Yukarı
69242

Hükümetin yeni programında 'yok yok'

01 Eylül 2014 09:57

'Çözüm süreci'nden 'paralel yapı ile mücadele'ye, eğitim sisteminden yeni anayasaya kadar; hükümet pek çok tartışmalı konuyu gündemine alıyor.

Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığında çalışmalarına başlayacak olan 62. hükümetin programı belli oluyor. Bugün resmen çalışmalarına başlayacak olan hükümetin çalışma başlıkları ise belli oldu.

Yeni Şafak gazetesinden Abdülkadir Selvi "Hükümet programının flaşı ne" başlıklı yazısında, yeni hükümetin öncelikli konularına dair ipuçları verdi. Selvi'nin yazısına göre, hükümet "çözüm süreci", eğitim, "paralel yapı ile mücadele", yeni anayasa gibi gündemde en çok tartışılan konuları "özel olarak" ele alacak.

İşte Selvi'nin yazısından ilgili bölüm: 

"Bizim mesleğin temel kuralı. Haber beklemez. O nedenle Köşk izlenimlerine ara verip, bugün Meclis'te görüşülecek olan hükümet programına ilişkin önemli ayrıntıları paylaşmak istiyorum.

Programda birkaç flaş bölüm var. Biraz merakınızı kamçıladıktan sonra bunları paylaşacağım ama öncelikle formatında yapılan bir değişikliğe dikkat çekmek istiyorum.

Hükümet programlarında 'Sayın Başkan, değerli milletvekilleri' denildikten sonra bir konudan diğerine geçilirdi.

İlk kez konu başlıkları konulacak. Dış politika bölümünde dış politika, ekonomi de ekonomi, eğitimde eğitim yazacak. İsterseniz biz de bu tekniğe uygun olarak bir yazı yazalım.

ÇÖZÜM SÜRECİ HÜKÜMET PROGRAMINA GİRECEK

Şimdi gelelim, programın flaş bölümüne.

Çözüm süreci ilk kez hükümet programına girecek. Çözüm sürecinin önemine vurgu yapan, sürece sahip çıkan ve silahlı mücadele döneminin sona ereceğine olan inancın belirtildiği bir bölüm olacak. Daha önce açıklanan vizyon belgesindeki bakış açısı yansıtılacak. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Diyarbakır- Dicle Üniversitesi'ndeki konuşmasında yer alan perspektif Başbakan Davutoğlu'nun hükümet programındaki çözüm sürecine olan bakış açısını belirledi.

PARALEL VESAYETLE MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu konuşmalarında paralelle mücadele sözü vermişlerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davutoğlu'nun Başbakan olarak seçilmesinde paralel yapıyla mücadele konusundaki kararlılığının da etkili olduğunu açıklamıştı. Paralelle mücadele kararlılığı hükümet programına da girdi. Paralel yapıyla mücadele, iki MGK toplantısında ele alınmış, MGK açıklamalarına girmiş ve devlet için milli güvenlik tehdidi olarak görülmüştü.

Paralel yapılanmanın kendisini ilk kez 7 Şubat tarihinde gösterdiğinin altı çiziliyor. 7 Şubat'ta MİT Müsteşarı Hakan Fidan, paralel savcılar tarafından tutuklanmaya kalkışılmıştı.

Hükümet programında sadece güvenlik boyutuyla yer almıyor. Paralel yapılanma, 'Yeni vesayet odağı' olarak tarif ediliyor ve paralelle mücadele, vesayet sistemiyle mücadele kapsamında ele alınıyor.

27 Nisan'da muhtıra ile kapatma davası, Ergenekon ve çetelerle hukuk yoluyla nasıl mücadele edildiyse, paralelle de edileceği belirtiliyor.

YENİ ANAYASA

Programda önemli yer tutan başlıklardan birisini de 'Yeni Anayasa' oluşturuyor.

TBMM'de partilerin eşit temsili ile oluşturulan komisyonun başarılı olamadığı belirtilerek, hükümetin yeni, sivil ve özgürlükçü bir Anayasa vurgusu yapılıyor.

DEMOKRATİKLEŞME PERSPEKTİFİ

Hükümet programının belki de en ağırlıklı bölümünü 'Demokratikleşme perspektifi' oluşturuyor. '12 yıllık AK Parti iktidarı döneminde vatandaşlarımıza insani anlamda dünya çapında, gelişmiş ülkelerdeki hizmetlere eşit ve adil bir biçimde ulaşmalarının önünü açtık. Türkiye'nin her yerinde eğitime, sağlığa, ulaşıma, sigortaya eşit ve adil bir şekilde ulaşmanın imkanını sağladık. Dünyanın her yerinde bu imkanlara eşit ve adil ulaşmanın imkanı yok. Biz demokratikleşme ile her vatandaşımızın eğitim, sağlık, güvenlik hizmetlerine eşit ve adil bir şekilde ulaşmasını sağladık. Bu başlı başına bir devrimdir. Bu güçlendirilerek sürdürülecektir' deniliyor.

İNŞA EĞİTİMİ

Yeni dönemde eğitim ve kültüre geniş yer ayrılıyor. Derslik sayısı ve tablet bilgisayarla birlikte eğitime içerik olarak yaklaşılıyor. Eski mirasa sahip çıkılarak süreklilik sağlanırken, yeni dönem, 'İnşa eğitimi' olarak adlandırılıyor.

Programın bunlardan ibaret olduğunu düşünmeyin. Filozof Başbakan, metinlerin arasına yine derinlikli cümleler yerleştirecek ve biz program kadar bunu tartışacağız."

gerçek gündem

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan' yargılama istiyor

6 Şubat depreminde yıkılan, 35’i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması Adıyaman’da başladı.

'Ülkü Ocakları, Türkü Ocakları diye belediyeye doldurmuşsunuz'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında konuştu. MHP'li bir belediye meclis üyesi ile tartışan Seçer, "Ülkü ocakları diye partinizin elemanlarını doldurmuşsun...


CHP'li başkanlardan Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davasından 2 yıldır tutuklu olan İBB bürokratı Tayfun Kahraman’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’daki CHP’li ilçe belediye başkanları sosyal ...

Acılı babanın isyanı... Özel, böyle dinledi

CHP lideri Özel'in, Denizli ziyaretinde konuşma yaptığı sırada bir kişi "Kızım öldü, nerede devlet, nerede CHP" diye bağırdı. Acılı babaya destek sözü veren Özel "Senin acın benim acım. S...


Meteoroloji'den 35 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Kara...

Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı

Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonlarında, cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda el...


MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı

Oyuncu Kerem Bürsin'in Instagram hesabında paylaştığı kaslı vücudu sosyal medyayı salladı. 'Şeref Meselesi', 'Güneşi Beklerken', 'Ulan İstanbul', 'Sen Çal Kapımı' ve 'Ya Çok Seversen' gib...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR