Yukarı
362596

Çözüm arayışı sürüyor: İşte EYT'de en güçlü formül

10 Ağustos 2022 14:19

3600 ek göstergenin ardından emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için de çözüm formülleri konuşulmaya başlandı.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sigortalı olduktan sonra ‘oyunun kuralı değiştiği’ için iş hayatına başladığında vaat edilenden daha geç emekli olacak geniş bir kitle. Her siyasi görüşten, meslekten 'üyesi' var. 8 Eylül 1999’daki düzenlemeyle emeklilikleri ertelendi.

Düzenleme yapıldığında iktidarda olmayan AKP’nin yönetiminde de geri adım atılmadı. Aksine 31 Mayıs 2006’da çıkarılan 5510 sayılı kanunla nihai emeklilik yaşı 65’e kadar çıkarıldı. Muhalefetin mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin teklifleri reddedildi. Gerekçe olarak, 'oluşacak mali yük' gösterildi. 

Ekonomik krizin etkisiyle seçmen desteğini önemli ölçüde kaybeden iktidar, son dönemde EYT sorununu yeniden gündeme aldı. 

Peki EYT çalışmasında hangi seçenekler masada? En çok üzerinde durulan formül hangisi? 

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, Milliyet gazetesine şu açıklamaları yaptı :

‘1 MİLYON EYT’LİNİN MALİYETİ 42 MİLYAR TL’

"47-50 yaş bandına takılan emeklilerin emekli edildiği düşünülürse 1 milyon kişi var. En düşük emekli maaşından emekli olurlarsa 1 milyon kişinin yıllık maliyeti 42 milyar TL’dir. Tabi ki devletin burada SGK sistemini finanse etmesi gerekiyor. Burada bir oran söz konusu. 1 çalışanın 2 emekliye bakması gerekiyor. Bizim oranımız 1.87’ye geriledi. Sigorta sisteminin maliyetleri ön plana çıkıyor. O yüzden 3 ana model var.

Kısmi emeklilik, sürenin tamamlanması ve primin tamamlanması modelleri. Kısmi emeklilikte 7 bin prim gün sayısı değil de 3 bin 600 prim gün sayısını tamamlayanlar. Sürenin tamamlanmasında 20-25 yıl sigortalılık süresi var. Sürenin tamamlanması için borçlanma yapılabilir ancak bu riskli bir sistemdir. Sürekli ülkemizde daha öncelerde dövizle borçlanma, süper emeklilik yapıldı. Bu süper emekliliğin Hazine’ye çok olumsuz etkileri oldu.

ALMANYA VE FİNLANDİYA MODELİ HAKKINDA

Primin tamamlanması modelinde ise prim gününü tamamlamayanların borçlanarak bunu tamamlaması söz konusudur. Diğer formüllere bakarsak özellikle ortaya çıkan Almanya ve Finlandiya modeli var. Almanya modelinde kişinin emekliliğine kaç yıl kaldıysa her sene kesintisi söz konusudur.

Finlandiya modeli var yine aynı şekilde kesinti olsun ancak kişi şartları tamamladığında kesinti ortadan kalksın.

‘SİGORTA PRİM KESİNTİLERİ DAHA AZ YAPILABİLİR’

Öneri olarak şu yapılabilir. Şu anda EYT’li olup da çalışmaya devam edenler mevcut. 3500 emekli maaşlarıyla bu enflasyonist ortamda geçinmek zor. Açlık sınırı 6 bin lira, yoksulluk sınırı 20 bin liraya çıktı. Yaşını bekleyip hala çalışanlar için emeklilik yapılır, çalışmaya devam edenler için sigorta prim kesintileri daha az yapılabilir.

Ya da emekli olacaklar için de seni bugün emekli etmiyorum 5 yıl sonra emekli yapacağım ama daha sonra emekli yaptığımda emeklilik bağlama oranını yüksek tutacağım ve bu sayede emekli maaşın yüksek olacak denilebilir.

- EYT düzenlemesinde kadınlarda 50, erkeklerde ise 52 yaşın değerlendirildiği belirtiliyor. Bu mümkün mü?

Avrupa’da şu anda 65 yaşında emeklilik söz konusu. Ortalama ömür süresi artıyor. Bu değerlendirilince erken yaşta emeklilik iş gücü piyasası için de olumsuzluktur. Erken yaşta emekli olan kişiler çalışmaya devam ediyor. Bu dolayısıyla yaşın erkene çekilmesi gibi durum EYT’liler için söz konusu değildir. EYT’linin sorunu yaş şartının ortadan kaldırılmasıdır. Bunun güçlü bir formül olduğunu düşünmüyorum.

- 5000 prim gününün tamamlanması formülü de masada. Bir başka formülde ise 5000 ile 5975 gün prim şartı bulunuyor. Nasıl değerlendirirsiniz?

Şu anda EYT’lilerde emeklilik olacaksa eğer şu anki şartları karşılanması beklenecek. Kanunen 7 bin prim gün sayısı var. EYT mağduru olan vatandaşların 7 bin prim gün sayısını doldurması gerekiyor. Onu da nasıl öğrenecekler?

SGK’nın sitesi var buraya kendi bilgilerini doldurup ne zaman emekli olabileceklerini görebilirler ayrıca e-Devlet sistemi üzerinde hizmet sürelerini öğrenebilirler eğer EYT mağduru vatandaşların bir eksik prim gün sayısı varsa eski çalıştıkları iş yerlerine gidip her çalıştığı iş yerlerinde çalışanların özlük dosyası bulunur bu dosyalara ulaşıp SGK sistemine dahil edilmelidir ki EYT bugün çıktığında bugünkü şartlar geçerli olduğu için mağdur olunmasın.

Kadınlarda doğum borçlanması mevcut, süt izni mevcut bunları prim gününden saydırabilirler. Erkeklerde askerlik borçlarını saydırabilirler ve bu sayede emekliliğe hazır hale gelebilirler.

Ben prim gününün aşağı çekilebileceğini düşünmüyorum. Prim gününün tamamlanma usulü bulunur, kişi borçlanarak tamamlar. Burada çalışma barışının bozulması söz konusudur.

- Primi çok olanların da yaş şartı aranmadan emekli edilmesi üzerinde duruluyor. Bu mümkün mü?

Evet bu en güçlü formüldür. Zaten burada önemli olan primin tamamlanmasıdır. Çünkü 1 çalışanın 2 emekliye bakma oranı var. Burada EYT’de maliyet önemli olduğu için Hazine’ye gelirin sokulması gerekiyor. Prim gün sayısının tamamlanması gerekiyor. Prim günü tamamlanarak yaş şartı aranmayabilir."

GERÇEK GÜNDEM



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kredi kartlarında faiz oranları arttı

Merkez Bankası geçen hafta politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 30 seviyesine yükseltmesinin ardından kredi kartlarında aylık azami gecikme faiz oranı 1 Ekim itibariyle yükseltildi...

Türkiye'nin çelik üretimi azaldı

Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), ağustosta küresel ham çelik üretiminin, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 artışla 152,6 milyon ton olduğunu açıkladı. Türkiye'de ise Ocak-Ağu...


CHP'li Veli Ağbaba'dan ek MTV tepkisi: 'Gırtlağına kadar borçlu vatandaşın...'

CHP'li Ağbaba, ek MTV ile ilgili "AYM’den iptal kararı çıkmazsa bu yıl ek MTV adı altında vatandaşın cebinden 36 milyar lira alınacak. Gırtlağına kadar borçlu vatandaşın ek MTV ödeyecek h...

Reel kesim güven endeksi eylülde geriledi

2023 yılı Eylül ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 104,4 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası (TCMB), Eylül 2...


Merkez Bankası duyurdu: KKM'de yeni düzenleme sonrası düşük faizin önü açıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ilişkin yeni düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırılırken, banka...

Perakende ve inşaatta güven arttı, hizmette azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül 2023’e ilişkin Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endekslerini açıkladı. Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi eylül ayın...


Emeklilere ne kadar zam yapılacak?

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı ekim ayında Meclis açıldığında zamlarla ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacağında... Ekonomist Muhammet Bayram, "Sene başı itibarıyla enflasyon farkı ile...

Dolar ve Euro ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) geçen hafta politika faizini yüzde 30'a çıkarırken, seçimler sonrası başlayan cumhurbaşkanın da desteğini açıkladığı sıkılaştırmanın devam edeceği ...


50 TL artık 5 liraya döndü

Alım gücünün düşmesi TL’nin değer kaybı ile birlikte madeni paralarla alışveriş yapmak imkansız hale gelirken 50 TL artık vatandaş tarafından 5 TL gibi algılanıyor. Yüksek enflasyon TL'ni...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ece Ronay sosyal medyadan yardım istedi: 'Defalarca ölüm tehdidi aldım'

Başarılı şarkıcı Ece Ronay bu yılın başarında boşandığı Mehmet Bilir tarafından şiddete uğradığını açıklamıştı. Son olarak ünlü isim sosyal medyadan yardım isteyerek ölüm tehdidi aldığını...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Variste pıhtı riskine dikkat!

Varis sanılanın aksine sadece estetik bir sorun değil önemli bir sağlık problemidir. Çünkü ilerlediğinde damarlarda pıhtı riski oluştuğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ezelsoy, ‘‘Bu nedenle erken dönemde tedavi edilmesi hayati önem taşır’’ dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR