Yukarı
143212

İzmir’li Avukat 17 Aralık’ın Sıfırlanmasına İtiraz Etti

30 Ekim 2014 11:11

Ege'nin Sesi-Ulaş Üstündağ/İzmir’li Avukat Arif Ali Cangı 17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk operasyonun kapatılmasına itiraz etti.  Cangı Cumhuriyet Savcılığına gönderdiği itiraz dilekçesinde’ Ayakkabı kutularından çıkan milyonlarca dolar, ele geçirilen kaynağı açıklanamayan milyonlarca dolar ve euro ve şüphelilerin karanlık ilişkileri karşısında soruşturmanın savcılık aşamasında kapatılmaya kalkışılması bir yurttaş olarak adalete olan güvenimi ortadan kaldırmaktadır’ ifadelerini kullandı.

Arif Ali Cangı gönderdiği itiraz dilekçesiyle ilgili olarak kişisel facebook adresi üzerinden yaptığı açıklamada herkesi itiraz dilekçesi göndermeye davet ederek:’ Aşağıdaki dilekçedeki itiraz eden kısmına kendi adınızı, TC kimlik numaranızı, adresinizi yazıp imzalayarak bulunduğunuz yer cumhuriyet savcılığı kanalıyla siz de itiraz edebilirsiniz.’ dedi

İŞTE O İTİRAZ DİLEKÇESİ:

30.10.2014

İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
Kanalıyla 
İSTANBUL SULH CEZA YARGIÇLIĞINA
Sunulmak Üzere
İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

Soruşturma Dosya No : 2014/120653

İtiraz eden : Arif Ali Cangı - Avukat (T.C..................)
858 Sokak No:9/705 Konak/İZMİR

Şüpheliler : Kararda adı geçen tüm Şüpheliler.
Suçlama : Kararda sayılan suçlar
Konusu : 18.10.2014 tarihli basından öğrendiğim kovuşturmaya yer olmadığına dair karara karşı yurttaş olarak itirazlarımın sunulması, hukuka açıkça aykırı olan kararın bozularak kovuşturma açılması istemidir.

Açıklamalar :

18.10.2014 tarihli gazetelerden "17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması" adıyla anılan soruşturma dosyasından, şüpheliler arasından dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ticaret ve Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, İran asıllı işadamı Reza Zarrab ve eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 53 şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini öğrendim.

Bilindiği gibi bu soruşturmanın açılması sonucunda o zamanki hükümette görev alan dört bakan görevlerinden istifa etmek zorunda kalmış, haklarında düzenlenen fezleke üzerine Mecliste soruşturma komisyonu kurulmuştur.

Bu soruşturma dışında 25 Aralık operasyonu adı verilen bir soruşturma dosyası da kovuşturma açılmasına yer olmadığına karar verilmiştir.

17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli kırılmalara neden olmuştur. Bu operasyonların hemen akabinde dosyayı yürüten savcılar görevlerinden alınmışlar, soruşturma aşamasında tedbir kararları veren yargıçlar başka yerlere atanmışlardır. Diğer yandan Adli Kolluk Yönetmeliği'nde değişikliğe gidilmiş, adli kolluk teşkilatı görev yönünden de idareye ve yürütme organına bağlanmıştır.

Yine herkesçe bilindiği gibi gerek 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarının soruşturmalarının devamını ve olası kovuşturmaların süreçlerini etkilemek için daha sonra Anayasa Mahkemesi kararından öğrendiğimiz üzere; Anayasaya aykırı olarak; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası değiştirilmiş, iktidarın siyasi amacına uygun olarak Kurul içi atamalar yapılmıştır.

Dönemin Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere iktidara mensup etkili ve yetkili siyasi kimlikli kişiler, soruşturmayı yapan savcı ve kolluk memurlarının aslında hükümete darbeyi amaçladıklarını beyan etmişlerdir. Halen soruşturmada görev alan kolluk personeline soruşturma yapılmakta çok sayıda gözaltı ve tutuklama kararları verilmektedir.

Bu gelişmeler ve müdahaleler sonucunda Türkiye’de zaten tartışma konusu olan yargı bağımsızlığı çok büyük yara almıştır.

Soruşturma çerçevesinde Şüpheli olarak görülen Bakanlar açısından fezlekenin bir türlü meclis gündemine gelememesine rağmen mahiyeti internet vasıtası ile herkesin bilgilerine sunulmuştur. Fezleke incelendiğinde, çok ciddi suçların çok ciddi kanıtları olduğu anlaşılmaktadır. Soruşturma dosyasındaki şüpheliler ile pek çok bürokrat ve siyasetçi hakkında ciddi suçlamalar bulunmaktadır.
Bu ciddi iddialara rağmen masumiyet karinesi gereğince hiç kimse adil biçimde yargılanıp mahkum olmadan suçlu sayılamaz. Ancak yargılama yapılmadan dosyanın kapatılması halinde bu iddialar hep gündemde kalacaktır. Maddi gerçeğe ancak kamu davası açılması ve yapılacak yargılama sonucunda verilecek hükümle ulaşılabilecektir.

Anayasa'nın 2.maddesi T.C. Devleti'nin "hukuk devleti" olarak nitelendirmektedir.

Başvuruya konu soruşturmada gereken titizlik gösterilmeden kovuşturmaya yer olmadığına karar verilerek soruşturma kapatılmıştır Kararın itirazsız kesinleşmesi halinde Türkiye yargısı ve siyaseti büyük töhmet altında kalacaktır. Bu şekilde hukuk devletinden iyice uzaklaşılmasından bu ülkenin tüm yurttaşları büyük zarar görecektir. Hukuk devletinin olmadığı yerde hukuk güvenliği de olamaz. Böyle bir ortamda anayasada tanınmış hak ve özgürlükler kullanılamaz.
Anayasa'nın 40. maddesine göre "Anayasa ile tanınmış hak ve hürriyetleri ihlâl edilen herkes, yetkili makama geciktirilmeden başvurma imkânının sağlanmasını isteme hakkına sahiptir", 36. maddesine göre de "Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma (Ek ibare: 4709 - 03.10.2001 / m.14) "ile adil yargılanma" hakkına sahiptir" Diğer yandan anayasanın 11. maddesine göre; "Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır"

Ayakkabı kutularından çıkan milyonlarca dolar, ele geçirilen kaynağı açıklanamayan milyonlarca dolar ve euro ve şüphelilerin karanlık ilişkileri karşısında soruşturmanın savcılık aşamasında kapatılmaya kalkışılması bir yurttaş olarak adalete olan güvenimi ortadan kaldırmaktadır.
Bu ülkede hukukun üstünlüğü ilkesinin yerleşmesini ilke edinen, demokratik kurumların işlevini Anayasaya uygun olarak yerine getirmesini dileyen bir yurttaş olarak, yukarıda sayılan anayasa maddeleri ve AİHS'nin 13. maddesindeki etkili iç hukuk yoluna başvurma hakkına dayanarak kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz ediyorum. 
Sonuç ve İstem : Yukarıda açıklanan ve re’sen de göz önüne alınacak nedenlerle itiraza konu kovuşturma açılmasına yer olmadığına dair kararın bozularak, şüpheliler hakkında kamu davası açılmasını diliyorum. Saygılarımla.

İtiraz Eden
Arif Ali Cangı

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan' yargılama istiyor

6 Şubat depreminde yıkılan, 35’i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması Adıyaman’da başladı.

'Ülkü Ocakları, Türkü Ocakları diye belediyeye doldurmuşsunuz'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında konuştu. MHP'li bir belediye meclis üyesi ile tartışan Seçer, "Ülkü ocakları diye partinizin elemanlarını doldurmuşsun...


CHP'li başkanlardan Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davasından 2 yıldır tutuklu olan İBB bürokratı Tayfun Kahraman’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’daki CHP’li ilçe belediye başkanları sosyal ...

Acılı babanın isyanı... Özel, böyle dinledi

CHP lideri Özel'in, Denizli ziyaretinde konuşma yaptığı sırada bir kişi "Kızım öldü, nerede devlet, nerede CHP" diye bağırdı. Acılı babaya destek sözü veren Özel "Senin acın benim acım. S...


Meteoroloji'den 35 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Kara...

Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı

Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonlarında, cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda el...


MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı

Oyuncu Kerem Bürsin'in Instagram hesabında paylaştığı kaslı vücudu sosyal medyayı salladı. 'Şeref Meselesi', 'Güneşi Beklerken', 'Ulan İstanbul', 'Sen Çal Kapımı' ve 'Ya Çok Seversen' gib...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR