim ve El Muhaberat ile Türkiye’deki bazı odakların tahrik ettiği belirlenen münferit suçlardan kaynaklanan olayların önüne geçilmesi hedeflendi. Suriyelilerin karıştığı münferit suçlardan yola çıkarak, “genelleme” yapılmasının önlenmesi benimsendi. Fuhuş olaylarının önüne geçilmesi için ailenin korunması uygulaması kullanılmasına karar verildi.

Suça karışma düşük

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada ise, toplantıda yapılan tespitler özetle şöyle sıralandı:

Bugün itibarıyla, geçici barınma merkezlerindeki 218.121 Suriyeli’nin yanı sıra çeşitli illerde 1.127.970 Suriyeli bulunmaktadır.

Geçici koruma altındaki Suriyeli misafirlerimiz, Türk halkına olan şükran ve minnetlerlerini her fırsatta dile getirmekte; topluma uyum sağlamak ve rahatsızlık vermemek adına azami dikkati göstermektedir.

Yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıkla mücadele konusunda devlet kurumları ve sivil toplum işbirliğiyle mevcut çalışmalar güçlendirilecektir.

Suriyeliler arasında, düşünülenin aksine, adli olaylara karışma ve suç oranı oldukça düşüktür.

Ancak yaşanan herhangi bir olay, ayrımcı bakış açısının etkisiyle kamuoyunda geniş şekilde yankı bulmaktadır.

Tedbirler alındı

Suriyelilerin kayıt altına alınması hususunda önemli ilerleme kaydedilmiş, 740 bin Suriyeli’nin biyometrik kaydı tamamlanmıştır. Kalanların kaydının ise birkaç ay içinde tamamlanacağı öngörülmektedir.

Dilencilik, fuhuş ya da ikinci evlilikler gibi toplumsal dokuya zarar veren olaylara karşı gerekli tüm tedbirler alınmaya devam edecektir.

Ülkemizde Suriyeli nüfusun artışı ile birlikte iş ve çalışma hayatında karşılaşılan olumsuzlukların giderilmesine yönelik çalışmalar güçlendirilecektir. Haksız rekabete sebep olan her türlü ekonomik faaliyet ve kayıt dışı çalışmaya karşı gerekli önlemler alınacaktır.

Suriyeli çocukların okullaştırılması için yapılan çalışmalar genişletilecek; toplumsal sorunları en aza indirebilmek amacıyla Türkçe öğrenme imkanları artırılarak teşvik edilecektir.

Sokakta yaşayan Suriyeliler tespit edilerek mülki idare ve yerel yönetimlerce geçici barınma merkezlerine yönlendirilmektedir.

Suriyelilere acil ve temel sağlık hizmeti verilmeye devam edilecektir.

gerçek gündem



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Erzincan-İliç’teki maden faciası araştırılacak

9 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasını araştırmak üzere kurulan TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Erzincan'a geldi. Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta meydana gelen...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarih verdi: MHRS'de yeni dönem

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS) yeni düzenlemeye ilişkin, 9 Mayıs Perşembe günü bir basın toplantısı yapılmasının planlandığını belirterek, "Sağlık ...


Antalya'daki teleferik kazasında istenen cezalar belli oldu

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 1 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı teleferik kazasına ilişkin iddianame tamamlandı. İddianamede aralarında Kepez Belediye Başkanı Mesut K...

Bakan Tekin: 20 bin öğretmen atanacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, "Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Hazine ve Maliye Bakanımız ve ilgili kurmaylarıyla gör...


CHP'li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey geri adım attı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yeğenini belediyenin iştiraklerinden birine atamasının ardından gelen tepkilerden sonra kararından vazgeçtiğini duyurdu. CHP’li Bursa Büy...

Kurtulmuş: Suriyelilerin Türkiye'ye göç etmesi gerekiyordu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya'nın oluşturduğu MIKTA'nın, Meksika'nın başkenti Meksiko'da düzenlenen 10. Parlamento Başkanları Toplant...


Bakan Ali Yerlikaya duyurdu... 52 ilde 'Narkoçelik' operasyonu: 363 şüpheli yakalandı!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 52 ilde düzenlenen operasyonlarda 363 zehir tacirinin yakalandığını duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından 52 ilde 'Narkoçelik-15' ...

Meteoroloji açıkladı: 11 kent için 'sağanak yağış' uyarısı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) 7 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı. Rapora göre yurt genelinde sıcaklıkların artacağı tahmin edilirken, doğuda yüksek kesimlere kar uyarısı yapıldı. Ö...


31 Mart seçimlerinin kesin sonuçları Resmi Gazete'de

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin kesin sonuçlarına ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. YSK'nin 31 Mart yerel seçimlerinin kesin sonuçların...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kahtalı Mıçe'yi kızdıran haber

Ünlü sanatçı gırtlak kanseri tedavisi gördüğü ve ekonomik sıkıntılar yaşadığı yönünde çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı: Sevgili dostlarım, gırtlak kanseri olduğuma ve ekonomik du...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

DSÖ, bir sonraki salgının ne olacağını açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, İstanbul'a gerçekleştirdiği 5 günlük ziyaret kapsamında Türkiye'nin COVID-19 salgınıyla mücadelesi, sağlık sistemi, DSÖ ile iş birliği ve gelecekteki salgınlar hakkında geniş kapsamlı bir değerlendirme yaptı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR