Yukarı
43719

O sahilde şimdi de 'özel kafeterya' krizi!

25 Ağustos 2016 19:15

Ege’nin Sesi/ Yağmur Gülü-Menderes Belediyesi’nin, İzmir turizminin gözbebeği olan beldelerinden Özdere Mahallesi Çukuraltı mevkiinde geçtiğimiz yıl Aralık ayında başlatılan ‘Sahil Düzenleme Projesi’nde yaşanan sıkıntılar bitmek bilmiyor. Daha önce üç kere haberini yaptığımız, “Gölgelendirme” adı altında başlatılan ve sahil kumu üzerine beton dökerek faaliyete geçirilen projede, şimdi de ‘Özel plaj’ yapılması iddiası gündeme geldi.

MENDERES’TE SAHİLE BETON ATILIYOR

AKP’Lİ MENDERES BELEDİYESİ KUMSALA BETON DÖKTÜ

Daha önce Özdere’de sahil düzenleme projesi sırasında ağaçların kesildiği, tartan yol ve bisiklet yolu yapıldığı, sahile dökülen betonlu yere de şemsiye ve şezlong konulacağı öğrenilmişti. Yörede yaşayan insanların evinin önü duvarla kapatılıp, sahile geçişlerine izin verilmemiş  bu durum karşısında çevre sakinleri şaşkına dönmüştü. Evleri bulunanların sokaklarına araçla girme imkânın ortadan kaldırıldığı kaydedilmişti. Proje, bölgede yaşayan vatandaşların ve turistlerin tepkilerine neden olmuştu. Proje ilk önce Menderes Belediyesi’ne ait gibi görünse de sonradan İzmir Büyükşehir Belediyesi de olaya dahil olmuştu.

MAHKEME SÜRECİ BAŞLADI BÜYÜKŞEHİR'İN KATKISI ORTAYA ÇIKTI

‘PLAJLAR HALKINDI ŞİMDİ BU VATANDAŞIN OLDU’

Özdere Çukuraltı mevkiinde yaşayan vatandaşlar yaklaşık bir senedir yakın takipçisi oldukları bu projenin şimdi de özelleştirilip kiraya verildiği iddiasıyla isyan ediyor. Başlatılan çalışmanın ardından, yapılan alana ‘özel kafeterya’ açılmasıyla plajlarını kaybettikleri iddiasında bulunan yöre halkı, yaptıkları şikayetlerin hiçbir sonuç vermediğini, alanda usulsüz bir ihale yapılarak kamu malının bir vatandaşın işletmesine sunulduğunu anlattı. Vatandaşların plaj hakkında bulundukları iddiada, “Projesi gölgelik olan bir yer kafeteryaya dönüştürüldü. Menderes Belediyesi'nden 'Burayı halk için yapılacak' denilmesine rağmen usulsüz bir şekilde ihaleye çıkardı, kiraya verdi. Belediye kafeterya olarak ihaleye çıkardığı için burada suç belediyenindir. Burada bir usulsüzlük problemi var. Biz Özdere’de yaşıyoruz. Bu kafeteryanın bulunduğu yerde halk duramıyor. Havlu koyamıyoruz. Şu anda masaları sandalyeleri kiraya veriyorlar. Dışarıdan yiyecek içecek getiremiyorsun. Burası halkın plajıydı, şimdi burayı kiralayan vatandaşın plajı oldu. Önümüzdeki yıl tamamen plajı kiraladıklarını söylüyorlar. Her yere şezlong ve şemsiye atacaklarını söylüyorlar. Burası mavi bayraklı bir sahil. Halk plajı olarak geçiyor. Nasıl buna destek veriyorlar anlamıyoruz. Aynı zamanda biz Milli Emlak’a da gittik, orası da ‘ Biz burayı kimseye vermedik’ dediler. Yani bu işi yapan tamamen belediye” ifadelerini belirtti.

‘KİMSE KAMU MALINA PARA KESEMEZ!’

“Bir işletme ruhsatını belediye verir. Bir işletme ruhsatı alabilmek için oturma raporu, numaratajınız olması lazım” diye belirten vatandaşlar, “Bizler kendi evlerimize bile oturma raporumuz olmadan giremiyoruz. Burası ‘Prestij Projesi’nde ‘gölgelik’ olarak ayarlandı. Gölgelik olarak ruhsatı çıkarıldı. Buranın ruhsatının kafeteryaya çevrilme olasılığı hukuken yok. Çünkü burası kamu malı. Yani hepimizin malı. Rahmetli Bülent Ecevit zamanında çıkarıldı bu kanun; tüm kıyılar halkın malıdır’ diye. Onun içinde her vatandaşın oraya havlu atacak hakkı var. Kimse oraya para kesemez” dedi.

‘TAMAMEN YOLSUZLUKTUR!’

Projenin geçtiğimiz bayram öncesi tamamlandığını ve ardından buranın kafeterya olarak kiraya verildiğini belirten vatandaşlar, “Mahkemeye suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca, zaten kumun üstüne beton atılamayacağına dair bir davamız vardı. Fakat o dava sonuçlanmadan, yürütme durdurulma istemi gerçekleşmeden kafeteryaya çevrildi. Tamamen yolsuzluk. Elimizdeki belgeler her şeyin yasa dışı olduğunu gösteriyor. Oturma raporunu, çalışma ruhsatını ve numaratajı belediye verir. Bunların hepsi geçersizdir. Çünkü tapun olmadan oturma raporu, numarataj vs alamazdın. Projede gölgelik olarak gösterilen bir yere kafeterya yapamazsın. Fabrika yapılan yere fabrika ruhsatı kesildiğinde onu yaşayacağın ev olarak kullanamazsın” diyerek, olayın bir an önce çözülmesi için çabaladıklarını belirtti.

CHP’li PALA: ORADA YAŞAYANLAR ARTIK EVLERİNİ SATIYOR

Olayın başından beri yakın takipçisi olan CHP Menderes İlçe Başkanı Ahmet Pala ise, en çok üzüldükleri konunun doğayı yok etmeleri olduğunu vurguladı. Bizi orada o sahil yoluna karşıymışız gibi gösteriyorlar. Öyle bir şey yok. Biz memlekette hizmet için çakılan bir çivinin bile karşısında değiliz. Kaldı ki o sahil yoluna İzmir Büyükşehir Belediyesi, üç buçuk trilyon kadar bir yardım yaptı. Bizim orada isyan ettiğimiz şey, sahil yolu değil doğayı yok etmelerine isyan ediyoruz. Kumun üzerine atılan bir beton olayı vardı, illa oraya beton atılması da gerekmiyor. O kumun üzerine ilk başta ‘Gölgelik yapacağız’ dediler, sonra beton attılar, ağaçla kapladılar sonra da orayı kafeterya tarzında usulsüz olarak işletmeye verdiler. Henüz orada bir oturma ruhsatı ve alkol satış ruhsatı yokken orada alkol satılmaya başladı. İşin daha da kötüsü, sahili 400 kadar şezlongla kapatıyorlar. Günlüğü yaklaşık 25tl’den kiraya veriyorlar. Cumartesi ve pazar günleri de 40 tl para istiyorlar. İnsanlar zaten Çukuraltı sahilinde zaten sıkışık bir vaziyette denize giriyorlardı, şimdi orada hiç yer de kalmadı. Bu yüzden de artık elit kesimin göçüne tanık oluyoruz. Mafyavari ağızlar yapılıyor. Bunlar hoş şeyler değil. Vatandaş orada eskiden toplanırdı. Şimdi orada yaşayan vatandaşlar evlerine satılık levhaları asıyorlar. Çünkü insanlar betona değil kuma basmak istiyorlar” dedi.

“‘CHP HİZMETİ ENGELLİYOR’ İDDİASI YALANDIR”

CHP’li İlçe Başkanı, son olarak şu açıklamaları yaptı: Biz olaya müdahil olduğumuzda ‘CHP, hizmeti engelliyor’ diyerek tantana yapılıyor. Halbuki bizim oraya engel olduğumuz hizmet değil, vatandaşın malına peşkeş çekilmesi. Yoksa yapılan her konuda desteğin arkasındayız. Bu konuda Menderes Belediyesi’ne, Büyükşehir de dahil engel yaratan biri olursa yine Menderes Belediyesi’nin yanında oluruz. Ama öyle bir engel de yok tam tersi Büyükşehir’den her türlü destek de veriliyor. 2014 yılında 11 bin metrekare parke taşı, kum temizleme araçları, çöp konteynırları bedelsiz verildi. Bu konuda bizim hizmetin karşısında olduğumuz hiçbir şey olamaz. Bugün bir kürek deniz kumunun oluşması için uzun süreler gerekiyor.

İddialar böyle iken, Menderes Belediyesi’nden olayla ilgili bir açıklama bekleniyor…

 



Yorumlar

  • Yaziklar olsun cukur altini bok ettiniz.gölgelik diye basladiniz harac kesiyorsunuz.kac para indirdiniz allah yedirtmesin bir yerinizden cikartsin.bekliyorum.
    Adnan
    20 Ekim 2016 05:46
  • Bunlar lafı güzaf. Şeytan yapacak iş bulamayınca.... Asıl şimdi belli zümrenin etkisinde olan plaj halk plajı oldu. Eşimizle kızımızla rahat rahat plaja gidebiliyoruz vatandaş evini satıyormuş. Evler %50 prim yaptı haklılar.
    Yavuz Selim Aktaş
    20 Ekim 2016 05:46
  • Bu konunun takipçisi olduğunuz için teşekkür . İnşallah eski plajımıza kavuşuruz.
    Ökkeş EROĞLU
    20 Ekim 2016 05:46

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İzmir Elbiseciler Ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanlığına Abdurrahman Elvan talip oldu

İzmir Elbiseciler ve Benzerleri Esnaf Odası’nda seçim heyecanı yaşanıyor.  Abdurrahman Elvan yeni dönemde başkanlığa talip olduğunu duyurdu.

86 yaşındaki Cemil Merttürk Eşrefpaşa Hastanesi’nde şifa buluyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Ramazan Bayramı’nda Kınık ziyareti sırasında karşılaştığı ve ardından tedavi için evinden alınıp İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa...


Salomon Çeşme Yarı Maratonu koşuldu

Çeşme Kaymakamlığı'nın desteğiyle Çeşme Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Salomon Çeşme Yarı Maratonu, 21 ülkeden 1745 sporcunun katılımıyla koşuldu. Yarışta 21K'lık parkurda erke...

“Çekirdekten Ormana” sezonu alkışlarla kapattı 

Karşıyaka Belediye Tiyatrosu tarafından sahneye taşınan “Çekirdekten Ormana” adlı tiyatro oyunu sezona veda etti. Çocuklara doğa sevgisi aşılayan oyun, Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’ndeki s...


İzmir'de silah ve uyuşturucu operasyonunda 7 tutuklama

İZMİR'de, silah ve mühimmat kaçakçılığı ile uyuşturucu satıcılarına yönelik gerçekleştirilen operasyonda 16 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 7'si tutuklanırken, 5'i adli kontrol şa...

Barış Özreçber’e önemli görev

Barış Özreçber, Buca Belediyesi’ne bağlı Üzüm Kent İmar İnş. San. Ve Tek. Hizmetler A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne getirildi.


Seferihisar Belediye Meclisi mayıs ayı toplantısını gerçekleştirdi

Seferihisar Belediyesi, mayıs ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, başkanlıktan gelen önergeler görüşülerek, komisyonlara havale edildi.

ASEV THM Korosu’ndan ‘Solistler Geçidi’

Aliağa Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen türkü gecesinde sahne alan koristler; Ülker Bengü Bozok, Zeynep Sever, Ceren Narin Şimşek, Merdiye Gökçeoğlu, Menekşe Aylan, Mendifa Ö...


Dünya Dans Günü’nde Bornova’da 280 dansçı sahneye çıktı

Her yıl bütün dünyada renkli etkinliklerle kutlanan Dünya Dans Günü’nde, Bornova Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte 280 dansçı Büyükpark’ta sahneye çıktı. Birbirinden renkli koreografi...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Murat Yıldırım 'Teşkilat'a veda ediyor

Ünlü aktör Murat Yıldırım iki sezon boyunca başrolünü oynadığı Teşkilat’a veda etmeye hazırlanıyor. "Teşkilat" dizisi 111. bölümde sezon arası veriyor. Ankara’da başlayan ve Milli İstihba...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Alzheimer’ı erken yakalayın

Alzheimer genellikle ileri yaşlarda görülen bir bunama türü olarak biliniyor. Oysa hastalığın yıllar öncesinden belirti vermeye başladığını belirten Prof. Dr. Uludüz, ‘’Bu nedenle Alzheimer’ın evrelerini bilmek, erken teşhis edilerek, ilerleme hızını yavaşlatmak için önemlidir’’ dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR