Yukarı
62350

Gülen'in ABD'deki okullarında usulsüzlük

06 Haziran 2012 17:28

ABD'de Fethullah Gülen hareketi ile bağlantılı olduğu iddia edilen üç okul hakkında ihraç ettiği tahvillerin temerrüde düşmesi üzerine başlatılan inceleme sonuçlandı. İnceleme sonucunda okulların yüz binlerce dolar değerindeki ihaleleri hareketin içindeki işadamlarına usulsüz şekilde verdiği tespit edildi.

New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, Georgia eyalet yetkilileri tarafından yapılan soruşturma, kısa bir süre önce ruhsat yenileme talebi reddedilen 500 öğrencili Fulton Science Academy Middle School'a odaklandı.

Yapılan incelemede elde edilen bulguların Fulton Science Academy High School ve Fulton Sunshine Academy adlı iki diğer okulla ilgili de kuşkuları beraberinde getirdiği belirtildi. NYT'ye göre, bu okullarda da "benzer usulsüz işlemlerin yapılıp yapılmadığını anlamak amacıyla benzer bir inceleme" yapılması gündemde.

Açılan soruşturmaya ilişkin rapor, üç okulun bağlı bulunduğu Fulton County Schools'ın internet sitesinde yayımlandı.

500,000 dolarlık ihaleler verildi

Gazete bu rapora dayandırarak yayınladığı haberine göre, yapılan inceleme sonucunda, Ocak 2010'dan bu yana tişört, öğretmen eğitimi ve video cihazları gibi ürün ve hizmetlerin alımını öngören ve değeri 500 bin doların üzerinde olan bir dizi satın alma süreci, okul yöneticilerinin yönetim kurulunda bulunduğu Grace Institute adlı vakfa verildi. Hatta bazı satın almalarda ihale dahi açılmadı.

Fulton County Eğitim Müdürü Robert Avossa, "Karar alma sürecinde fiyat bilgisinin bile sunulmamasına rağmen bu kurumların nasıl seçilmiş olduğu benim için önemli bir soru işareti. Sonuçta burada harcanana paralar, kamu parası" dedi.

Fulton Science Academy Middle School, son 10 yıl içerisinde devletten toplam 32 milyon dolar yardım aldı. Yapılan incelemede ayrıca, okulun Türkiye'den öğretmen getirtmek amacıyla 75 bin dolar harcama yaptığı öne sürüldü.

Tahvilleri temerrüde düştü

Yayımlanan inceleme raporunda, okulun satın alma işlerini ihale ettiği kurum ve şirketler ile Gülen hareketi arasındaki ilişkinin ayrıntıları yer almıyor. Ancak raporda, okul yöneticileri ile söz konusu şirketler ve Gülen bağlantılı grupların ilişkisini gösteren bir şema bulunuyor.

İnceleme yapılan ve hakkında inceleme yapılması beklenen bu üç okulda toplam 1,200 öğrenci eğitim görüyor. Bu üç okulun 19 milyon dolarlık tahvil ihracını yöneten Wells Fargo Bank, 15 Mayıs'ta okulların tahvil geri ödemelerini yapamadığını ve temerrüde düştüğünü açıklamıştı. Bu gelişme üzerine inceleme süreci başlatıldı.

ABD yasalarına göre, yatırımcılar, tahvillerin temerrüde düşmesi durumunda anında geri ödeme talep edebiliyor. Bu durumda okulun bazı varlıklarını satmasının gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Okulların ihraç ettiği tahviller şu anda nominal değerlerinin yaklaşık yüzde 70 altında işlem görüyor.

Fulton Science Academy Middle School'un Müdürü Kenan Şener, inceleme raporunun önemli hatalar içerdiğini ve raporla ilgili bugün bir açıklama yapılacağını söyleidi.

Gülen okulları mercek altında

Gülen okullarına ilişkin iddialar son dönemde ABD kamuoyunu oldukça meşgul ediyor. FBI, Çalışma Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz yıl içerisinde bu okullarla ilgili soruşturma başlattı.

Soruşturmanın başlatılmasına neden olan süreç, iki iddia üzerine yoğunlaşıyor. ilk olarak, bu özel okulların bazı çalışanlarının aldıkları maaşların bir kısmını Gülen tarafından kurulan ve "Hizmet" olarak bilinen bu harekete aktarıp aktarmadıkları.

İkincisi de ABD'de kalifiye işçi eksikliğinin bulunduğu matematik, bilim ve teknoloji gibi alanlarda yabancı işçi çekmek amacıyla oluşturulan H1B vize programı çerçevesinde yüzlerce Türk öğretmen, yönetici ve çalışan istihdam edilmesi.

Gülen okulları, ABD'de en çok H1B vizesi alan yerlerin başında geliyor. 2009 yılında bu okullar, devletten 684 vize başvurusu için olumlu yanıt aldı. Bu rakam, 440 onay alan Google'dan daha çok olsa da 1,203 vize alan teknoloji sektörünün devi Intel gibi şirketlerin altında.

Okul yöneticileri, ABD'de özellikle matematik ve fen alanında uzman öğretmen bulmakta zorlandıkları için Türkiye'den eğitimci getirmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

CBS kanalında yayınlanan ve ABD'nin en önemli haber programlarından biri olarak gösterilen "60 Minutes" programında da geçtiğimiz haftalarda Gülen okulları ele alındı.

Ayrıca, NYT, kısa bir süre önce de söz konusu okulların inşaat ve satın alma gibi ihtiyaçlarını Gülen hareketine bağlı şirketlerden daha yüksek bedeller karşılığında aldığı yönündeki iddialara yer veren bir haber yayınladı.

Okulların özel statüsü var

ABD'de Gülen hareketinin kendisine bağlı 120 "charter" okul ile ülkenin en büyük charter okul zincirine sahip olduğu öne sürülüyor. ABD'de özel bir statüye bağlı olan charter okullar, ilk ve orta okul olarak hizmet verebiliyor.

Bu okulların müfredatı değiştirmelerine izin verilmiyor ancak bazı özel denetimler karşılığında farklı düzenleme, kural ve statüye sahipler.

Charter okulların, ABD'deki tarihi 1990'ların başına uzanıyor. Özellikle yoksullar bölgelerde eğitim düzeyinin artırılması amacıyla özel kişilere, devletin de para yardımıyla birlikte bu tarz okullar açmaya izin verildi.

Devlet tarafından yapılan bu yardım miktarı değişmekle birlikte bu konuda en güncel araştırma olan 2008 tarihli bir rapora göre, ABD genelinde charter okullarda okuyan bir öğrenci için harcanan 1 doların 61 senti devlet tarafından finanse ediliyor.(Hürriyet)



Yorumlar

  • Amerika can have Gulen.
    Mustafa Unal
    20 Ekim 2016 02:27

Yorum Ekle


Diğer Haberler

CHP'li Sarıgül, mahkumlar için bir kez daha af istedi

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül; mahkumlar, ehliyeti elinden alınan şoförler ve çek nedeniyle hapiste olan esnaflar için bir defaya mahsus af talebinde bulundu. CHP Erzincan Mil...

Eyüp Aksu'dan Ekrem İmamoğlu'na ziyaret

Seçim sürecinde "Taksimetreleri kurun, geliyor Murat Kurum" diyen İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. İstanbul...


Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu

Eski spordan sorumlu devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz İstanbul Beşiktaş’taki evinde kızı tarafından ölü bulundu. Eski Gençlik ve Spor Bakanı ve Trabzonspor Kulübü'nün eski başkanlarından M...

Zeki Yiğit yeniden Danıştay Başkanı seçildi

Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, görev süresinin dolmasının ardından yapılan seçimlerde yeniden seçildi. Danıştay Başkanı Zeki Yiğit'in 4 yıllık görev süresinin dolacak olması nedeniyle saat ...


Bakan'dan MESEM itirafı: Yüzlerce çocuk iş kazası geçirdi

Milli Eğitim Bakanı Tekin, MESEM kapsamında çalıştırılan 336 öğrencinin iş kazası geçirdiğini açıkladı ancak bu kazalardan kaçının ölümle sonuçlandığını belirtmedi.

Yeniden Refah'tan 'fotoğraf'la yanıt geldi: 'Tarih tekerrürden ibarettir'

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de düzenlenen 23 Nisan Resepsiyonu'nda siyasi parti liderleriyle yaptığı çay sohbetine, Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan'ı davet ...


Steinmeier'den Yavaş'a: Tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor

Almanya Steinmeier Türkiye ziyaretleri kapsamında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüştü. Steinmeier, "Sadece bu heyettekiler değil, tüm Almanya seçimdeki büyük başar...

CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru

CHP, sağlık alanındaki bazı düzenlemelerin iptali için AYM'ye başvurdu. Başvuru sonrası konuşan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; "İlaçların ruhsatlandırılıp piyasaya sürülmeden önce...


Erdoğan’dan Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne ‘24 Nisan’ mesajı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne 24 Nisan dolayısıyla bir taziye mesajı gönderdi. Söz konusu mesajda “Tarihte yaşananları, radikal söylemlere, ötekileştirmey...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR