Yukarı
112011

İzmir, bugün davaya kilitlendi

03 Nisan 2012 16:36

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile belediye bürokratları ve sendika temsilcilerinin 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek' suçlamasıyla yargılandığı dava başladı. Eşi Türkegül Kocaoğlu ile adliyeye el ele tutuşarak gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, partilileri, sendika temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılandı. Açıklama yapmayan

Kocaoğlu, duruşma salonuna geçti.

Çete lideri olmak suçundan hakkında 397 yıl hapis istenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte 130 kişinin 10 gün boyunca yargılanacağı belirtildi. İzmir Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil tarafından hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk davası duruşma İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Adliyeye Eşi Türkegül Kocaoğlu ile el ele tutuşarak gelen Kocaoğlu, partilileri, sendika temsilcileri ve çok sayıdaki büyükşehir çalışanının yoğun ilgisi ile

karşılandı. Elindeki siyah bond çanta ile adliye merdivenlerini çıkan Kocaoğlu'nun duruşmada kendisini 300 sayfa ile savunması bekleniyor.

*****

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında özel yetkili savcıların talimatı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gerçekleştirilen ve çok sayıda bürokratın tutuklanmasına neden olan 'Körfez Operasyon'u sonrası yargılamanın başlayacağı gün geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da 1. numaralı sanık olduğu iddiası ile 397 yıl hapis istemiyle yargılandığı dava, bugün Bayraklı'daki İzmir Adliyesi'ndeki Özel Yetkili 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak. Başkan Kocaoğlu ile birlikte iddianamede adı geçen 130 sanık, hakim karşısına çıkacak.

"ÇETE LİDERİ"
Kocaoğlu'nun 'çete lideri' suçlamasıyla yargılanacağı duruşmalarda, içlerinde 338 gündür tutuklu bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç'in yanı sıra tüm tutuklu bürokratlar da hazır bulunacak. Başkan Kocaoğlu, ve iddianamede adı geçen 130 kişi, hakim karşısında kendilerine yöneltilen iddiaları çürütmek için savunma yaparken adliye binası dışında da başta Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri, sendikalar, partililer ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere çok sayıda kişi, Kocaoğlu ve diğer sanıklara destek vermek üzere adliye önünde toplanacak. CHP de partilileri adliye önünde toplamak için seferberlik başlattı. Davanının ilk duruşması 10 güne yayılan ve sonuncusu 13 Nisan'da yapılacak oturumlarla gerçekleşecek. Bugün yapılacak ilk oturumda önce sanıkların kimlik tespitleri yapılacak.

SALON SIKINTISI
Polis gerek duruşma salonunda gerekse İzmir Adliyesi ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken adliyeye giriş çıkışlar da da denetimler sıklaştırılacak. Duruşma öncesi hazırlıklar sürerken davanın görüleceği salonun 200 kişi kapasiteli olması sıkıntı oluşturdu. Sadece iddianamede adı geçen 130 kişi ile bunların avukatlarının sayılarının duruşma salonunun kapasitesinin üzerine çıkması duruşma salonunda yaşanması öngörülen sıkışıklığın da habercisi oldu.

SAVUNMA HAZIR
Davanın görülmeye başlayacağı gün gelip çatarken Kocaoğlu ve diğer sanıklar, yapacakları savunmaları da tamamladı. 397 yıl hapsi istenen Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir, "Öncelikle davanın Özel Yetkili Mahkeme'de görülmemesi gerekliliğini anlatıp, görevsizlik kararı verilmesini talep edeceğiz. Bununla birlikte, soruşturma dosyası içinde bulunan ve delil olarak mahkemeye getirilen delillerin usulsüzce toplandığını belirterek, delillerin hukuken geçerli olmadığı iddiasında bulunacağız" dedi. Halen tutuklu bulunan ve iddianamede 2 numaralı sanık olarak gösterilen Büyükşehir Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç'in avukatı Atilla Ertekin de, "Dava dosyasını içinde bulunan skandal niteliğindeki delillerle ilgili itirazda bulunacağız. Bu delillerin nasıl hatalarla toplandığını ortaya koyacağız. Çoğu delilerle ilgili olarak zaten kendi dosyası içinde hatalar ortaya konulmuş. İnsanların çalıştıkları kurumda birbirleriyle yaptıkları konuşmalar ve düşünce alışverişleri onların örgüt olduğunu değil, onları aynı kurumda çalışan insan olduklarını gösterir. Bu anlamda ortada iddia edildiği gibi bir örgüt olmadığını da ortaya sereceğiz" dedi.

İzmir Adalet Sarayı'nda yarın görülecek davayla ilgili olarak özel güvenlik önlemleri alındı. Adalet Sarayının etrafında araç park etmek yasaklandı. Emniyet yetkilileri binlerce kişinin adliye önüne gelme ihtimali üzerine hem fiziki şartları hem de güvenlik önlemlerini dünden itibaren uygulamaya koydu. Akşam mesai saatinden sonra adliye etrafında hiçbir aracın park edilmiş olarak kalmaması konusunda özel çalışma başlatıldı.
Duruşma için de mahkeme tarafından özel uygulama yapıldı. Duruşmaya sadece dava dosyasında vekaleti bulunan avukatlar alınacak. Bunun dışında duruşmaya gelen sanıklarla, görevli olarak gelen ve duruşmayı izlemek isteyen gazeteciler duruşma salonuna alınacak. Duruşmaya vekaleti olmayan avukatlar ve izlemek isteyen vatandaşlar ise kesinlikle alınmayacak. Duruşmanın görüleceği adliye koridorunda da özel güvenlik önlemleri alınacak ve duruşmanın yapılacağı kata davayla ilgisi olmayan hiçkimsenin çıkışına izin verilmeyecek.

KİMLİK YOKLAMASI
Duruşmanın yapılması 10 güne yayılırken, 130 sanığın duruşmaya alınması ve savunmaların alınması konusunda ise iki türlü sistemin tercih edileceği konuşuluyor. İlk günün sadece sanıkların kimlik yoklamasıyla geçmesinden sonra yapılacak yargılamada, sanıkların iddianamedeki sıralamaya göre kendilerine sıra geldiğinde duruşma olmaları istenebileceği gibi, mahkeme tarafından olayların günlere ayrılmasıyla sanıkların hangi olayla ilgili sanık ise o gün duruşmada hazır olmalarının da istenebileceği belirtildi.

ADLİYEYE ÇIKARMA
CHP İl Örgütü, sivil toplum kuruluşları ve sendikalar bugün Adalet Sarayı'na çıkarma yapacak. Adliyenin önüne kurulacak tır platformdan Kocaoğlu'nun görüntüleri yayınlanacak. Partililer, "İzmir adaletini istiyor" pankartı açacak. CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, "Tüm İzmirlileri ellerinde Türk bayrakları ile 09.00'da adliyenin önüne bekliyoruz" dedi. CHP'nin genel başkan yardımcıları, İzmir milletvekilleri ve komşu illerdeki vekiller, belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri, ilçe başkanları, parti yöneticilerinin yanısıra, sendikalar, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) meslek kuruluşları, İzmir Barosu, dernekler, adliye önünde toplanarak Kocaoğlu ve bürokratlarına moral desteği verecek.
CHP İl Başkanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ekibine destek olmak için 10 gün boyunca sabah 09.00'da adliye önünde olması için program hazırladı. Bugünden itibaren sırasıyla Bornova, Bayraklı, Karşıyaka'da meşaleli yürüyüş gerçekleşecek. Cumartesi günü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önünde adalet zinciri oluşturulacak. 8 Nisan'da Çiğli ve Güzelbahçe, 9 Nisan'da Konak, 10 Nisan'da Karabağlar, Gaziemir, 11 Nisan'da Balçova, Buca, 12 Nisan'da Narlıdere'de meşaleli yürüyüş gerçekleştirilecek. Son oturumun gerçekleştirileceği son gün olan 13 Nisan Cuma günü adliye önüne büyük bir çıkarma yapılacak.

SENDİKALAR
İzmir adliyesindeki duruşmada sendikalar da hazır bulunacak. İzmir Büyükşehir Belediyesinde örgütlü DİSK'e bağlı Genel İş sendikası yaklaşık 8 bin üyesi ile Kocaoğlu'na destek verecek. Genel İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekinci ve Genel İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu üyeleri katılacak. Disk'e bağlı genel iş sendikasına üye işçiler Bayraklı Smyrna meydanında toplanacak. Buradan İzmir adliyesine sessiz yürüyüş gerçekleştirecek. Öte yandan Belediye İş Sendikası ise Halkapınar Metro İstasyonu'nda toplanacak. Buradan Adliyeye sessiz yürüyüş yapacak. Büyükşehir Belediyesinde çalışan memurların örgütlü olduğu Tüm Bel Sen ise Manavkuyu'da toplanıp adliyeye yürüyüşe geçecek. Sendikalara büyükşehir belediyesinin iş yaptığı soruşturma konusu olan birlikler de destek verecek. Yürüyüş sırasında varılan anlaşma uyarınca "Herkese adalet istiyoruz" sloganı dışında slogan atılmayacak.

Yüksel: Bu İzmir'in davasıdır
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Kocaoğlu'nun yargılanacağı davasının "İzmir'in davası" olduğunu belirterek, "İzmir adaletini istiyor. Bütün kamuoyunun, Bakanların da dile getirdiği son derece dürüst, şeffaf, Maliye Bakanlığının ödüller verdi bir İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Kocaoğlu CHP'li bir başkan gibi davranmadı. Kimseyi ötekileştirmedi. Sosyal projeleri ile üreticinin, yoksulun hep yanında oldu. Gecesini gündüzün İzmir'e verdi. İzmirlinin CHP'li, MHP'li AKP'li demeden İzmir'de yaşayanların, adalet isteyen herkesin bu yüzyılın davasına takılık etmek üzere bekliyoruz. Bu dava özel yetkili mahkeme konusu değildir. Bugün büyük ihtimalle özel yetkili mahkemenin görevsizlik kararı verip davayı olağan mahkemeye aktarmasını bekliyorum" dedi.

"Büyük bir salon bulunmalıydı"
Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li Grup Sözcüsü Murat Bakan, 200 kişilik duruşma salonunun 130 sanıkla bunların avukatlarına dahi yetmeyeceğini söyledi. Bakan, "Adil yargılama için en azından avukatların oturabileceği sağlıklı fiziki mekanların oluşturulması gerekir. İzmir ve Türkiye kamuoyunun tüm dikkatinin üzerinde toplandığı böylesi önemli bir duruşmada hem sanıkların hem sanık vekillerini rahat savunma yapabilecekleri, seyircilerin de içeri alınabileceği fiziki mekan bulunması gerekirdi" dedi.

Kime ne kadar ceza isteniyor?
390 sayfalık iddianame, birinci sırada sanık olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yer aldı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil, 33 ayrı suçu işlediğini ve örgüt lideri olduğunu iddia ettiği Kocaoğlu hakkında, 397 yıla kadar ağır hapis cezası istedi. 130 sanığın bulunduğu iddianamede cezaevindeki Genel Sekreter Pervin Şenel Genç ve eski Genel Sekreter Ersu Hızır döneminde işlendiği iddia edilen suçlar iki ayrı grupta anlatıldı. İddianamede konuyla ilgili soruşturmaların diğer yandan devam ettiğinin ifade edilmesi de dikkat çekti. Sanık listesinin 2. sırasında yer alan Pervin Şenel Genç hakkında 21 ayrı suçtan 269 yıla kadar hapis istendi. 3. sırada yer alan Ersu Hızır için ise, 12 ayrı suçtan 117 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İZULAŞ ve İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Gül Şener hakkında 4 ayrı suçtan 28 yıla kadar, Grand Plaza eski Genel Müdürü Muharrem Derbentoğulları hakkında 4 ayrı suçtan 20 yıla kadar, İzenerji Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay hakkında 5 ayrı suçtan 75 yıla kadar, Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen hakkında 6 ayrı suçtan 82 yıla kadar, Büyükşehir Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar hakkında 7 ayrı suçtan 111 yıla kadar hapis cezası istendi. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Eski İZFAŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen ve İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ertan Koyuncu'nun da aralarında bulunduğu 91 şüpheli hakkında ise örgüt adına suç işlemek suçundan cezalandırılmaları talep edildi.

 



Yorumlar

  • BU NASIL ADALET İSTEMEK.devletin memurlarını oraya zorla getireceksin.devlet memurunu işinin başından kanunsuzca alıp miting yaptıracaksın.Kim bu memeurlara resmi izin veriyor.Memurlar devlete mi çalışıyorlar, başkana şaşak yapmaya mı??? bu konu araştırılsın.memur 1 saat bile izin alamazken oraya nasıl geliyorlar??*nerde izin kağıtları???tek tek tespit edilip, göndren de giden de cezasını bulsun.Burada adalet isterken, kanunsuzluğa çanak tutanlar bir bir ortaya çıkarılsın.yok böyle bir yönetim anlayışı!
    Kurtuluş Yeşil
    20 Ekim 2016 02:23
  • Evet adelet istiyoruz hepimize adelet lazım,lakin adeletin simgesi iki kefeli terazidir.Terazinin bir kefesine birşey koymadan ikinci kefesinden adelet beklemekte etik deyil.Hele,hele adliye önünde kalabalık oluşturmak,gövde gösterisi yapmak,yargıyı etki altına alma çabaları hiçte adeletli deyil.Yargı deliler dogrultusunda,hukuk içerisinde kararını versin. Sucsuz olanları berat ettirsin kamu önünde aklansınlar eyvallah,hepberaber sevinelim adelet tecelli etsin,lakin bir yıldır biz bu işi fazla abartık çigrından çikardık,kan davasına dönüştürdük."MAKSAT ÜZÜM YEMEKSE YİYELİM, BAGCIYA SALDIRMAYALIM ZARARLI ÇIKARIZ"Bir gün karşı çıktıgımız bu adelete bizimde ihtiyacımız olacaktır diye düşünmekteyim.
    Selahaddin Yuluğ
    20 Ekim 2016 02:23
  • adalet isterken önce adalettli olmak lazım değilmi? siz adaletli oldunuzmu??adalet bir gün herkeze lazım cok doğru
    yorgun
    20 Ekim 2016 02:23
  • ADALET BİRGÜN HERKEZE LAZIM.3 NİSANDA BAYRAKLI ADLİYADEYİZ.BEDEL ÖDEMEKSE BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIZ.İŞİMİZ İZMİR GÜCÜMÜZ İZMİR.
    kayımOKUR
    20 Ekim 2016 02:23
  • Bizim partiden olursa OLMAZ!!!Tanı dığımsa OLMAZ!!!Benim işimi gördüyse OLMAZ!!!Akrabam 'sa OLMAZ!!! İşime gelmezse OLMAZ!!! HER KEZ YANLIŞ ,MAHKEME YANLIŞ.. SAVCI YANLIŞ..HER ŞEY İFTİRAĞ......ADALET İSTİYORUZ. ..GEL ONU KÜLLAĞIMA ANLAT...
    Yazar
    20 Ekim 2016 02:23
  • Adalet Adaletsiz olanı desteklemek değil dir.Doğruyu yanlışı bilip uygulamak dır.Bu olayı parti işine çevirip halkı kışkırtmaya çalışan lar Adaletin öğnünü keseceklerini saniyorsa hayel leri gerçekleşme çektir.
    Adalı
    20 Ekim 2016 02:23

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İYİ Parti Genel Başkan Adayı Tolga Akalın adaylıktan çekildi: 'Bundan sonraki süreci...'

İYİ Parti Genel Başkan Adayı Tolga Akalın, ikinci tur oylamanın başlamasına dakikalar kala kürsüye çıkarak söz aldı. Genel Başkan Adaylığı yarışından çekildiğini açıklayan Akalın, "Muazza...

İYİ Parti'de başkanını seçiyor... İlk tur sonuçları belli oldu

İYİ Parti, Meral Akşener’in görevi bırakacağını açıklamasının ardından bugün gerçekleştirilen olağanüstü kurultayla yeni genel başkanını seçiyor. İlk tur oylamada adaylardan hiçbiri gerek...


Özgür Özel, 'şatafatlı oda'da israf uyarısı yaptı

CHP lideri Özel, yönetimi AKP'deyken yeni bina ve başkanlık odası için 2021'de kasasından 4 milyon dolar çıkan Yunusemre Belediyesi'ni ziyaret etti. Özel, gelecek hafta israf ve tasarruf ...

İYİ Parti'de kurultay günü... Adaylar sırayla konuşma yaptı: 'Erdoğan'la hesaplaşmak istiyorum'

İYİ Parti'de kurultay heyecanı yaşanıyor. Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Günay Kodaz genel başkanlık için mücadele ediyor. Son kez kürsüye çıkan ve 'veda' eden Meral Akş...


Mansur Yavaş 'Büyük Savunma Mitingi'ne katıldı

'Büyük Savunma Mitingi'ne destek veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Ülkemizin en büyük ihtiyacı olan hukuka, adalete olan güveniniz bizleri ayakta tutuyor" dedi. Anka...

İYİ Parti'de kurultay günü... Adaylar konuşma yapıyor: Yeni genel başkan kim olacak?

İYİ Parti'de kurultay heyecanı yaşanıyor. Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Günay Kodaz genel başkanlık için mücadele ediyor. Son kez kürsüye çıkan ve 'veda' eden Meral Akş...


Erdoğan'dan benzinlik ziyareti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Üsküdar'da bulunan bir akaryakıt istasyonuna uğrayarak çalışanlarla sohbet etti. Erdoğan öğle saatlerinde Kısıklı'da bulunan konu...

Ankara'da Avukatlar'dan 'Büyük Savunma Mitingi'

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve baroların öncülüğünde "şiddete ve angaryaya karşı meslek onurunu ve emeği savunmak için" düzenleyeceği "Büyük Savunma Mitingi" öncesinde, Türkiye Barolar ...


İYİ Parti'de kurultay günü: İşte salondan kareler...

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı bugün yapılıyor. Meral Akşener'in yeniden aday olmayacağını açıkladığı kurultayda 4 isim genel başkanlık için yarışıyor. İşte salondan fotoğraflar... 31 ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Deniz Çakır: Başörtülü rolü oynarım

“Ben hayatım boyunca bütün özgürlüklerin arkasında durdum. Başörtülü kadınları da savundum, başörtüsüz kadınları da. Bahsi geçen olayda da benim haklı olduğum ortaya çıktı. Ben kazandım o...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Beyinde şimşek çakması tehlikeli midir?

Prof. Dr. Uludüz ‘’Durup dururken başınızda yüzünüzde gözünüzde veya ensenizde oluşan şimşek çakması ya da elektrik çarpması hissi önemli bir nörolojik sorundan kaynaklanabilir’’ uyarısında bulundu. Uzmanlar, ‘’Sanki beynimde şimşek çaktı’’ ya da ‘’Başımda elektrik çarpması gibi bir şey hissettim’’ şeklinde tarif edilen şikayetlerin nedeninin nörolojik problemler olabileceğine dikkat çekiyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR