Yukarı
146141

Erdoğan'dan Somali saldırısına tepki

22 Ocak 2015 18:39

Etiyopya ziyareti çerçevesinde temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Addis Ababa Üniversitesi’nde törenle fahri doktora unvanı verildi.

Tören sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

Bu toplantıda bu görüşmede mevkidaşım ve 7 yıl Türkiye’de büyükelçilik yapmış olan sayın cumhurbaşkanının elinden bu fahri doktora unvanını almak ayrıca beni mutlu etmiştir.

Etiyopya’nın gerek Afrika kıtasında gerek yer yüzünde çok farklı müstesna bir yeri var. 80’den fazla dilin, farklı etnik kökenlerin Etiyopyalı kimliği altında tam bir uyum ve ahenk içinde varlıklarını ifade ettiklerini görüyoruz. Üstelik bu uyum ve ahenk bin yıllardır bu topraklarda köklü şekilde devam ediyor.

Etiyopya hiç sömürge olmamış, olma vasfıyla sömürgeciliğe karşı verdiği mücadeleyle Afrika kıtasında farklı bir yerde durdu, duruyor. Etiyopya insanlığa çok şey öğretti. Tabi Türkiye tarihinde ve Türkiye’nin bugününde Etiyopya’nın farklı bir yeri var. Bundan 500 yıl önce 16’ncı yüzyılda başlamış. Habeşistan adı verilen bu geniş bölgeyle ilk irtibatları kurmuş yüzyıllar boyunca da bu irtibat devam edilmiş. Şu an hala Harar’da Türk kökenli aile yaşıyor. Birinci Dünya Savaşı’nda Etiyopya Harar Türklerinin Osmanlı’ya gönderdikleri yardımları unutmadık, unutmayacağız.

TİKA Afrika’da ilk ofisini burada açmıştı. TİKA’nın faaliyetlerinde gösterdikleri yardım için de Etiyopya hükümetine halkına ayrıca teşekkür ediyoruz.

Etiyopya’nın bizim dinimiz İslam ve Müslamanlar arasındaki yerine de değinmek durumundayım. Etiyopya örnek alınsaydı Irak’ta Suriye’de masum insanlar katledilmezdi. Etiyopya örnek alınmış olsaydı Filistin’de Avrupa’da Müslümanlara karşı ayrımcılık yapılmazdı. Bakın bundan 14 asır önce sadece 15 tane Müslüman Etiyopya topraklarına sığınıyor. Dönemin meliki onları kovmuyor, inançlarıyla alay etmiyor, onların kutsallarına hakaret etmiyor. Hatta onları geri isteyen zalimlere o masum insanları teslim etmiyor. Bugün medeni olduğunu iddia eden bazı aydınlara toplumlara sorsanız 7’nci asır karanlık geri kalmış bir asırdır derler. Oysa bugün medenilerin yaptıklarını 7’nci yüzyılda onların geri ve karanlık dedikleri yapmıyorlar. İşte onun için biz o 7’nci asra asla karanlık çağ demiyoruz, gerici ilkel çağ demiyoruz.

O karanlık dedikleri asırlarda inanın savaşın dahi bir ahlakı vardı. Kadınlara dokunulmazdı, çocuklara dokunulmazdı. Yaşlılara engellilere dokunulmazdı. Öyle toplu halde insanların topyekün katledilmesi diye soykırım diye bir vahşet yoktu. Bugün atom bombalarının, kimyasal silahların, toplu halde insanları katlettiği bir vahşet o dönemlerde yaşanmıyordu. İnsanlık daha mı ileri gidiyor, yoksa daha mı geriye gidiyor? Bunun bugün ciddi şekilde tartışılması gerekiyor.

Geçtiğimiz hafta Paris’te bir dergiye terörist saldırı yapıldı. İnsanlar öldürüldü. Bunun hemen ardından tüm Avrupa’da Müslümanlara yönelik hoşgörüsüzlük sergilenmeye başlanıldı. Camilere Müslümanlara dönük saldırılar zaten vardı, daha da arttı.

Arkadaşlar terörün dini olmaz, mezhebi olmaz. Terörün hiçbir insani değerli olmaz. Terör cinayettir. Bunu adı Müslüman olan birisi de yapıyorsa teröristtir, Hristiyan olan birisi de yapıyorsa teröristtir, Musevi olan birisi de yapıyorsa teröristtir, katildir, canidir, barbardır.

40 yıldır biz ülkemizde terörle mücadele ediyoruz. Bölücü terör örgütü şu anda Irak ve Suriye’de kan döken DEAŞ terörü de, Filistin’e yönelik İsrail devlet terörü de, terör örgütleri de en başta bir cinayet grubudur. Şunu da özellikle söylemek zorundayım. Terör ve şiddet sadece silahla yapılmaz. Kutsal değerlere saldırı da bir terördür şiddet eylemidir. Irkçılık ayrımcılık terör eylemidir. Dünyanın tüm ülkeleri bunu görmek terörün ve şiddetin her türüne karşı ortak tavır almak zorundadır.

Elbette ki Paris’teki teröristleri şiddetle kınayacağız. Ama aynı şekilde 350 bin insanın ölümüne sebep olan hala öldürmeye devam eden Suriye’nin teröristbaşı olan başındaki zatı da aynı tavırla kınamak, tavır belirlemek de bizim insani görevimizdir. Şu anda benim ülkemde 1 milyon 700 bin sığınmacı var.

SOMALİ’DEKİ SALDIRIYA TEPKİ
Şu anda burada Somali’den 500 bin sığınmacı var. Bu insanlara buraya canlarını kurtarmaya geliyor. Bugün yine bir terör eylemi oldu Somali’de. Ne adına yapıyorlar bunu?

“BEN DE MÜSLÜMANIM, BÖYLE BİR ŞEY YOK”
İslam adına yapıyorlarsa, ben bir Müslümanım İslam’da böyle bir şey yok. Bir Müslüman öncelikle intihar edemez. Böyle bir İslam kesinlikle yok, bizim dinimizde ‘insanları git öldür’ böyle bir şey yok.

DEAŞ terör örgütüne, diğer terör örgütlerine karşı aynı mücadelenin sergilenmesi şart. Biz İslami terör gibi son derece yanlış bir isimlendirmeye karşıyız. Kimse İslam’la terörü bir arada anamaz. Zira İslam barıştır. Kelime itibariyle sin kökünden gelmek suretiyle barıştır. Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmektir. Bu İslam’ın hükmüdür. Bu tür terör saldırıları da farklı inançlara yönelik bu tür saldırılarda dünyada birlikte yaşam kültürünü yok etmektedir.

Gerçek Gündem



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan' yargılama istiyor

6 Şubat depreminde yıkılan, 35’i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması Adıyaman’da başladı.

'Ülkü Ocakları, Türkü Ocakları diye belediyeye doldurmuşsunuz'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında konuştu. MHP'li bir belediye meclis üyesi ile tartışan Seçer, "Ülkü ocakları diye partinizin elemanlarını doldurmuşsun...


CHP'li başkanlardan Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davasından 2 yıldır tutuklu olan İBB bürokratı Tayfun Kahraman’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’daki CHP’li ilçe belediye başkanları sosyal ...

Acılı babanın isyanı... Özel, böyle dinledi

CHP lideri Özel'in, Denizli ziyaretinde konuşma yaptığı sırada bir kişi "Kızım öldü, nerede devlet, nerede CHP" diye bağırdı. Acılı babaya destek sözü veren Özel "Senin acın benim acım. S...


Meteoroloji'den 35 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Kara...

Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı

Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonlarında, cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda el...


MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı

Oyuncu Kerem Bürsin'in Instagram hesabında paylaştığı kaslı vücudu sosyal medyayı salladı. 'Şeref Meselesi', 'Güneşi Beklerken', 'Ulan İstanbul', 'Sen Çal Kapımı' ve 'Ya Çok Seversen' gib...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR